ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φον ντερ Λάιεν: Να αποδείξουμε ότι η Ε.Ε. δεν είναι «μια Ενωση light»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς και του χώρου Σένγκεν ως «ένα ισχυρό όπλο σ αυτό τον αγώνα»

Kathimerini.gr

Σε δραματικό τόνο, εκκλήσεις για ενότητα, αγωνία για το μέλλον, και υπενθύμιση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, τους πατέρες της οποίας πλήττει ο κορωνοϊός, ήταν η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και μπροστά σε σχεδόν άδεια έδρανα.

«Ενας ιός που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου άλλαξε σε λίγες μέρες τη ζωή μας, άδειασαν οι δρόμοι μας, έκλεισαν οι πόρτες μας, είδαμε πόσο εύθραυστες είναι οι ζωές μας», είπε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μια Ενωση light, μια Ενωση μόνον για τον καλό καιρό. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, είναι η στιγμή του συντονισμού.

Ειδικότερα μίλησε για τον συντονισμό που χρειάζεται για την προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, «τώρα», ο οποίος μπλοκάρεται στα σύνορα και για τα μέτρα που παίρνει η Επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό απόθεμα εξοπλισμού. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη μέλη. Περιμένουμε τις πρώτες παραδόσεις τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχει ή ίδια δύο φορές τη βδομάδα.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς και του χώρου Σένγκεν ως «ένα ισχυρό όπλο σ αυτό τον αγώνα» που διασφαλίζει την ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών Εκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις που έγιναν για τις διασυνοριακές καθυστερήσεις οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 λεπτά.

Μίλησε ακόμη για τη δυνατότητα να περιθάλπονται αυτή τη στιγμή ασθενείς από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. στις χώρες που νόσησαν.

Σε φορτισμένο τόνο μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας την αγωνία και την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις επιχειρήσεις τους, τις καταθέσεις τους, τους γονείς τους. Πρέπει να εξασφαλίσουμε, είπε ότι η ΕΕ θα είναι εκεί γι αυτούς που τη χρειάζονται. Ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν αναφέρθηκε στην Επένδυση για την απάντηση στον κορωνοιό, στις αλλαγές περί κρατικών ενισχύσεων και στην ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που θα είναι εκεί όταν οι άνθρωποι την έχουν ανάγκη, αυτή την Ευρώπη ονειρεύτηκαν στα συντρίμμια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι πατέρες και οι μητέρες της Ευρώπης. Ένα μεγάλο ιδεώδες. Να σώσουμε ζωές και περιουσίες. Να εξάγουμε διδάγματα ποια ΕΕ θέλουμε. Να εκμεταλλευτούμε τη θύελλα για πιο ανθεκτική Ευρώπη, να βρούμε τα κοινά που μας ενώνουν όλους και όχι να αναλωθούμε σε ψευτοδιλήμματα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη.

Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα, υπογράμμισε θα σφραγίσουν το μέλλον. «Είμαστε μπροστά σε μια καμπή». Θα μας χωρίσει ο ιός σε πλούσιους και φτωχούς ή μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοινά και τα έρθουμε πιο κοντά μέσα στην κρίση;

Επικαλούμενη ρήση του Κόνραντ Αντενάουερ είπε ότι «η ιστορία είναι το άθροισμα αυτών που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει» και έκλεισε με τη δική της έκκληση: «Να κάνουμε από κοινού το σωστό με μια μεγάλη καρδιά και όχι με 27 μικρές καρδιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση