ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα – Ανάλυση: Τα παράδοξα της ενεργειακής κρίσης

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ελένης Πετρίχου, Αννας Στεργίου, Μηνά Χατζηγεωργιάδη

Από τα ευρωπαϊκά παράδοξα της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι η αύξηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης λόγω του καλοκαιρινού καύσωνα, η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας, η μείωση στάθμης του Ρήνου. Επίσης, πολλοί γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα, παρά τις εξωφρενικές τιμές του φυσικού αερίου, η κατανάλωσή του για ηλεκτρική παραγωγή τον Αύγουστο 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη του Αυγούστου 2021.

Η οδηγία για αδειοδότηση των ΑΠΕ
Σύμφωνα με τις οδηγίες για στήριξη των ΑΠΕ, ο χρόνος αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και αιολικών προβλέπεται να μην ξεπερνάει τους 24 μήνες. Ελάχιστα κράτη-μέλη είναι συνεπή με την προθεσμία αυτή. Η Ελλάδα στην αδειοδότηση χερσαίων αιολικών βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση (μαζί με τη Σουηδία), με μέσο χρόνο αδειοδότησης τους 110 μήνες, ενώ στις αδειοδοτήσεις των φωτοβολταϊκών ανήκει (μαζί με Γερμανία και Πολωνία) στην κατηγορία των χωρών που ελάχιστα ξεπερνούν το επιθυμητό όριο των 24 μηνών.

Αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Η Ελλάδα βρίσκεται στις τέσσερις χώρες που τo πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς αύξησαν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2021 (οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία). Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών για τα νοικοκυριά (της τάξης του 300%, αμέσως μετά τη Λετονία).

Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων
Από τα αρνητικά της ενεργειακής κρίσης: οι μεγάλοι καταναλωτές άνθρακα, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, προχωρούν σε αύξηση της κατανάλωσής τους το 2022 και 2023, με συνακόλουθη αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η Κίνα καταναλώνει το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα.

Μείωση στα έσοδα της Ρωσίας
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση στη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 19,17 TWh. Ελαφρά μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, με μέσο όρο από την εισβολή, τα περίπου 800 εκατ. ευρώ/ημέρα. Τα έσοδα από εξαγωγές φυσικού αερίου με αγωγούς μειώνονται σημαντικά.

Η παγκόσμια κρίση του νερού
Για τον ρόλο του νερού στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 οι οικονομικές ζημίες από ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες θα επηρεάσουν όλους τους τομείς και κυρίως τις κατασκευές και τις διανομές, με συνολικό παγκόσμιο κόστος περίπου 5,4 τρισ. δολάρια, από τα οποία τα 3,7 τρισ. στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1,1 τρισ. δολάρια στην Κίνα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X