ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι: Από τις πιο βίαιες που έχει δει η Ευρώπη η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ

Όλες οι εξελίξεις από την 111η ημέρα ρωσικής εισβολής

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ θα μείνει στη μνήμη ως μια «από τις πιο βίαιες» που έχει δει η Ευρώπη.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

14:40 - Η Gazprom μείωσε κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Nord Stream

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, αφού ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό. «Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

14:24 - H Ρωσία καταγγέλλει ουκρανικό βομβαρδισμό σε πόλη στην επικράτειά της, κοντά στα σύνορα

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από βομβαρδισμό σε ρωσική πόλη στην περιφέρεια Μπριάνσκ στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης της.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Κλίντσι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

«Λίγα σπίτια υπέστησαν ζημιές και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπόγκομαζ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Κάτοικοι ανήρτησαν βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την πόλη μετά τον βομβαρδισμό και ανέφεραν ότι είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Αξιωματούχοι σε ρωσικές περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρει περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, διασυνοριακών βομβαρδισμών που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και τον τραυματισμό ορισμένων ανθρώπων.

14:14 - Βερολίνο: Απορρίπτει τις κατηγορίες του Κιέβου περί καθυστέρησης στην παράδοση βαρέων όπλων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απορρίπτει και πάλι την κριτική που ασκεί η ουκρανική πλευρά, ότι η Γερμανία καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων. «Η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια».

«Θα ήταν λάθος να παραδώσουμε απλώς σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzerhaubitzer 2000, χωρίς οδηγίες, χωρίς εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γερμανία η εκπαίδευση», δήλωσε ο καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων και διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard. «Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην Ουκρανία πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει και να μπορεί να χρησιμοποιεί βαρύ εξοπλισμό στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί για αυτό», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα άλλα υπερσύγχρονα συστήματα που θα διαθέσει η Γερμανία στην Ουκρανία, όπως το ραντάρ παρακολούθησης Cobra και το σύστημα αεράμυνας Iris-T που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υπερασπίστηκε τη γερμανική στάση σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Στεκόμαστε ενωμένοι την ώρα του κινδύνου. Και είμαστε ικανοί για έκτακτη δράση. Στηρίζουμε την Ουκρανία με όπλα, χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενισχύουμε από κοινού το ευάλωτο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερη ολόκληρη τη Συμμαχία», δήλωσε η υπουργός και τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια «η Γερμανία βοηθά πολύ».

13:54 - Φόβοι ότι το Σεβεροντονέτσκ θα έχει την τύχη της Μαριούπολης

Η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύει να γίνει όπως αυτή στην Μαριούπολη «με έναν μεγάλο θύλακα Ουκρανών υπερασπιστών (της πόλης) να είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα ουκρανικά στρατεύματα», σύμφωνα με τον Ντάμιεν Μάγκρου, εκπρόσωπο της Διεθνούς Λεγεώνας για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία είχε δυνάμεις στην Σεβεροντονέτσκ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ επιβεβαιώνει την καταστροφή και της τρίτης γέφυρας που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με το γειτονικό Λισιχάνσκ, αν και αναφέρει ότι η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί ακόμα από τις ρωσικές δυνάμεις και δεν είναι απομονωμένη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, από την πλευρά του, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν όντως αποκοπεί στο Σεβεροντονέτσκ και θα πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

12:17 - Ζελένσκι: Από τις πιο βίαιες που έχει δει η Ευρώπη η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ θα μείνει στη μνήμη ως μια «από τις πιο βίαιες» που έχει δει η Ευρώπη, με «τρομακτικό» κόστος για την Ουκρανία.

12:04 - Πάπας: Θηριωδίες από Ρωσία - Ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο»

Ο πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά της βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα, ενώ εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Στο κείμενο αυτό ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε τον διαχωρισμό «καλού και κακού» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όχι, δεν είμαι, θα ήταν υπεραπλούστευση να έλεγα κάτι τέτοιο», είπε τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει το θέμα να περιοριστεί απλώς στη διάκριση ανάμεσα «στο καλό και στο κακό». Δύο μήνες πριν στείλει τον στρατό του ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο ποντίφικας, όπως είπε ο ίδιος, είχε συναντηθεί με έναν επικεφαλής κράτους, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ διακινδύνευε να προκαλέσει αυτό που συνέβη. «Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε» κατέληξε ο πάπας.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα αν επιθυμούμε την επίλυσή τους», σημείωσε επίσης ο πάπας αναφέροντας ως «έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο την βιομηχανία των όπλων». «Αληθεύει επίσης ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι θα τελείωναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά υπολόγισαν λάθος. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται για να επιβιώσει και που έχει μια προϊστορία στους αγώνες», είπε ο πάπας. Ο Φραγκίσκος ευελπιστεί να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

12:02 - RIA: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους κρουζ αποθήκη όπλων στο Τσερνίχιβ

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους κρουζ Kalibr μια αποθήκη όπλων πυροβολικού στην περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό MiG-29 και ένα ελικόπτερο Mi-24, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο.

11:45 - Λονδίνο: Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες η Ρωσία έχει επιτυχίες στο Χάρκοβο

Για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία παρουσίασε μικρή πρόοδο στην επέλασή της στην περιοχή του Χάρκοβου, σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας παραμένουν επικεντρωμένες στο Σεβεροντονέτσκ, στο Ντονμπάς.

Παράλληλα, όσον αφορά στον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής, αναφέρεται ότι στις 10 Ιουνίου αναφέρθηκε σε σχετική επιτροπή της Ρωσίας ότι οι δαπάνες για την άμυνα θα αυξηθούν κατά 600 με 700 δισ. ρούβλια (πάνω από 10 δισ. ευρώ), σηματοδοτώντας αύξηση 20% στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία όμως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των κυρώσεων και της έλλειψης εξειδίκευσης.

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας οπτικών και προηγμένων ηλεκτρονικών συσκευών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια αντικατάστασης του εξοπλισμού που χάθηκε στην Ουκρανία.

10:20 - Νέος μαζικός τάφος αμάχων βρέθηκε κοντά στη Μπούκα

Oι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα νέο μαζικό τάφο αμάχων κοντά στην Μπούκα, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι σοροί επτά πολιτών βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μιρότσκε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της περιφέρειας του Κιέβου οι άνθρωποι αυτοί είχαν βασανιστεί καθώς  είχαν δεμένα τα χέρια τους και είχαν σφαίρες στα γόνατά τους

Γίνονται εργασίες για την εκταφή των σορών στο σημείο και την ταυτοποίηση των ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1.200 σοροί παραμένουν στα αζήτητα στην Ουκρανία. Από αυτους, 116 βρίσκονταν θαμμένοι σε έναν μαζικό τάφο στη Μπούκα. Σε άλλους τάφους στην περιοχή βρέθηκαν πέντε με επτά σοροί ανά τάφο.

09:43 - ΟΗΕ: «Όχι» σε περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων

Δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν χθες, Δευτέρα, από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO. Ζήτησαν εξάλλου από τους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

08:54 - Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές στη γέφυρα Yuvileynyy, νοτιοανατολικά του Λισιχάνσκ

08:45 - Συνομιλίες Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας - Roscosmos για κοινή αποστολή στον Άρη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos σχετικά με την αποστολή ρόβερ ExoMars, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν σημάδια ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Η ίδια υπηρεσία, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με την Roscosmos σχετικά με το κοινό πρόγραμμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η ESA θα διαβουλευτεί με τα μέλη της, μετά από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για επανέναρξη της συνεργασίας είναι μικρές. «Αν συναντηθούν στη μέση του δρόμου και πουν ότι συμφωνούν, τότε, η αποστολή μπορεί να υλοποιηθεί» μετέδωσε το TASS επικαλούμενο μία δήλωση του Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση θα μπορούσε να γίνει το 2024. Ο ίδιος είπε, ότι οι πιθανότητες για μία θετική απάντηση από τα μέλη της ESA είναι χαμηλές, στο 7-8%.

08:15 - Στιγμιότυπα από την επαναλειτουργία των McDonald’s στη Ρωσία, υπό νέα διεύθυνση και με νέο όνομα

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Reuters.

08:06 - Πλήγμα στη γεωργία

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, δήλωσε χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι. Ο ίδιος πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο. Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι –55 εκατ. στρέμματα το 2021– έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι.

Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

07:52 - «Πολύ πιο ισχυρή» ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θέλει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, κρίνοντας πως πρέπει να γίνει «πολύ πιο ισχυρή», καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ της «επανεκτίμησης» των στρατιωτικών δαπανών της Γαλλίας. «Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, το να δαπανάμε μεγάλα ποσά για να αγοράζουμε από αλλού δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Eurosatory, κοντά στο Παρίσι, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.

«Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την (αμυντική) βιομηχανία, (χρειαζόμαστε) βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο φιλόδοξη (...) αλλιώς απλώς δημιουργούμε τις αυριανές εξαρτήσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε ήδη εκφράσει όταν αναλάμβανε τη γαλλική προεδρία, το 2017. «Ας οικοδομήσουμε ανεξαρτησία, ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, γαλλική αν μπορούμε, με εταιρικές σχέσεις που θέλω να έχουμε σε όλο τον κόσμο, και βλέπω πολλούς μη ευρωπαίους εδώ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επιμένοντας ωστόσο πως σκοπός του είναι η χώρα του και η Ευρώπη να έχουν «λιγότερες εξαρτήσεις» από ό,τι στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη στο αξίωμα τον Απρίλιο, είπε πως «ζήτησε από το υπουργείο (Άμυνας) και από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας (...) να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του Νόμου για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό» με δεδομένο το νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον». Κατά την άποψη του κ. Μακρόν, η Γαλλία έχει εισέλθει σε «οικονομία πολέμου», στην οποία «θα βρισκόμαστε για μεγάλη διάρκεια» και δεν μπορεί πλέον να ζει όπως «πριν από έναν χρόνο». «Δεν περιμέναμε να υπάρξουν στρατηγικές αλλαγές για να επενδύσουμε», υπενθύμισε χθες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, όμως η κλιμάκωση των απειλών, που αντανακλάται στην ένοπλη σύρραξη η οποία μαίνεται στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, δημιουργεί «επιπρόσθετη ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, με μικρότερο κόστος».

07:51 - Ο Ζελένσκι ζητεί από τη Γερμανία να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε χθες βράδυ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία. «Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο δεν πρέπει να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και αυτή με τη Ρωσία, έκρινε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός», είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, στηλίτευσε.

Νωρίτερα χθες, ο καγκελάριος Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις πως η Γερμανία στέλνει με υπερβολική βραδύτητα βαριά όπλα στο Κίεβο. «Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει προτού παραδοθούν να περάσουν από εκπαίδευση οι ουκρανοί μελλοντικοί χειριστές τους. Πρόκειται «για βαρύ οπλισμό. Πρέπει να είσαι λοιπόν σε θέση να τον χρησιμοποιήσεις, πρέπει να εκπαιδευτείς γι’ αυτό», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων που θα παραλάβουν.

Νωρίτερα χθες, οι υπηρεσίες του κ. Σολτς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν –ή να διαψεύσουν– την πληροφορία ότι ο καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο μεθαύριο Πέμπτη μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

07:49 - Κίεβο: Εθελοντές από 55 χώρες μάχονται στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία συμμετέχουν εθελοντές από συνολικά πενήντα πέντε χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό.

Εκπρόσωπος της μονάδας αυτής δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εθελοντές πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε χθες την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους. Οι εθελοντές είναι μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, διαβεβαίωσε.

Η χρηματοδότηση καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά». Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων, είπε ακόμη, επιμένοντας στο ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».

07:48 - Νεκροί και τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε «μαζικούς» βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον της πόλης Ντονέτσκ, της αυτοανακηρυγμένης πρωτεύουσάς τους. «Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και άλλοι 22 άμαχοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν οι αυτονομιστικές αρχές στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες, η πόλη Ντονέτσκ υποβλήθηκε χθες Δευτέρα σε «μαζικό βομβαρδισμό» από τις δυνάμεις του Κιέβου, με «ισχύ, ένταση και διάρκεια άνευ προηγουμένου» από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου. Μέσα σε δύο ώρες «σχεδόν 300 ρουκέτες και οβίδες του πυροβολικού» έπληξαν διάφορες συνοικίες, ανέφεραν .

Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι μαιευτήριο της Ντανιέτσκ επλήγη από τα ουκρανικά πυρά, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για θύματα σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δημοσιοποίησαν φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται σπασμένα παράθυρα και έγκυες που έχουν καταφύγει σε διάδρομο.

07:45 - Ζελένσκι: Τρομακτικό το ανθρώπινο κόστος της μάχης στο Σεβεροντονέτσκ

Το «ανθρώπινο κόστος» της μάχης για το Σεβεροντονέτσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι «τρομακτικό», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως σύμφωνα με το Κίεβο να την έχουν καταλάβει πλήρως. «Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλά τρομακτικό», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Ως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ. Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωνε την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός του χάνει «από 60 ως 100» στρατιώτες την ημέρα.

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, δήλωνε ότι το 70-80% του Σεβεροντονέτσκ έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και ότι «οι τρεις γέφυρες» που συνδέουν την πόλη με το Λισιτσάνσκ έχουν πλέον καταστραφεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση