ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

F.T.: Ε.Επιτροπή: Επείγουσες αερομεταφορές ιατρικού υλικού από Κίνα

Η Ένωση φαίνεται πλέον, σύμφωνα με αποκαλύψεις των Financial Times, να αναγνωρίζει την μη βιωσιμότητα της εξάρτησης της σε Ινδία και Κίνα, για την παραγωγή φαρμάκων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια επειγουσών αερομεταφορών «ιατρικού εξοπλισμού πρώτης ανάγκης» μεταξύ Κρατών-Μελών (Κ-Μ) και της Κίνας όπως επίσης και άλλων αγορών, σε μια προσπάθεια κάλυψης της αυξανόμενης κάλυψης της ζήτησης των προϊόντων.

Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, SARS-CoV-2 και της ασθένειας-πανδημίας, COVID-19, στις χώρες της ηπείρου, τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρουν διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως και κυβερνήσεις, παρατηρείται η μεγάλη έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού τόσο στον ευρύ πληθυσμό, ο οποίος προσπαθεί να προστατευτεί από τον ιό, αλλά και στα άτομα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή ενάντια της νόσου.

Οι προτάσεις για την επιτάχυνση των παραδόσεων του εξοπλισμού αποκαλύπτονται σε επιστολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν προς τους υπουργούς των Κ-Μ, στην οποία προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες των κατασκευαστών να αυξήσουν την παραγωγή, αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την εξάπλωση της πανδημίας και ότι μπορεί να χρειαστούν «επείγουσες αερομεταφορές».

«Πρώτιστη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα οι μάσκες προστασίας και οι ιατρικές συσκευές όπως οι αναπνευστήρες», γράφει ο κ. Μπρέτον στην επιστολή που αποκαλύπτει το Financial Times. «Οι κατασκευαστές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ μερικοί από αυτούς παραδέχονται ότι έχουν ήδη διπλασιάσει την παραγωγή τους. Όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό» συμπληρώνει.

Ο κ. Μπρέτον επεσήμανε στους FT επίσης, τις «ανησυχητικές» όπως αυτός τις περιγράφει, καθυστερήσεις που υπάρχουν μεταξύ των διασυνοριακών μεταφορών εντός της Ένωσης, λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να εφαρμόζονται από ορισμένα Κ-Μ στα σύνορά τους. Ορισμένα κράτη εξακολουθούν να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές υλικών σε άλλα μέρη του «μπλοκ» παρά την παράκληση για την παύση αυτών των πρακτικών, ανέφερε. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «οι μονομερείς και επισπευσμένες ενέργειες που λήφθηκαν από μερικά Κ-Μ, εμπόδισαν τις κινήσεις και άλλων βασικών αγαθών».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα σχέδια ανάγκης εισαγωγής ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας, υπογραμμίζουν την ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης του νέου κορωνοϊού εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Σημειώνουν πως η κρίση αυτή, έχει «καταπονήσει» την ικανότητα της Ε.Ε. στον τομέα της υγείας και έχει εκθέσει την εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές (και χώρες) για ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Η επιστολή του κ. Μπρέτον απευθυνόταν στον Υπουργό Οικονομίας της Κροατίας, κ Ντράκο Χόρβατ, η χώρα η οποία διατηρεί την εκ περιτροπής την προεδρία της Ε.Ε., πρόκειται να διανεμηθεί σε άλλους υπουργούς της Ένωσης, πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση επί του θέματος, την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι FT.

Θέμα της συζήτησης σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η διευθέτηση άμεσων εναέριων μεταφορών και όχι θαλάσσιων εμπορευματικών οδών, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στα εδάφη των Κ-Μ, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας νόσου αυξάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά και του μεγάλου αριθμού μασκών προστασίας που χρειάζονται τα νοσοκομεία γύρω από το μπλοκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, σχεδιάζεται η χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός αποθέματος «βασικού ιατρικού εξοπλισμού», όπως μάσκες προσώπου και αναπνευστήρες, για την αντιμετώπιση της τυχόν μελλοντικής έλλειψης των προϊόντων, που μπορεί να εμφανιστεί.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Λέναρτσιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, ότι το απόθεμα θα συγκεντρωθεί και στη συνέχεια θα διανεμηθεί στις Κυβερνήσεις των Κ-Μ βάσει των αναγκών. Θα περιλαμβάνει επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες προστασίας, αναπνευστήρες, εργαστηριακές προμήθειες και πιθανά εμβόλια όταν αυτά θα ήταν διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση των Βρυξελλών έρχεται μετά από διαμαρτυρίες Κρατών-Μελών όπως η Ισπανία και η Ιταλία για ελλείψεις, και προειδοποιήσεις ότι οι παράκληση για τους για βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις μελών της ΕΕ αγνοούνται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, ότι θα λάβει πάνω από 2 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες προστασίας και 50.000 κιτ δοκιμών για τον νέο κορωνοϊό από την Κίνα, ως ένα πρώτο μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων των προϊόντων, τα οποία έχουν καταστεί «είδη πρώτης ανάγκης» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.

Επίσης, οι Times σημειώνουν πως η Κομισιόν ζήτησε από τα Κ-Μ και την βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού, να ενημερώνουν εβδομαδιαίως για το διαθέσιμο απόθεμα τους, τη διαθέσιμη παραγωγική τους ικανότητα και τις αναμενόμενες τους ανάγκες, ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Ταυτόχρονα, έχει επίσης συνταχθεί μια αντίστοιχη διευθύνουσα ομάδα της ΕΕ για την έλλειψη φαρμάκων.

Η πιο πάνω ομάδα της ΕΕ, όπως μεταφέρουν οι FT, κλήθηκε την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, να συζητήσει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τους Υπεύθυνους της Βιομηχανίας Υγείας ανά την Ένωση, για ενδεχόμενες διακοπές στις αλυσίδες ανεφοδιασμού, των θέσεων εργασίας οι οποίες επηρεάζονται από την εξάπλωση της ασθένειας-πανδημίας και τις ενδεχόμενες ελλείψεις που . Ένα από τα θέματα συζήτησης, ήταν και η μεγάλη ζήτηση φαρμάκων αυτή την περίοδο, των οποίων πρέπει να αποτραπεί η έλλειψη των βασικών συστατικών, όπως για παράδειγμα η παρακεταμόλη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, έγγραφο το οποίο προετοιμάστηκε για συνεδρίαση της φαρμακευτικής επιτροπής της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, 12 Μαρτίου, σημείωνε ότι βάση εκτιμήσεων, το 90% των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) για γενικά φάρμακα τα οποία παράγονται ή χρησιμοποιούνται εντός της Ένωσης, προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα.

Στο έγγραφο, πάντα σύμφωνα με τους FT, αναφερόταν πως «Ανησυχούμε (σαν Ε.Ε.) ότι η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές API (ενεργών φαρμακευτικών συστατικών) και χημικών πρώτων υλών, θα θέσει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο, την προσφορά ορισμένων βασικών φαρμάκων και θα απειλήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε».

Τέλος, οι Financial Times αναφέρουν πως στο έγγραφο γινόταν αναφορά στο ξέσπασμα και την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, «Το πρόσφατο ξέσπασμα COVID-19, δείχνει ότι η διακοπή της προσφοράς -πρώτων υλών- από την Ινδία και την Κίνα, στην αλυσίδα φαρμακευτικής αξίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση