ΠΗΓΗ: Reuters
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η εισβολή στην περιοχή Κουρσκ ήταν απαραίτητη για να πεισθεί η Μόσχα να ξεκινήσει «δίκαιες» ειρηνευτικές συνομιλίες.
Τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είχε κανένα συμφέρον να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά έπρεπε να αναγκάσει τη Ρωσία να ξεκινήσει συνομιλίες με τους όρους του Κιέβου. «Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», έγραψε στα social media. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγματεύσεων».
Η Ουκρανία πραγματοποίησε διασυνοριακή επίθεση στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και κατέλαβε μέρος της περιοχής του Κουρσκ. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
Η ανάρτηση Ποντόλιακ
«Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει ρωσικά εδάφη. Αυτό είναι προφανές. Επειδή η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο αυστηρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Αν όμως μιλάμε για πιθανές διαπραγματεύσεις –τονίζω πιθανές– θα πρέπει να βάλουμε τη Ρωσία στο απέναντι τραπέζι. Με τους δικούς μας όρους. Δεν έχουμε κανένα απολύτως σχέδιο να ζητιανέψουμε: “Σας παρακαλώ, καθίστε να διαπραγματευτείτε”. Αντίθετα, έχουμε αποδεδειγμένα, αποτελεσματικά μέσα επιβολής.
Εκτός από οικονομικά και διπλωματικά, υπάρχουν και τα στρατιωτικά εργαλεία. Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία. Στην περιοχή του Κουρσκ, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πώς αυτό χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Για να μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, όχι στον παραδοσιακό ρωσικό εκβιασμό προπαγάνδας και συνθηκολόγησης.
Ενα σημαντικό εργαλείο είναι επίσης η επιρροή στην κοινή γνώμη εντός της Ρωσίας, η οποία αρχίζει να αλλάζει όταν ο πόλεμος μπει βαθιά στο έδαφός τους. Είναι γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι πολίτες της επιτιθέμενης χώρας παρέμεναν γενικά αδιάφοροι για τις εχθροπραξίες επειδή γίνονταν στην Ουκρανία.
Υπάρχει μια ορισμένη ψευδαίσθηση μεταξύ των δυτικών συμμάχων μας ότι υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των Ρώσων για τον πόλεμο. Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις – πολιτικά θέματα δεν συζητούνται καθόλου εκεί.
Οι Ρώσοι δεν μιλούσαν για τον πόλεμο και ένιωθαν αρκετά άνετα γιατί ο θάνατος και η καταστροφή μαίνονταν μακριά τους. Όταν ο πόλεμος ήρθε στο έδαφός τους, οι Ρώσοι ήταν εμφανώς φοβισμένοι. Είναι σοκαρισμένοι.
Αν και οι μάχες στην περιοχή του Κουρσκ αναφέρονται στην τηλεόραση ως η “γνωστή κατάσταση στα σύνορα”, οικογένειες και φίλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν για την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο. Οι αρνητικές αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση του ρωσικού πληθυσμού θα είναι ένα άλλο επιχείρημα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».