ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ε.Ε. στη σύνοδο για το «μέλλον της Συρίας»

Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»

Kathimerini.gr

Στην Ιορδανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας προκειμένου να μετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών με τη συμμετοχή και του Αμερικανού απερχόμενου ομολόγου τους Άντονι Μπλίνκεν με βασικό θέμα το μέλλον της Συρίας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη Συρία, ο βασικός στόχος θα είναι να διερευνηθούν οι τρόποι στήριξης της χώρας στη διάρκεια της κρίσιμης, τρέχουσας μεταβατικής περιόδου, όπως ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

Στόχος, εξάλλου, της σημερινής συνάντησης θα είναι να εξασφαλιστεί μια πολιτική διαδικασία υπό τη νέα πολιτική ηγεσία και που θα είναι συμπεριληπτική με σεβασμό σε όλες τις μειονότητες.

Στη σημερινή σύνοδο θα μετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ιράκ Λιβάνου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Κατάρ, ενώ θα έχουν συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Εκτός από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας θα μετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Γκιρ Πέντερσεν.

Η Κάγια Κάλας αναμένεται να ενημερώσει τους 27 υπουργούς Εξωτερικών για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών κατά τη συνεδρίασή τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου η Συρία αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

«Στην Άκαμπα θα ακούσουμε από πρώτο χέρι τις προσδοκίες (σ.σ. για το μέλλον της Συρίας) από τις αραβικές χώρες» ανέφερε ανώτατη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, για να προσθέσει ότι «η κατάσταση συνεχώς μεταβάλλεται. Εμείς ωστόσο θα εργαστούμε στη βάση των δικών μας αρχών, του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Στόχος η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Βασικός στόχος της Ε.Ε είναι να εξασφαλιστούν οδοί προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες «αερογέφυρα», προκειμένου να σταλούν συνολικά 50 τόνοι υγειονομικού εφοδιασμού από τα αποθέματα της ΕΕ στο Ντουμπάι, που θα μεταφερθούν στα Άδανα της Τουρκίας για διανομή πέρα από τα σύνορα τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον 46 τόνοι ειδών υγείας, εκπαίδευσης και στέγασης από άλλο απόθεμα της Ε.Ε στη Δανία θα μεταφερθούν με φορτηγά στα Άδανα και θα παρασχεθούν στη Unicef και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για διανομή εντός της Συρίας. Η Κομισιόν έχει επίσης κινητοποιήσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών των ανθρώπων, ανεβάζοντας τη συνολική ανθρωπιστική υποστήριξη στα 163 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

Πρώιμη η ιδέα ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε για Συρία

Για την Ε.Ε, πάντως, «είναι ακόμα πολύ νωρίς να αποφασίσει τυχόν άρση των κυρώσεων τόσο έναντι του καθεστώτος Άσαντ, όσο και της οργάνωσης HTS, που ελέγχει πλέον τη Δαμασκό ανέφερε ανώτατη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ερωτηθείσα από την «Κ» εάν συντρέχουν προϋποθέσεις για την ανάθεση ρόλου ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε για τη Συρία, η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή θα ήταν σίγουρα χρήσιμη, ωστόσο εκτίμησε ότι προσώρας θα πρέπει να αναζητηθεί μια κοινή θέση των «27» για τη Συρία, ενώ συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα κράτη μέλη. Οι εξελίξεις στη Συρία θα απασχολήσουν και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Συμπεριληπτική, ειρηνική πολιτική μετάβαση»

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, που έχει δει η «Κ» οι «27» κάνουν λόγο για εγκληματικό καθεστώς του Άσαντ, που μετά την πτώση του απαιτείται «μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και υπό την ηγεσία της Συρίας που θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες φιλοδοξίες του Συριακού λαού και σε ευθυγράμμιση με τις βασικές αρχές του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η ανεξαρτησία της Συρίας, η κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα εντός ασφαλών συνόρων θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Εξάλλου, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν έμφαση στην προστασία όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων αλλά και στις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν μια συμπεριληπτική, ειρηνική πολιτική μετάβαση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, ζητά από την Κομισιόν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να προετοιμάσουν τις επιλογές για μέτρα στήριξης της Συρίας, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι σχετικές παραπάνω προσπάθειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ