ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Βλέπει τουρκική «πατρίδα» και στο… διάστημα

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο τουρκικός δορυφόρος İMECE αναμένεται να εκτοξευθεί τον Ιανουάριο του 2023 και ο TÜRKSAT 6-A στα μέσα της ιδίας χρονιάς

Kathimerini.gr

Από το βήμα της ομιλίας που εκφώνησε τη Δευτέρα, κατά την τελετή για την έναρξη λειτουργίας του δορυφόρου TÜRKSAT 5-B, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε βήματα για να ανυψώσουμε τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει σε κάθε τομέα, από την αεροδιαστημική βιομηχανία έως την ανάπτυξη δικών μας δορυφόρων, προετοιμάζοντας τους επιστήμονές μας για διαστημικά προγράμματα και για την αποστολή οχήματος στη σεληνιακή επιφάνεια. Από αυτήν την άποψη, η δορυφορική τεχνολογία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους σημειώνουμε τη μεγαλύτερη πρόοδο.»

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο δορυφόρος TÜRKSAT 3-A, που είχε εκτοξευτεί το 2008, εξακολουθεί να λειτουργεί, και πως στο μεσοδιάστημα, η Τουρκία έχει στείλει και άλλους δορυφόρους στην «πατρίδα του διαστήματος» («… uzay vatana yeni uydular da gönderdik»).

«Ο TÜRKSAT 4-A πήρε τη θέση του στο διάστημα το 2014 και ο TÜRKSAT 4-B το 2015… Έχοντας εκτοξεύσει τους TÜRKSAT 5-A και TÜRKSAT 5-B πέρυσι, έχουμε γίνει μια από τις λίγες χώρες που μπορούν να στείλουν δύο δορυφόρους στο διάστημα την ίδια χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο τουρκικός δορυφόρος İMECE αναμένεται να εκτοξευθεί τον Ιανουάριο του 2023 και ο TÜRKSAT 6-A στα μέσα της ιδίας χρονιάς, με την τουρκική ηγεσία να διαμηνύει ότι ο αριθμός των τουρκικών δορυφόρων στο διάστημα πρόκειται να αυξηθεί σε συνολικά δέκα.

«Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε, με το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, τα δικαιώματα της χώρας μας στο διάστημα (“…uzaydaki çıkarlarını da savunmak…”), όπως στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Κάνουμε βήματα για να ανυψώσουμε τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει σε κάθε τομέα, από την αεροδιαστημική βιομηχανία έως την ανάπτυξη των δικών μας δορυφόρων, προετοιμάζοντας τους επιστήμονες για διαστημικά προγράμματα έως την αποστολή οχημάτων στη σεληνιακή επιφάνεια. Από αυτήν την άποψη, η δορυφορική τεχνολογία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους σημειώνουμε τη μεγαλύτερη πρόοδο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση