ΠΗΓΗ: Reuters
Η αποτυχία του Ισραήλ να αντιμετωπίσει ένοπλες συμμορίες που επιτίθενται σε ανθρωπιστικές αποστολές στην αποκλεισμένη Γάζα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα, παρά τη δέσμευσή του από τον Οκτώβριο να αναλάβει δράση.
Oπως ανέφεραν στο Reuters ανώνυμες πηγές από τον ΟΗΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τις ήδη εύθραυστες γραμμές ανεφοδιασμού για τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.
Η κρίση κλιμακώνεται από την απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει τις εμπορικές αποστολές τροφίμων στη Γάζα, προκαλώντας ελλείψεις και κάνοντας τη λεηλασία ανθρωπιστικών φορτίων μια επικερδή δραστηριότητα.
Τον Οκτώβριο, εκλάπη το 40% της βοήθειας που πέρασε από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ενώ περιστατικά λεηλασίας συνεχίστηκαν και στο νέο πέρασμα Κισουφίμ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμμορίες που συνδέονται με οικογένειες και εγκληματικά στοιχεία που απελευθερώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχουν γίνει ο κύριος εχθρός της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε περιστατικό στις 16 Νοεμβρίου, ένοπλοι επιτέθηκαν σε κομβόι 109 φορτηγών του ΟΗΕ, λεηλατώντας το περιεχόμενο από 98 εξ αυτών.
Η ισραηλινή πλευρά, διά στόματος του συνταγματάρχη Αμπντάλα Χαλάμπι, μεταφέρει την ευθύνη στον ΟΗΕ για τη διανομή της βοήθειας, ενώ υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει «το μέγιστο δυνατό εύρος» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο, ανθρωπιστικοί φορείς, όπως ο Γ. Πετρόπουλος από τον ΟΗΕ, τονίζουν ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές τους να την ελέγξουν.
Η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, με την παροχή τροφίμων να καλύπτει μόλις το 29% του πληθυσμού της Γάζας τον Νοέμβριο.
Σημαντικά εμπόδια παραμένουν η επανεκκίνηση των εμπορικών αποστολών τροφίμων και η αποκατάσταση της ασφάλειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να αποθαρρυνθούν οι λεηλασίες.