REUTERS, A.P.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο, Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες κλιμάκωναν τις πιέσεις τους προς το Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός και δραστική αύξηση των ροών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στον απόηχο της φονικής ισραηλινής επιδρομής εναντίον της οργάνωσης World Central Kitchen, που άλλαξε θεαματικά τη διεθνή ατμόσφαιρα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ένωσε τη φωνή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα στην αξίωση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. «Ο πόλεμος στη Γάζα και η ανθρωπιστική καταστροφή που τον συνοδεύει πρέπει να σταματήσουν τώρα. Η βία, η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν θα φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά η λύση των δύο κρατών θα τη φέρει», τονίζουν οι τρεις ηγέτες σε άρθρο που συνυπογράφουν και που δημοσιεύτηκε από τις εφημερίδες Le Monde (Γαλλία) και Washington Post (ΗΠΑ).
Στο ίδιο άρθρο εκφράζουν την υποστήριξή τους στη δημιουργία «ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους», βάσει των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, και προειδοποιούν το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τις απειλές του για εισβολή στη Ράφα, τελευταία πόλη της Γάζας που παραμένει υπό παλαιστινιακό έλεγχο.
Παράλληλα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ έριχνε στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν αυξηθούν στον απαιτούμενο βαθμό οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. «Πρέπει να υπάρχουν και υπάρχουν διάφοροι μοχλοί άσκησης επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων», δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζεται να συναντήσει κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να συγκεντρωθεί μια κρίσιμη μάζα χωρών της ηπείρου που θα προωθήσει τη διπλωματική αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Πιλάρ Αλεγκρία, ο Σάντσεθ θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα για τον σκοπό αυτό σε Βέλγιο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβενία. Προηγουμένως, είχε ανακοινώσει ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλιο, ενώ το ίδιο έπραξαν οι κυβερνήσεις Ιρλανδίας, Μάλτας και Σλοβενίας.
Αλλά και η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, σημείωσε ότι η Καμπέρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον ότι μια τέτοια κίνηση, στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, θα καθιστούσε την κίνηση προς τη λύση των δύο κρατών μη αναστρέψιμη.
Στο μεταξύ, αντιφατικά παρέμεναν και χθες τα μηνύματα από τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις του Καΐρου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την επίτευξη εκεχειρίας, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση του Ισραήλ δεν απαντά στις αξιώσεις της, προσθέτει όμως ότι η ισλαμική οργάνωση ενδιαφέρεται για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και θα απαντήσει με τις δικές της νέες προτάσεις στην απέναντι πλευρά.
Την αίσθηση της κινητικότητας ενίσχυσε η είδηση ότι το τριμελές ανώτατο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και το διευρυμένο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επρόκειτο να συνέλθουν χθες το απόγευμα, προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Κάιρο. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν πάντα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, παίρνοντας ενεργά μέρος στις διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε για μία ακόμη φορά ότι η εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα είναι τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησής του. Μιλώντας σε νεοσύλλεκτους, στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο» που θα τον εμποδίσει να συντρίψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς.