ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων ζητούν ασφάλεια για παράδοση βοήθειας

Σκοπός του θαλάσσιου διαδρόμου είναι να μεταφέρει βοήθεια σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

ΚΥΠΕ

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς οι συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και η αυξανόμενη ανομία έχουν καταστήσει τη διανομή της βοήθειας που φθάνει στην Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου "Αμάλθεια" μια πρόκληση, δήλωσαν οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Λάρνακα, το κέντρο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Λάρνακας από αξιωματούχους του Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και την Πολιτική Άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρακολουθήσουν το έργο της Αμάλθειας και να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Γάζα.

Ο Νταγκ Στρόoυπς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της USAID δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει δει ποτέ πιο δύσκολο και περίπλοκο περιβάλλον για να εργαστεί η ανθρωπιστική κοινότητα και ζήτησε βοήθεια για να αυξηθεί και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να εργαστούν, χωρίς να στοχοποιηθούν, να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν. Επί του παρόντος, είπε, αυτή η κρίση συνεχίζει να παρουσιάζει καθημερινές προκλήσεις για τη μεταφορά της βοήθειας, καθώς «υπάρχουν μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχουν σημεία ελέγχου και αυξανόμενη ανομία στην περιοχή που εμποδίζει την ασφαλή διανομή και μεταφορά βοήθειας στην περιοχή».

Εξήγησε ότι είναι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, επιβλέποντας «τις επιχειρησιακές πτυχές για την USAID και συντονίζει το convoy management Board (CMB) το οποίο αποτελείται από κυβερνήσεις, αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού IDF, αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και τον ΟΗΕ» και μόλις πριν από ένα μήνα, οι αποστολές άρχισαν να φτάνουν στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που είναι μια πολυεθνική προσπάθεια υπό την ηγεσία της USAID και σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και στρατιώτες, ναύτες, αεροπόρους και πεζοναύτες που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Αναφέρθηκε στην «ισχυρή εταιρική σχέση» με την Κυβέρνηση της Κύπρου, την Κυβέρνηση του Ισραήλ, τον ΟΗΕ, διεθνείς δωρητές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του σε όλους και ιδιαίτερα στην Κύπρο για τη «διασφάλιση του ασφαλούς και γρήγορου ελέγχου των εμπορευμάτων μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Σημείωσε ότι «σκοπός του θαλάσσιου διαδρόμου είναι να μεταφέρει βοήθεια σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμες να διευκολύνουν τη διανομή της στις παλαιστινιακές κοινότητες σε όλη τη Γάζα». Το κάνουν, πρόσθεσε, «αγκαλιάζοντας τις ανθρωπιστικές αρχές, την ανθρωπιά, την αμεροληψία, την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία».

Από τις 25 Ιουνίου, είπε, σχεδόν 7000 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί στη Γάζα μέσω του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. Από αυτούς σχεδόν 1000 μετρικοί τόνοι έχουν συλλεχθεί για περαιτέρω διανομή από τον ΟΗΕ.

Ο κ. Στρόουπς τόνισε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν αντικαθιστά το χερσαίο πέρασμα ούτε θα υποκαταστήσει ποτέ τα ζωτικής σημασίας χερσαία περάσματα που πρέπει να ανοίξουν ξανά.

Στις παρατηρήσεις του, επεσήμανε ότι «οι συνθήκες ασφαλείας σε όλη τη Γάζα πρέπει να βελτιωθούν για να βοηθήσουν τον λαό της Γάζας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που θα επιτρέπει τη διανομή και τη διάθεση των ανθρωπιστικών αγαθών που είναι διαθέσιμα τώρα και θα τα φορτώνουν στα χέρια και τα στόματα εκείνων που τα χρειάζονται αυτή τη στιγμή». Η συσσώρευση αυτών των αγαθών, μας δείχνει "ότι υπάρχει προθυμία να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες, και ο ΟΗΕ συνεχίζει να εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να λάβουν αυτήν τη σωτήρια βοήθεια εκείνοι που την χρειάζονται περισσότερο".

Αυτό που λείπει και αποτελεί πρόκληση για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς, είπε, «είναι η έλλειψη του επιχειρησιακού περιβάλλοντος όπου θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά όλους αυτούς τους πόρους που έχουν διατεθεί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε για την επίσπευση των προβλέψιμων χερσαίων διελεύσεων, που θα συμπληρώνονται από αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο», σημείωσε.

Για να καταστεί αυτό δυνατό, είπε, είναι απαραίτητο να δώσουμε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν χάσει 270 άτομα σε αυτόν τον πόλεμο, «ένα περιβάλλον όπου μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια".

Δεν έχω δει ποτέ πιο δύσκολο και περίπλοκο περιβάλλον για να εργαστεί η ανθρωπιστική κοινότητα, είπε προσθέτοντας πως "οι εθελοντές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, τρέχουν ακούγοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι εθελοντές θα μπορούν να εργαστούν σε αυτή τη φάση, χωρίς να στοχοποιούνται, να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται. Αυτή η κρίση εξακολουθεί να παρουσιάζει καθημερινές προκλήσεις για τη Γάζα. Υπάρχουν μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχουν σημεία ελέγχου και αυξανόμενη ανομία στην περιοχή που εμποδίζει την ασφαλή διανομή και μεταφορά βοήθειας στην περιοχή».

Ανέφερε πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την προβλήτα Jlots, «για να παραδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, ώστε να είναι διαθέσιμη και ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η αποστολή βοήθειας «αλλά θα συνεχίσει να είναι εκεί όσο οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον διάδρομο», ο οποίος είναι ευάλωτος λόγω των κυμάτων καθώς μετατοπίζουν τους συνδέσμους.

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι τα εμπόδια που εμποδίζουν τη διανομή, είπε ότι «είναι το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την ίδια την προβλήτα Jlots και η αξιολόγηση που γίνεται από τους εταίρους μας που φέρνουν για να παραδώσουν βοήθεια. Υπάρχει μια αναθεώρηση της ασφάλειας σε εξέλιξη σχετικά με τις προκλήσεις στην περιοχή και πώς μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα είναι σε θέση να φτάσει εκεί που χρειάζεται και να μην αντιμετωπίσει την ανομία, τη δραστηριότητα των συμμοριών, τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των δύο μερών ή τις απεγνωσμένες ανάγκες των ανθρώπων εκεί για να μπορέσουν να φθάσει εκεί που πρέπει, στις αποθήκες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την περαιτέρω διανομή της βοήθειας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι επεισόδια λεηλασίας φαίνεται να έχουν επεκταθεί πέρα από τη διανομή αφού σταματούν οχήματα με στόχο να πάρουν τη βοήθεια και "φαίνεται να είναι οργανωμένη κατάσταση, όχι μεγάλης κλίμακας οργάνωση, αλλά υπάρχουν οργανωμένα στοιχεία που σταματούν και παίρνουν τα εμπορεύματα από τα φορτηγά".

Εταίροι μας αναφέρουν ότι σε ορισμένα χερσαία περάσματα, «οι συνοδείες αντιμετώπισαν βία με την έννοια ότι οι ομάδες είναι οπλισμένες».

Ο Scott Fontaine, επικεφαλής της επιχείρισης για την Κύπρο, δήλωσε ότι η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση είναι ένα πράγμα που οδηγεί σε αυτό το είδος πολιτικής αναταραχής και παρέχει έδαφος για τέτοιου είδους πράγματα και «γι 'αυτό πρέπει να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Εξάλλου, ο κ. Στρόουπς είπε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποικιλία των εμπορευμάτων που αποστέλλονται. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας είναι προμήθειες τροφίμων, διότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αγαθά για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως καταφύγια, ιατρικές προμήθειες, σκηνές, και άλλα.

Για να αναχαιτιστεί η φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της Γάζας, ο κ. Στρόουπς εκτίμησε ότι «χρειάζονται μια σταθερή ροή 600 φορτηγών την ημέρα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να τους βγάλουν από την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Παναγιώτης Λιασίδης, βοηθός διευθυντής και εκπρόσωπος του τμήματος Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι μαζί με τις υπηρεσίες της USAID συλλέγεται η ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχεται από διάφορες χώρες «και πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την αποστολή αυτής της βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα».

Ο κ. Λιασίδης είπε ότι η Αμάλθεια είναι ένας θαλάσσιος διάδρομος που στοχεύει στην παροχή συμπληρωματικής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με τον μηχανισμό 2720 του ΟΗΕ.

Ευχαρίστησε όλους τους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και για τις δωρεές τους.

Οι παλέτες με την ανθρωπιστική βοήθεια φορτώνονται σε φορτηγά τα οποία φτάνουν στο λιμάνι και υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας μέσω σαρωτών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σαρωτές που σταθμεύουν στο λιμάνι της Λάρνακας. Μόλις σαρωθούν και εγκριθούν, λαμβάνουν σήμα ελέγχου και εισέρχονται στα πλοία.

Η βοήθεια που έχει συλλεχθεί και δεν έχει ακόμη φορτωθεί παραμένει σε ασφαλή αποθηκευμένο χώρο κάτω από την προστασία του Τελωνείου μέχρι την ημερομηνία αποστολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση