ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Στο τραπέζι απελάσεις-εξπρές ενόψει εκλογών

Επαφές του Γερμανού καγκελαρίου με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους πρωθυπουργούς Σαξονίας και Θουριγγίας

Kathimerini.gr

Διαπραγμάτευση με την αξιωματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων πρότεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με θέμα την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής με τρεις νεκρούς, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας την Κυριακή.

Οι συνομιλίες θα αφορούν τη βελτίωση της διαδικασίας απέλασης προσφύγων των οποίων το αίτημα χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε, την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας οπλοκατοχής. «Δεν θα επιστρέψουμε στις συνήθειές μας. Θα αντλήσουμε διδάγματα», είπε ο Σολτς στο περιθώριο συνάντησής του στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Η προσέγγιση στην αντιπολίτευση δείχνει ότι ο καγκελάριος έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν από Σύρο, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί και παρέμενε στη Γερμανία παρότι έπρεπε να έχει απελαθεί στη Βουλγαρία, χώρα αρχικής εισόδου του στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κρίστοφ Μερτς έχει προσφερθεί να συνεργασθεί με τον Σολτς για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, παρά τους δισταγμούς των κυβερνητικών εταίρων του καγκελαρίου, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του FDP. Σολτς και Μερτς συζήτησαν το θέμα στην καγκελαρία την Τρίτη, με τον καγκελάριο να αποφεύγει να συνταχθεί με την πρόταση του Μερτς για άμεση διακοπή αποδοχής προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν και διαδικασίες-εξπρές στις απελάσεις καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα από τις δύο χώρες. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο Σολτς υπενθύμισε ότι το δικαίωμα στο άσυλο δεν μπορεί να καταργηθεί, καθώς είναι συνταγματικά θεσμοθετημένο.

Δεινή ήττα αναμένεται, στο μεταξύ, να υποστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας στα ανατολικά της χώρας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται πρώτο σε ψήφους στη Θουριγγία με 30%. Στη Σαξονία, το ακροδεξιό κόμμα εμφανίζεται να διαγκωνίζεται για την πρώτη θέση με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του CDU. Η AfD δεν αναμένεται, όμως, να αναδείξει πρωθυπουργό σε κάποιο από τα δύο κρατίδια, καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει εκ προοιμίου κάθε κοιβουλευτική συνεργασία μαζί του. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν στο SPD μόλις 6% σε κάθε ένα από τα δύο κρατίδια της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ενα ακόμη κρατίδιο της πρώην ΛΔΓ, το Βραδεμβούργο, αναμένεται να αναδείξει νέο τοπικό κοινοβούλιο αργότερα τον Σεπτέμβριο, με την AfD να σημειώνει ποσοστό 24% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Καλά ποσοστά αναμένεται να σημειώσει και στα τρία παραπάνω κρατίδια το λαϊκίστικο εθνικιστικό κόμμα BSW της αντάρτισσας της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενεχτ. Το κόμμα, που εξασφάλισε 6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, απολαμβάνει σημαντική δημοτικότητα χάρη στην αρνητική στάση του απέναντι στη χορήγηση αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η AfD από τη μεριά της εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια του κοινού με τον κυβερνητικό συνασπισμό και τις έριδες στο εσωτερικό του, όπως η σοβούσα ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση γύρω από τον προϋπολογισμό του 2025. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η AfD έλαβε 15,9%, πραγματοποιώντας ιδιαίτερα καλή εμφάνιση στα ανατολικά της χώρας, για να αναδειχθεί εκεί σε πρώτη πολιτική δύναμη. Το κόμμα σημείωσε και επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο, εκλέγοντας τον πρώτο του δήμαρχο. «Η AfD είναι ισχυρή στην πρώην Ανατολική Γερμανία χάρη στον πυρήνα ψηφοφόρων της, οι οποίοι ταυτίζονται με τις εθνικιστικές και αυταρχικές θέσεις της. Η ευρύτερη δημοτικότητά της, όμως, οφείλεται στην ψήφο διαμαρτυρίας από απογοητευμένους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων», λέει η Μαριάν Νόιερ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης.

Η Σαξονία είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας με 4 εκατ. κατοίκους και πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Λειψία, η Δρέσδη και το Κέμνιτς. Η μικρότερη Θουριγγία έχει πληθυσμό δύο εκατομμυρίων, ενώ μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ερφούρτη. Το κρατίδιο είναι το μόνο με πρωθυπουργό από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), τον Μπόντο Ράμελο.

Γέφυρα από Σολτς και Στάρμερ

Ξεκινώντας γρήγορα την υπεσχημένη «απομάκρυνση από το Brexit», ο νεοεκλεγείς Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρέθηκε χθες στο Βερολίνο και με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο υπέγραψαν διμερή συμφωνία συνεργασίας. Αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του, ο Σολτς δήλωσε πως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπάρξει «καλοί φίλοι, στενοί συνεργάτες και έμπιστοι σύμμαχοι» κατά τις τελευταίες δεκαετίες και πως θα εργαστεί σκληρά ώστε αυτή η σχέση να συνεχίσει να βελτιώνεται.

Εμπόριο και άμυνα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Στάρμερ ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μία συμφωνία «από αυτές που γίνονται μία φορά σε κάθε γενιά», για συνεργασία κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της άμυνας. «H Γερμανία είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος στον κόσμο [μετά τις ΗΠΑ]. Με τη νέα συμφωνία ξεκινάει μία περίοδος κατά την οποία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εδώ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε τελικά το σπουδαιότερο αγαθό: την οικονομική ανάπτυξη».

Οσον αφορά τον τομέα της άμυνας, ο Στάρμερ είπε πως η ήδη συμπαγής συνεργασία Γερμανίας – Βρετανίας αναμένεται να επεκταθεί, ενώ τόνισε πως εκτός από την ασφάλεια των λαών που κατοικούν εντός των συνόρων τους, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, δέσμευση που εκφράζεται με την απλόχερη στήριξη στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έγινε κάποια επίσημη αναφορά σε νέα πακέτα στήριξης προς την εμπόλεμη χώρα. Ακόμη, πως οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των συμμοριών που διακινούν ανθρώπους στην Ευρώπη, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για επανέναρξη του σχήματος επιδοτούμενης κινητικότητας μαθητών και φοιτητών προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό και ως Erasmus, έχει επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες νέους να ταξιδέψουν σε πόλεις τις οποίες πιθανώς να μην επισκέπτονταν ποτέ και έχει ωφελήσει τα μέγιστα στην οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ως μη μέλος της Ε.Ε., η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβει στην παρούσα φάση μέρος στο πρόγραμμα.

«Οταν μιλάω για την Ευρώπη, λέω εντελώς ξεκάθαρα πως θέλω αποκατάσταση των σχέσεων και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να το πω ξανά εδώ σήμερα», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Αυτό δεν σημαίνει να ανατρέψουμε το Brexit, δεν σημαίνει να ξαναμπούμε στην ένωση. Σημαίνει, όμως, στενότερη συνεργασία σε μία σειρά από καίρια μέτωπα».

Μετά την επίσκεψη, που διήρκεσε περίπου 18 ώρες, ο Στάρμερ συνέχισε την ευρωπαϊκή του περιοδεία στο Παρίσι, όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση