ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν να παρουσιαστεί τον Ιούλιο ένας «οδικός χάρτης» για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν στην Ουκρανία έναν «οδικό χάρτη» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται υπέρ της ουκρανικής ένταξης από την πλευρά χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, συντάσσεται με το Βερολίνο αλλά και με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, αντιστεκόμενη έτσι στις εκκλήσεις των Ανατολικοευρωπαίων που ζητούν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ένταξης για την Ουκρανία.

Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη (η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής εν προκειμένω) που ζητούν να παρουσιαστεί το ερχόμενο Ιούλιο, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ένας «οδικός χάρτης» για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Ωστόσο το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον και η Βουδαπέστη έχουν διαφορετική άποψη, σύμφωνα με τους FT.

Τα σχετικά ρήγματα βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του Κιέβου έχουν σταλεί προειδοποιήσεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής το καλοκαίρι μόνο εάν πρόκειται να παρουσιαστούν εκεί απτά βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας από τους Συμμάχους ή βήματα εμβάθυνσης της συνεργασίας με τη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ έχει από το 2008 συμφωνήσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή μέλος του. Ωστόσο, δεκαπέντε χρόνια μετά, σε αυτό το μέτωπο δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το ίδιο έκαναν και η Φινλανδία και η Σουηδία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσίασε τον περασμένο μήνα στα μέλη της Συμμαχίας ένα έγγραφο με προτάσεις για πιθανές «πρακτικές και πολιτικές» προσφορές προς την πλευρά του Κιέβου. Σύμφωνα με τους FT, μια από τις προτάσεις είναι η Συμμαχία να προχωρήσει σε μια νέα διακήρυξη για τη σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ που θα βασίζεται στις ανακοινώσεις του 2008.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα υποστηρίζουν ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σχετικά με το τι πρέπει να προσφερθεί στην Ουκρανία.

Όλα τα μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη επιλογή ούτε είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί σοβαρά όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Δύο άτομα που ήταν παρόντα στις σχετικές συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα λένε ότι αρκετές χώρες ζητούν να δοθεί στην Ουκρανία «ένα πολιτικό μονοπάτι» προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Κιέβου. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, διαφωνούν και πήραν αποστάσεις από αυτήν την πρόταση, σύμφωνα με τους FT.

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, προτρέπουν τους Συμμάχους να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη βραχυπρόθεσμη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η πρακτική υποστήριξη, όπως οι παραδόσεις πυρομαχικών, θα πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους οι συζητήσεις για μια πιθανή μεταπολεμική πολιτική σχέση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον στόχο.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η εμβάθυνση των δεσμών ΝΑΤΟ-Κιέβου ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αφήγημα του Πούτιν για μια μάχη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και ότι η Μόσχα μπορεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο να κλιμακώσει τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και με την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η αναβάθμιση της υφιστάμενης Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα βήμα που θα αναβάθμιζε το καθεστώς της Ουκρανίας σε σχέση με τη Συμμαχία εμπλέκοντάς την περισσότερο στις συναντήσεις και στις διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ