ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ευρώπη υψώνει τείχη στη Ρωσία - Στροφή Βερολίνου με εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ

Η Δύση «απαντά» στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με ανασύνταξη, ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αποφασιστική αύξηση των δυτικών αμυντικών δαπανών

Kathimerini.gr

Η Δύση «απαντά» στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με ανασύνταξη, ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αποφασιστική αύξηση των δυτικών αμυντικών δαπανών, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι δεν θα πρέπει να σε καμία περίπτωση να υποτιμά τις δυτικές αντιδράσεις.

Η σημερινή ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική.

Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, η γερμανική ηγεσία παρουσιάζεται να κάνει μια ιστορική στροφή, ανακοινώνοντας αύξηση των αμυντικών της δαπανών, σε ποσοστό άνω του 2% του γερμανικού ΑΕΠ, και νέες επενδύσεις συνολικού ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα.

Ο Όλαφ Σολτς προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας νέα ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ (για την κατασκευή μαχητικών και τανκς) μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας ειδική μνεία στη Γαλλία.

Παράλληλα, ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) Γερμανός ηγέτης, η παράταξη του οποίου υπενθυμίζεται πως διατηρούσε παλαιόθεν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία (βλ. Σρέντερ), ανακοίνωσε και το τέλος της γερμανικής πορείας συμφιλίωσης με τη Ρωσία που το Βερολίνο είχε επιλέξει και ακολουθούσε τα περασμένες δεκαετίες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος που διεξάγεται αυτήν την στιγμή εντός των ουκρανικών συνόρων δεν είναι πόλεμος του ρωσικού λαού αλλά πόλεμος συγκεκριμένα του ιδίου του Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίο παρουσίασε και ως πηγή όλων των προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγες εβδομάδες πριν, οι κ.κ. Πούτιν και Σολτς είχαν συνάντηση στη Μόσχα.

Κατά τα λοιπά, στη σκιά των τελευταίων πολεμικών εξελίξεων, οι νατοϊκές δυνάμεις παρουσιάζονται πια να ενισχύουν τη νατοϊκή παρουσία στα εδάφη της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ παράλληλα στέλνουν και στρατιωτικό υλικό (όχι άνδρες αλλά μόνο οπλικά συστήματα) στην Ουκρανία.

Ως προς αυτό, ως σημαντική αλλά και ως ενδεικτική της αλλαγής κλίματος ερμηνεύεται και η απόφαση των Γερμανών να δώσουν το πράσινο φως για την αποστολή γερμανικών αντιαρματικών ρουκετοβόλων στη Ουκρανία μέσω Ολλανδίας.

Πίσω στην Ουκρανία πάντως, οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών συνεχίζουν να μαίνονται, εντός αλλά και γύρω από τις μεγάλες πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο κ.ά.), ενώ παράλληλα Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες (blame game) γύρω από το εάν θα μπορούσαν να πάνε σε διαπραγματεύσεις, με ποίους όρους και πού.

Προσφυγικό 

Εν τω μεταξύ πάντως, το προσφυγικό δράμα εντείνεται και εκείνο, με τον ΟΗΕ να υπολογίζει σε πάνω από 368.000 με 370.000 τους Ουκρανούς πολίτες που έχουν ήδη τα τελευταία 24ωρα πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη.

i-eyropi-ypsonei-teichi-sti-rosia-strofi-verolinoy-me-exoplistiko-programma-mamoyth0

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ