ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεωργία: Ο σκληροπυρηνικός Μιχαήλ Καβελασβίλι νέος πρόεδρος της χώρας

Ο Καβελασβίλι ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου

ΠΗΓΗ: Reuters

Πρόεδρος της Γεωργίας εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, άνθρωπος πιστός στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες κινητοποιήσεις, μετά την απόφασή της να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ακροδεξιός Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστής και σφοδρός επικριτής της Δύσης, ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της χώρας και εξελέγη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας από Εκλεκτορικό Σώμα, το οποίο αποτελείται από βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Από τους 225 ψηφοφόρους που ήταν παρόντες, 224 ψήφισαν υπέρ του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες τα επίσημα αποτελέσματα έδωσαν στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο περίπου 54% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπήρξε νοθεία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, παρά τη χιονόπτωση, έξω από το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου.

Ο Καβελασβίλι προτάθηκε για τη θέση του προέδρου, που έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο και δεν διαθέτει εξουσίες, από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έναν δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό που θεωρείται ευρέως ως ο κορυφαίος ηγέτης της χώρας.

Ο Καβελασβίλι είναι ηγέτης του κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα που αποσχίστηκε από το κυβερνών Γεωργιανό Ονειρο. Ηταν ένας από τους συντάκτες του νόμου περί ξένων πρακτόρων, ο οποίος προβλέπει ότι οι οργανώσεις που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως πράκτορες ξένης επιρροής, επιβάλλοντάς τους βαριά πρόστιμα.

Η απερχόμενη πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Γεωργίας και είναι μεταξύ των επικριτών του κυβερνώντος κόμματος, ηγείται του κινήματος διαμαρτυρίας και έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος και μετά τη λήξη της θητείας της, διότι θεωρεί το κοινοβούλιο «παράνομο» ως αποτέλεσμα εικαζόμενης νοθείας στις εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να θεωρούν την Ζουραμπισβίλι νόμιμη πρόεδρο, ακόμη και μετά την ορκωμοσία του Καβελασβίλι στις 29 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ