Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Σε «απολογισμό» της πενταετούς θητείας του προχώρησε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο κύκλος, που ξεκίνησε το 2019, περιστρεφόταν γύρω από τα ίδια περίπου ζητήματα με τα οποία κλείνει.
Το χθεσινό συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν το τελευταίο για τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προέδρευσε σε πάνω από 100 συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπενθύμισε, τα ζητήματα που απασχολούσαν την Ε.Ε. σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής –αν και υπό διαφορετική προοπτική– ήταν «η Ρωσία, Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ». Σήμερα, τόνισε, τα ίδια θέματα απασχολούν το «μπλοκ», αλλά, όπως σημείωσε, «ήρθε η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας, όσο και για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «να παραμείνουμε περισσότεροι ενωμένοι, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή της ισχύος, εάν θέλουμε η Ε.Ε. να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας».
«Ηρθε η ώρα η Ευρώπη να ορθώσει το ανάστημά της, την ώρα που η Ουκρανία δέχεται επίθεση», είπε ο Μπορέλ, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι ο πόλεμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ συμπληρώνονται αύριο 1.000 μέρες από τη ρωσική εισβολή. Εξέφρασε δε ανησυχία για την «εμπλοκή» τρίτων χωρών στον πόλεμο και τη στήριξη που αυτές παρέχουν στη Μόσχα.
«Ο ρόλος της Κίνας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος (σ.σ. στον πόλεμο της Ουκρανίας)», τόνισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες πληροφορίες που προκαλούν ανησυχία καθώς αφορούν την πλήρη παραγωγή στρατιωτικού υλικού. «Χωρίς την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πρόταση που κατέθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ για αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ, εν μέσω διεθνών επικρίσεων για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς, στη Γάζα.
Επρόκειτο για συμβολικής σημασίας πρόταση εκ μέρους του Μπορέλ, καθώς γνώριζε εξ αρχής, όπως παραδέχθηκε, ότι δεν θα συγκέντρωνε ποτέ πλειοψηφία από τους «27». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Ολλανδίας και Ουγγαρίας, άλλωστε, είχαν εξ αρχής αναφέρει ότι στηρίζουν τη διατήρηση ανοιχτών διπλωματικών διαύλων μεταξύ της Ε.Ε. και της ισραηλινής κυβέρνησης.