ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Φινλανδία (ξανά) πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο - Η θέση της Κύπρου

Αρκετά κράτη, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, αναρριχήθηκαν σε υψηλότερες θέσεις, εκτοπίζοντας από την 20άδα χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία

Kathimerini.gr

Οι σκανδιναβικές χώρες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο, σύμφωνα με την Εκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2024. Τα «σκήπτρα» κρατά για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία, καθώς παραμένει στην κορυφή.

Η Κύπρος βρίσκεται φέτος στην 50η θέση, καθώς υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 46η θέση της λίστας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση.

Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα. Τα νέα είναι δυσάρεστα ως προς τον βαθμό ικανοποίησης των νέων σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους στη χώρα τους.

Αυτές οι χαμηλές βαθμολογίες οδήγησαν τις ΗΠΑ εκτός 20άδας στη γενική κατάταξη για πρώτη φορά από τότε που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η έκθεση το 2012.

Η πτώση τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στη γενική κατάταξη αποδίδεται επίσης στο ότι άλλες χώρες –ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη– αναρριχήθηκαν σε υψηλότερες θέσεις.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη στις 20 Μαρτίου. Βασίζεται σε δεδομένα παγκόσμιων ερευνών σε περισσότερες από 140 χώρες.

Οι χώρες κατατάσσονται με βάση τις εκτιμήσεις για τον μέσο όρο ζωής κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, στην προκειμένη περίπτωση το 2021 έως το 2023.

Την έκθεση διενήργησαν η εταιρεία Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας της Οξφόρδης, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συντακτική επιτροπή.

Η έρευνα ζητά από κάθε συμμετέχοντα να βαθμολογήσει τη ζωή του στο σύνολό της. Ειδικά για τη Φινλανδία, προκύπτει ότι οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον καθημερινά, έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Επιπλέον, είναι μία χώρα με χαρούμενους μετανάστες.

Η έκθεση εξετάζει έξι βασικές παραμέτρους: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική υποστήριξη, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία και αντιλήψεις σχετικά με τη διαφθορά.

Οι γείτονες της Φινλανδίας κέρδισαν επίσης υψηλές βαθμολογίες, με τη Δανία (2η θέση), την Ισλανδία (3η θέση) και τη Σουηδία (4η θέση) στην πρώτη πεντάδα και τη Νορβηγία (7η θέση) να κατατάσσονται άνετα στην πρώτη δεκάδα.

Το χάσμα Ισραήλ και Παλαιστινίων

Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, το Ισραήλ πιθανόν εκπλήσσει στην πέμπτη θέση, αν και η χώρα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη 10άδα από το 2022.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η κατάταξη βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών, ο οποίος συχνά μειώνει το επίδραση των «κατακλυσμικών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους».

Και ο χρόνος της έρευνας προφανώς παίζει ρόλο όταν υπάρχει κρίση. Η έρευνα στο Ισραήλ διεξήχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από πολλά από τα γεγονότα του πολέμου που ακολούθησαν. 

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup, περιλαμβάνει επίσης κατάταξη για την Παλαιστίνη η οποία βρίσκεται στη θέση 103. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Οχθης πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία (6η θέση), το Λουξεμβούργο (8η θέση), η Ελβετία (9η θέση) και η Αυστραλία (10η θέση).

happy

 

Πτωτικά οι ΗΠΑ και η Γερμανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (23η θέση) και η Γερμανία (24η θέση) έπεσαν από την πρώτη 20άδα, εν μέρει λόγω της αύξησης της ευτυχίας σε άλλες χώρες – ιδιαίτερα της Τσεχίας (18η θέση), της Λιθουανίας (19η θέση) και της Σλοβενίας ( 21η θέση). Η Βρετανία βρέθηκε στην 20ή θέση.

Ενώ η Λιθουανία κατετάγη 19η φέτος στη συνολική λίστα, μεταξύ των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών, ήταν η Νο 1 πιο ευτυχισμένη χώρα το 2024. Για τους άνω των 60 ετών η Λιθουανία ήρθε στην 44η θέση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, οι βαθμολογίες από άτομα κάτω των 30 ετών ήταν δραματικά χαμηλότερες από εκείνες των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.

Μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών, οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 62η θέση, ενώ για τα άτομα άνω των 60 ετών ήταν στη 10η θέση. Ο Καναδάς ήταν στην 58η θέση μεταξύ των νέων και στην 8η θέση για τους 60 και άνω.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σε μικρότερο βαθμό, είδαν επίσης πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των νέων.

Οι χαμηλές βαθμολογίες μεταξύ των νέων σε αυτές τις χώρες δεν αποδίδονται τόσο σε μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε χαμηλότερο εισόδημα ή σε κακή υγεία. Είναι ζήτημα διάθεσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της έκθεσης.

Η πτώση αποδίδεται εν μέρει στις πληροφορίες που «καταναλώνουν» οι νέοι σε αυτές τις τέσσερις κυρίως αγγλόφωνες χώρες.

«Συνολικά, παγκοσμίως, οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών παρουσίασαν βελτιωμένη ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ 2006 και 2019 και σταθερή ικανοποίηση από τη ζωή έκτοτε», αναφέρει η έκθεση.

Η ευημερία των νέων μειώθηκε στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία. Στον υπόλοιπο κόσμο βελτιώθηκε.

Αλλη θετική πρόταση που σχετίζεται με τους νέους: Η αύξηση της καλοσύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νέων και αυτό έχει διατηρηθεί.

Παρά το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες δεν είναι πολύ χαρούμενοι, εξακολουθούν να είναι ικανοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε καλοπροαίρετες πράξεις για άλλους. Και αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου το 2024

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

11. Νέα Ζηλανδία

12. Κόστα Ρίκα

13. Κουβέιτ

14. Αυστρία

15. Καναδάς

16. Βέλγιο

17. Ιρλανδία

18. Τσεχία

19. Λιθουανία

20. Ηνωμένο Βασίλειο

Οι τελευταίες χώρες της λίστας

Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στον κόσμο ως προς τον βαθμό ευτυχίας των κατοίκων της. Ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό μοιράζονται επίσης τις τελευταίες θέσεις της λίστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  ΗΠΑ  |  Ασία  |  Αφρική  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X