REUTERS, A.P.
Να αποφορτίσει την ηλεκτρισμένη κοινωνική ατμόσφαιρα στη Γαλλία θα επιχειρήσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, δύο ημέρες μετά τη δύσκολη διάσωση της κυβέρνησής του με την απόρριψη πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.
Τηλεοπτική συνέντευξη δίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για την αυριανή νέα ημέρα απεργιών.
Το γεγονός ότι η πρόταση απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση με πλειοψηφία μόλις εννέα βουλευτών, σε σύνολο 577, χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Le Monde «δυνατό χαστούκι» στον Μακρόν, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση και τα συνδικάτα κάλεσαν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για τη μη εφαρμογή του νόμου. Εχοντας παραμείνει σιωπηλός το προηγούμενο διάστημα, αφήνοντας στην πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης ενός άκρως αντιδημοφιλούς νόμου, ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες, με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2.
Πηγές από το προεδρικό περιβάλλον ανέφεραν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν προτίθεται να προσφύγει στον λαό (με δημοψήφισμα ή πρόωρες βουλευτικές εκλογές) για να σβήσει τη λαϊκή διαμαρτυρία ούτε να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό για να την κατευνάσει. Θα προσπαθήσει, όμως, να «ρίξει τους τόνους» της πολιτικής αντιπαράθεσης, ποντάροντας στην κόπωση των συνδικάτων και των διαδηλωτών. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με την πρωθυπουργό, τους προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Οπως έγινε γνωστό, ζήτησε από κορυφαίους συνεργάτες του να ετοιμάσουν μια σαφή ατζέντα για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024.
Παρά τη διάσωση της κυβέρνησης Μπορν και της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, η ατμόσφαιρα ήταν χθες βαριά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Βγήκαμε όλοι αποδυναμωμένοι. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ο βουλευτής Ζιλ Λεζάντρ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κόμματος επί μία διετία. Εκκληση στον Μακρόν να αναστείλει τον επίμαχο νόμο για τις συντάξεις λόγω της λαϊκής οργής που προκάλεσε απηύθυνε ένας άλλος βουλευτής του, ο Πατρίκ Βινιάλ.
Επί του παρόντος, η αποτυχία της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευση δεν φαίνεται να έχει δράσει εκτονωτικά ως προς τα διαδοχικά κύματα απεργιών και διαδηλώσεων που σαρώνουν τη Γαλλία εδώ και δύο μήνες. Για πέμπτη κατά σειρά νύχτα, το Παρίσι, η Λυών, η Μασσαλία, το Στρασβούργο, η Ρεν, η Νάντη και άλλες πόλεις έζησαν αυθόρμητες διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων με φλεγόμενα οδοφράγματα και βίαιες συγκρούσεις ακτιβιστών – αστυνομίας. Μόνο στο Παρίσι συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά όπου αστυνομικοί με μοτοσικλέτες άσκησαν βία εναντίον διαδηλωτών. Στη Λιλ, διαδηλωτές φώναζαν «τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε – Μακρόν θα σε ξεκάνουμε».
Ελλείψεις καυσίμων
Ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι κυλιόμενες απεργίες στα διυλιστήρια, καθώς οι περιορισμένες, μέχρι πρότινος, ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια αρχίζουν να επεκτείνονται. Χθες το πρωί σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και εργατών στο πετροχημικό συγκρότημα της ExxonMobil, στο Φος- σιρ- Μερ της νότιας Γαλλίας, όπου η κυβέρνηση είχε διατάξει την επιστράτευση απεργών. Η αστυνομική διεύθυνση Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Για αύριο Πέμπτη και οι έξι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της χώρας καλούν τους εργαζομένους σε νέα ημέρα απεργιακής δράσης, την ένατη από την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, με στόχο την ακύρωση της μεταρρύθμισης. Παράλληλα, η αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο με στόχο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για το συνταξιοδοτικό και να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το θέμα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα χρειαστεί να υπογράψει τη σχετική αίτηση το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος –κάτι περισσότερο από 4,8 εκατ. πολίτες– σε διάστημα εννέα μηνών.
Απελευθέρωση ομήρων
Μέσα στον ορυμαγδό των δυσάρεστων εξελίξεων, ο Μακρόν δέχθηκε και ένα καλό νέο: τον επαναπατρισμό του Γάλλου δημοσιογράφου Ολιβιέ Ντιμπουά, ύστερα από διετή ομηρία από ομάδα τζιχαντιστών στο Μάλι της Δ. Αφρικής. Ο Γάλλος πρόεδρος τον υποδέχθηκε στην αεροπορική βάση Βιλακουμπλέ, νοτιοδυτικά από το Παρίσι και εξέφρασε την «τεράστια ανακούφισή» του. Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με την εφημερίδα Liberation και το περιοδικό Le Point, ο Ντιμπουά απήχθη τον Απρίλιο του 2021 από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και επιδίδεται συστηματικά σε απαγωγές για λύτρα. Δεν έγινε γνωστό πώς έγινε δυνατή η απελευθέρωση του δημοσιογράφου ούτε αν καταβλήθηκαν λύτρα από το κράτος. Μαζί με τον Ντιμπουά απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Τζέφρι Γούντκι, εργαζόμενος σε χριστιανική ανθρωπιστική οργάνωση, ο οποίος είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2016 στον Νίγηρα. Με λευκά μαλλιά και μπαστούνι, ο Γούντκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις κυβερνήσεις Νίγηρα, Γαλλίας και ΗΠΑ για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του.