ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Ο μυστικός δίαυλος εμπορίου της Ρωσίας με την Ινδία

Τα αρχεία περιγράφουν το σχέδιο της Μόσχας να δαπανήσει ρουπίες από τις πωλήσεις πετρελαίου σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά είδη

Η Ρωσία απέκτησε κρίσιμα αγαθά στην Ινδία ενώ επίσης διερευνούσε το ενδεχόμενο της κατασκευής εγκαταστάσεων στη χώρα για να εξασφαλίσει εξαρτήματα που αφορούν στις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσική κρατική αλληλογραφία που είδαν οι Financial Times.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Μόσχας, το οποίο εποπτεύει την αμυντική παραγωγή για την υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία, συνέταξε εμπιστευτικά σχέδια τον Οκτώβριο του 2022 για να δαπανήσει περίπου 82 δισεκατομμύρια ρουπίες (1 δισεκατομμύριο δολάρια τότε) για την εξασφάλιση κρίσιμων ηλεκτρονικών ειδών μέσω κρυφών καναλιών από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε σε επιστολές προς έναν σκιώδη οργανισμό προώθησης του εμπορίου με ισχυρούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, αποσκοπούσε στη χρήση «σημαντικών αποθεμάτων» σε ρουπίες, που είχαν συσσωρεύσει οι ρωσικές τράπεζες από την άνθηση των πωλήσεων πετρελαίου στην Ινδία.

Η Μόσχα είδε την Ινδία ως εναλλακτική αγορά για την προμήθεια κρίσιμων αγαθών «που προηγουμένως προμηθεύονταν από μη φιλικές χώρες».

Οπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των FT, η Ρωσία και οι Ινδοί εταίροι της στόχευαν σε τεχνολογίες και αγαθά που υπόκεινται σε δυτικούς εξαγωγικούς ελέγχους.

Η Μόσχα προέβλεπε ακόμη και την επένδυση σε ρωσο-ινδικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με τα αρχεία που διέρρευσαν.

Η αλληλογραφία δείχνει πώς η Ρωσία στράφηκε προς το Νέο Δελχί, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφερε την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πιο κοντά από ποτέ στην τροχιά των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πέρυσι, ο Μόντι υπέγραψε μια σειρά από ινδοαμερικανικές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Αν και ο βαθμός στον οποίο η Μόσχα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της δεν είναι σαφής, τα λεπτομερή στοιχεία για τις εμπορικές ροές υποδηλώνουν ότι η σχέση με την Ινδία έχει βαθύνει στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών που προσδιορίζονται στη ρωσική αλληλογραφία.

Οι δεσμοί της Ινδίας με τη Μόσχα αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη πηγή τριβής με την Ουάσινγκτον.

Ο Ουόλι Αντεγιέμο, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, απευθύνθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε τρεις από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς της Ινδίας, προειδοποιώντας τους ότι «κάθε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζεται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις».

«Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κυρώσεων υφίσταται ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή», πρόσθεσε.

Ενώ ο Μόντι έχει εκφράσει θλίψη για τον αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και έχει παροτρύνει τις δύο πλευρές να συνάψουν ειρήνη, το Δελχί επέκτεινε μια οικονομική σανίδα σωτηρίας στη Ρωσία όταν η Μόσχα επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Ινδία υπήρξε σημαντικός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου και το συνολικό εμπόριο των δύο χωρών έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 66 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-24, πενταπλάσιο σε σχέση με το 2021, έτος πριν από την εισβολή.

Μέρος του εμπορίου έχει συναφθεί σε ρουπίες, αφήνοντας στη Ρωσία πλεόνασμα του νομίσματος.

Το Κρεμλίνο έχει παραδεχθεί δυσκολίες στον επαναπατρισμό των πετρελαϊκών κερδών της Ρωσίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των συναλλαγματικών περιορισμών.

Ρωσικά γκρουπ χρησιμοποίησαν ρουπίες για να ανταλλάξουν χρυσό και να αγοράσουν αγαθά για να αποφύγουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο και δυτικούς αξιωματούχους.

Ο αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής κυβέρνησης που εμπλέκεται στην αλληλογραφία που διέρρευσε, ο Αλεξάντερ Γκαπόνοφ, είναι αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος «ραδιο-ηλεκτρονικής» του υπουργείου.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, επειδή η Ρωσία εξαρτάται από ηλεκτρονικά μέρη που παράγονται στο εξωτερικό για τη χρήση τους σε πυραύλους, σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ο Γκαπόνοφ, τον Οκτώβριο του 2022, ζήτησε από έναν αδιαφανή οργανισμό με έδρα τη Μόσχα και δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας -την Κοινοπραξία για την εξωτερική οικονομική δραστηριότητα και τη διεθνή διακρατική συνεργασία στη βιομηχανία- να παρουσιάσει σχέδια για την απόκτηση κρίσιμων εξαρτημάτων από την Ινδία.

Ο Βαντίμ Ποΐντα, πρόεδρος της κοινοπραξίας, απάντησε ότι είχε αναπτύξει «συγκεκριμένα σχέδια» με τη ρωσική βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και «εκπροσώπους των σχετικών ινδικών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων» που είχαν «υψηλές δυνατότητες» για τη χρήση των ρουπιών του Κρεμλίνου.

Ο Ποΐντα περιέγραψε ένα σχέδιο πέντε σταδίων για να βοηθήσει τη Ρωσία να δαπανήσει τις ρουπίες της και να δημιουργήσει μια σταθερή προμήθεια εξαρτημάτων διπλής χρήσης. Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα «κλειστό σύστημα πληρωμών μεταξύ ρωσικών και ινδικών εταιρειών» πέρα από την εποπτεία των δυτικών χωρών, «μεταξύ άλλων με τη χρήση ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», έγραψε.

Η κοινοπραξία του Ποΐντα εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δαπανήσει έως και 100 δισ. ρούβλια σε εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για «τηλεπικοινωνίες, διακομιστές και άλλο πολύπλοκο ηλεκτρονικό εξοπλισμό» που αγοράζονταν προηγουμένως μέσω δυτικών χωρών.

Τα μέλη της κοινοπραξίας είχαν ξεκινήσει πιλοτικά έργα για την παραγωγή εξαρτημάτων ρωσικού σχεδιασμού στην Ινδία και διεξήγαγαν «λεπτομερείς εργασίες για το θέμα της απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με τη συμμετοχή ρωσικών φυσικών και εταιρικών οντοτήτων, καθώς και για την εφοδιαστική αλυσίδα προμηθειών μέσω τρίτων χωρών».

Το νομικό πρόσωπο της κοινοπραξίας συστάθηκε το 2013, ονομαστικά ως όχημα για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Ο Ποΐντα την ανέλαβε και τη μετονόμασε τον Μάρτιο του 2022, λιγότερο από έναν μήνα αφότου ο Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ομάδα, η οποία αναφέρει συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας στη διαρρεύσασα αλληλογραφία, είναι βιτρίνα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ανταλλαγή επιστολών που διέρρευσε αναφέρει την πληρωμή δύο συγκεκριμένων κατηγοριών αγαθών σε ρουπίες – μηχανές και ηλεκτρονικά μέρη.

Τα ρωσικά αρχεία δείχνουν ότι το εμπόριο σε αυτές τις κατηγορίες εκτινάχθηκε στα μέσα του 2022.

Τα τελωνειακά αρχεία αποκαλύπτουν επίσης συγκεκριμένα είδη που ενδεχομένως ταιριάζουν με τις δραστηριότητες του έργου.

Η Innovio Ventures, μια ινδική εταιρεία, αναφερόταν στις εμπορικές δηλώσεις ως προμηθευτής ηλεκτρονικού εξοπλισμού ύψους τουλάχιστον 4,9 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στη Ρωσία, καθώς και 600.000 δολαρίων σε αγαθά που στάλθηκαν στο Κιργιστάν. Οι συναλλαγές αναφέρονταν στα ρωσικά αρχεία ως διακανονισμένες σε ρουπίες.

Οι αποστολές στη Ρωσία περιλαμβάνουν 568.000 δολάρια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για χρήση σε ραδιοηλεκτρονικά συστήματα σε μια ρωσική εταιρεία με την ονομασία Testkomplekt, η οποία έχει πληγεί από κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επειδή βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος στρατιωτικών προμηθειών της Μόσχας.

Ένας Ινδός επιχειρηματίας που γνωρίζει τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Ινδία δήλωσε ότι η Μόσχα είχε επίσης προβεί σε διερευνητικές εργασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην Ινδία.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση