ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για Νετανιάχου

Καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που απειλούν να τον ανατρέψουν

Reuters, A.P.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον πιο ισχυρό σύμμαχο του Ισραήλ, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και τους ακροδεξιούς υπουργούς του, οι οποίοι απειλούν να τον ανατρέψουν, αν σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς να έχει πετύχει τον ολοκληρωτικό εκμηδενισμό της Χαμάς.

Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν έχει «κενά». Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Ο Μπάιντεν μίλησε για τις αδρές γραμμές, όχι για τις λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρούμε (έπειτα από πιθανή εκεχειρία) το δικαίωμα να επανέλθουμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε περιγράψει έναν οδικό χάρτη για τη μόνιμη και διαρκή ειρήνη, με τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση προβλέπεται απελευθέρωση ενός αριθμού Ισραηλινών ομήρων (μόνο πολιτών, όχι στρατιωτών) και εκατοντάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα της Γάζας και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τουλάχιστον 600 φορτηγά την ημέρα.

Στο διάστημα των έξι εβδομάδων που θα διαρκέσει η πρώτη φάση, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, στη δεύτερη φάση, θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατούνται από τη Χαμάς και περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί εντελώς από τη Γάζα. Η τρίτη φάση προβλέπει την ανοικοδόμηση της παλαιστινιακής Λωρίδας, με τη βοήθεια αραβικών και άλλων κρατών. Αδιευκρίνιστο από το διάγγελμα Μπάιντεν έμεινε το κρίσιμο ερώτημα αναφορικά με το ποιος θα κυβερνά τη Γάζα αφού σιγήσουν τα όπλα.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόταση που παρουσίασε προερχόταν από το Ισραήλ, η Χαμάς ήταν εκείνη που αντέδρασε θετικά στο άκουσμά της, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίστηκε διχασμένη. Οι ακροδεξιοί υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, προειδοποίησαν τον Νετανιάχου ότι θα παραιτηθούν, μαζί με τους 14 βουλευτές που ελέγχουν, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας πτώση της κυβέρνησης, αν συμφωνηθεί τερματισμός του πολέμου χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οριστική συντριβή της Χαμάς.

Τις ταλαντεύσεις του Νετανιάχου απηχούσε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times ο υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Οφιρ Φαλκ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «μια πρόταση στην οποία συμφωνήσαμε», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την απελευθέρωση των ομήρων, όλων των ομήρων».

Οι δηλώσεις Νετανιάχου και Φαλκ δεν φάνηκε να καθησυχάζουν την Ακροδεξιά. Χθες ο Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να «εξωραΐσει» την πρόταση Μπάιντεν και επανέλαβε την απειλή του ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Πάντως, η πίεση στον Νετανιάχου να κλείσει εκεχειρία προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων μεγαλώνει, όπως έδειξαν οι τεράστιες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις. Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα άλλων τεσσάρων ομήρων στη Γάζα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Aμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και τον κεντρώο Μπένι Γκαντς, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο οποίος συμμετέχει στο ανώτατο πολιτικό συμβούλιο του Ισραήλ. Και οι δύο πολιτικοί έχουν συγκρουστεί με τον Νετανιάχου για σειρά θεμάτων, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι σύρεται σε μια επιζήμια για το Ισραήλ στρατιωτική κατάληψη της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές να υποστηρίξει, τελικά, το ειρηνευτικό σχέδιο η ισραηλινή κυβέρνηση. Την υποστήριξή της στο σχέδιο Μπάιντεν εξέφρασε σειρά δυτικών κυβερνήσεων. Σε σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα», ώστε οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας «να επικεντρωθούν στην προοπτική μιας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Βολές κατά Τουρκίας

Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ, ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε δίκτυο που σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, η οποία είχε σχεδιαστεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας Παλαιστίνιος από την Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης στρατολογήθηκε στην Τουρκία από στέλεχος της Χαμάς, σε τρομοκρατικό δίκτυο που είχε το ορμητήριό του στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. «Οι έρευνες κατέδειξαν σε ποιο βαθμό η Τουρκία προσφέρει οχυρά στη Χαμάς και τον ρόλο της στην καθοδήγηση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν σε κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων να επισκέπτονται τη χώρα, σε αντίδραση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος να το εγκαταλείψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X