Kathimerini.gr
Η εθνικιστική ακροδεξιά της Γερμανίας αναζητά ιδεολογικούς συμμάχους στο εξωτερικό οι οποίοι θα τη «νομιμοποιήσουν» στο εσωτερικό ενόψει των εθνικών εκλογών του Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε ανάλυση του Politico.
Σε συνέδριο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) το Σάββατο, η Αλις Βάιντελ, υποψήφια καγκελάριος του κόμματος, ευχαρίστησε τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας Ελον Μασκ για τη μετάδοση της εκδήλωσης από το X, όπου την παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στο κόμμα της πολύ μεγαλύτερο βήμα από το συνηθισμένο.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ελον Μασκ, ο οποίος μεταδίδει ζωντανά αυτό το συνέδριο του κόμματος», τόνισε η Βάιντελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπό ενθουσιώδεις επευφημίες, χαιρετίζοντάς στα Αγγλικά την «Ελευθερία του λόγου!».
Το AfD επιδιώκει να αντλήσει οφέλη από την υποστήριξη του Μασκ ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο προωθεί το κόμμα στην πλατφόρμα του και οι ηγέτες του βλέπουν τον Μασκ, στενό σύμβουλο του νεοεκλεγέντα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ως βασικό σύνδεσμο με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
Στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ
Σε μια επίδειξη της επιθυμίας τους για στενότερους δεσμούς, οι αντιπρόσωποι του AfD υιοθέτησαν το Σάββατο πρόταση για στενότερους δεσμούς της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, και ιδίως με τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ. Μέλος του AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιέγραψε την πρόταση ως ένα «ευχαριστώ» στον Μασκ.
Στους κόλπους του AfD, ρωσόφιλου κόμματος που επιδιώκει σύσφιγξη των σχέσεων με το Κρεμλίνο, φαίνεται πως αναπτύσσονται ισχυρές φιλοαμερικανικές τάσεις, την ίδια στιγμή που πολλά από του μέλη του εκφράζουν δυσαρέσκεια για την «αμερικανική μεταπολεμική κυριαρχία στη Γερμανία», όπως υποστηρίζουν.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο διμηνιαίο περιοδικό American Conservative, η Βάιντελ δήλωσε ότι οι Γερμανοί είναι ένας «ηττημένος λαός», προσθέτοντας ότι η χώρα είναι «σκλάβος» των ΗΠΑ.
Ωστόσο, για την ηγεσία του AfD, ο Τραμπ θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο και να γίνει στενός σύμμαχος.
Η Βάιντελ το πρότεινε αυτό κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο, υπονοώντας ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του AfD θα ήταν σε θέση να επιδιώξει ισχυρούς δεσμούς τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με την κυβέρνηση Τραμπ – καθιστώντας τη Γερμανία, γέφυρα μεταξύ Πούτιν και Τραμπ.
Το AfD «είναι το μοναδικό κόμμα που έχει όλους τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς προς την Ανατολή και τη Δύση», τόνισε.
Οι υπερασπιστές του AfD στο εξωτερικό
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει υποστηρίξει σαφώς το AfD, αλλά το έχει κάνει ο Μασκ.
Επιπλέον, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο νεοεκλεγέντας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αναδημοσίευσε στο X αγγλική μετάφραση του άρθρου γνώμης του Μασκ στην εφημερίδα Welt am Sonntag της Γερμανίας, στο οποίο χαρακτήρισε το κόμμα ως την «τελευταία σπίθα ελπίδας» για τη χώρα.
«Δεν υποστηρίζω κάποιο κόμμα στις γερμανικές εκλογές, καθώς δεν είναι η χώρα μου και ελπίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους Γερμανούς», έγραψε ο Βανς.
Σχολίασε ωστόσο πως «τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συκοφαντούν το AfD ως ναζιστικό».
Πολλοί στη Γερμανία πάντως, μεταξύ των οποίων οι συντηρητικοί, προειδοποιούν ότι το AfD έχει ναζιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο, ενώ η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, το έχει χαρακτηρίσει ως ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση.
Ο επικεφαλής του κόμματος στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας έχει κριθεί ένοχος για τη χρήση απαγορευμένου συνθήματος που χρησιμοποιούσαν τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ και γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι θα μπορούσε δικαιολογημένα να χαρακτηριστεί φασίστας.
«Νομιμοποίηση»;
Η υπεράσπιση του κόμματος από προσωπικότητες με το κύρος του Βανς υπονομεύει τις προειδοποιήσεις Γερμανών αξιωματούχων, νομιμοποιώντας ενδεχομένως το AfD στη συνείδηση των Γερμανών ψηφοφόρων, αναφέρεται στην ανάλυση του Politico.
Τίθενται επίσης ερωτήματα ως προς τις μελλοντικές σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, της οποίας, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να ηγηθεί ο συντηρητικός υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Οι συντηρητικοί του Μερτς, όπως και άλλα γερμανικά κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα κυβερνήσουν με το AfD. Ωστόσο, η ηγεσία του ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη, ώστε κάποτε θα είναι αδύνατον τα άλλα κόμματα να συνεχίσουν να τους αποκλείουν.
Δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές ότι η υποστήριξη του Μασκ στο AfD θα το βοηθήσει σε αυτό το πλαίσιο, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα έχει γίνει πιο δημοφιλές τις τελευταίες εβδομάδες. Το AfD βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τους συντηρητικούς της Γερμανίας στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 21%.
Το «αδελφό κόμμα»
Το AfD δέχεται επιπλέον ώθηση από την Αυστρία, όπου οι επιτυχίες του Χέρμπερτ Κικλ και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) – που φαίνεται έτοιμο να αναλάβει την εξουσία στη Βιέννη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών συνασπισμού μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων νωρίτερα αυτό τον μήνα – ενθάρρυναν τους Γερμανούς ακροδεξιούς ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν στην Αυστρία έναν οδικό χάρτη για το πώς θα μπορούσαν και εκείνοι μια ημέρα να αναλάβουν την εξουσία.
Οι ηγέτες του AfD βλέπουν το FPÖ ως «αδελφό κόμμα» και αισθάνονται ότι εάν το αυστριακό αδελφάκι τους αναλάβει την εξουσία, αυτό θα μπορούσε να αποστιγματίσει περαιτέρω το AfD στα μάτια των Γερμανών ψηφοφόρων.
Αγκαλιάζοντας τον εξτρεμισμό
Μόλις πριν από ένα χρόνο, τα πράγματα δεν φαίνονταν τόσο ρόδινα για το AfD.
Τον περασμένο Ιανουάριο, εξοργισμένοι Γερμανοί κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ριζοσπαστικής Δεξιάς, αφού ερευνητικό ρεπορτάζ του Correctiv αποκάλυψε ότι πολιτικοί του AfD ήταν παρόντες σε συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών, στην οποία συζητήθηκε «γενικό σχέδιο» μαζικής απέλασης μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών».
Το διαρκές κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο συγκέντρωσε εκατομμύρια κόσμου σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, φάνηκε να προκαλεί πλήγμα στο AfD. Πολλοί θεώρησαν ότι οι διαδηλωτές είχαν φρενάρει την άνοδο του κόμματος. Ακόμα και η ακροδεξιά ηγέτιδα της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πήρε αποστάσεις από το AfD, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει το δικό της κόμμα ως πιο προσφιλές στους Γάλλους ψηφοφόρους.
Ενα χρόνο αργότερα, ωστόσο, το AfD έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και πλησιάζει τα υψηλά ποσοστά ρεκόρ που απολάμβανε πριν από το κίνημα διαμαρτυρίας. Εντωμεταξύ, ο Τραμπ εξελέγη, μεταξύ άλλων, με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει μαζικές απελάσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του AfD, η Βάιντελ υποσχέθηκε να σφραγίσει τα σύνορα της Γερμανίας και να θέσει σε εφαρμογή «επαναπατρισμούς μεγάλης κλίμακας» μόλις αναλάβει την εξουσία.