ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει ο Ερντογάν για ΝΑΤΟ: H Σουηδία να μην περιμένει έγκριση, αν δεν επιστρέψει τρομοκράτες

Sabah: Οι δέκα όροι που θέτει ο Ερντογάν

Kathimerini.gr

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε την Τετάρτη για το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να αλλάζει την αρνητική στάση της Άγκυρας, λίγες ώρες μετά την επίσημη κατάθεση του αιτήματος των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει από τους συμμάχους να «κατανοήσουν τις ευαισθησίες της Άγκυρας σχετικά με την ασφάλεια».

Επανέλαβε, δε, ότι οι αντιπροσωπείες Ελσίνκι και Στοκχόλμης δεν θα έπρεπε «να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία», για συνομιλίες, προσθέτοντας ότι ειδικά η Σουηδία, δεν θα πρέπει να περιμένει η Άγκυρα να δώσει την έγκρισή της, «χωρίς να επιστρέψει τρομοκράτες».

Sabah: Οι δέκα όροι που θέτει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο ούτε λίγο ούτε πολύ 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως αποδείξεις συμμόρφωσης.

Αν αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, κατά το δημοσίευμα.

Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:

  • Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
  • Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
  • Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
  • Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  • Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
  • Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
  • Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
  • Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  • Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ