ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδειξη ενότητας από Ρωσία και Κίνα

Συνάντηση του Πούτιν με ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο μία ημέρα πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

REUTERS, A.P.

Μία ημέρα μετά την επίδειξη αποφασιστικότητας από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διακήρυξε από τη Βαρσοβία ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει στην Ουκρανία», ήρθε η σειρά της Μόσχας και του Πεκίνου να προχωρήσουν στη δική τους επίδειξη ενότητας απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αμερικανικό ηγεμονισμό στις διεθνείς υποθέσεις.

Την παραμονή της πρώτης επετείου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Νο 1 στην ιεραρχία της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, επισκέφθηκε το Κρεμλίνο για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα και τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται δυναμικά, φτάνοντας σε «νέα σύνορα».

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ. Κίνας και σύμβουλος του Σι Τζινπίνγκ για διεθνή θέματα) επισήμανε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν «τον πολυπολικό χαρακτήρα και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών υποθέσεων» –μια έμμεση αναφορά στην αμερικανική ηγεμονία– προσθέτοντας ότι οι ρωσοκινεζικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο πιέσεων από οποιονδήποτε τρίτο».

Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να εκφωνήσει «ομιλία ειρήνης» για το Ουκρανικό την Παρασκευή. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ουάνγκ ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον Πούτιν ότι «η Κίνα εκτιμά τη βούληση της Ρωσίας να επιλυθεί η ουκρανική κρίση μέσω διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «χαιρετίζει την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση του Ουκρανικού».

Πριν από τη συνάντηση Πούτιν – Ουάνγκ, ο Κινέζος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν νέες συμφωνίες συνεργασίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Το περασμένο Σάββατο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει την Κίνα πως θα υποστεί «συνέπειες» εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες της Ουάσιγκτον που τη θέλουν έτοιμη να ενισχύσει και στρατιωτικά τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας με την παροχή πολεμικού υλικού.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθη σε συλλαλητήριο-συναυλία για τους Ρώσους στρατιώτες που μάχονται στην Ουκρανία, στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο των «υπερασπιστών της πατρίδας» και κραύγασε «Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία», δίνοντας το σύνθημα στις δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους. Την ίδια περίπου ώρα, τα δύο νομοθετικά σώματα της ρωσικής Βουλής επικύρωναν με διαδικασίες-εξπρές την απόφαση Πούτιν για απόσυρση από τη συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών New START, που έχει υπογράψει η χώρα του με τις ΗΠΑ. Ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού στρατού υπογράμμισε, όμως, στη διάρκεια της συζήτησης στη Δούμα (Κάτω Βουλή) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας και μετά την αναστολή της.

Σε ετοιμότητα

Στη Βαρσοβία, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών που συναπαρτίζουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των εν λόγω χωρών, οι ανησυχίες των οποίων μεγεθύνθηκαν με τη ρωσική εισβολή στον γείτονά τους. Στην ίδια την Ουκρανία, τα σχολεία λειτουργούν από χθες και για το υπόλοιπο της εβδομάδας μόνο διαδικτυακά, καθώς υπάρχουν διάχυτοι φόβοι πως ο ρωσικός στρατός θα «γιορτάσει» την επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη των εχθροπραξιών με μαζικούς βομβαρδισμούς. Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση που απηύθυνε στους Ρώσους πολίτες ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group, να ασκήσουν πιέσεις στη στρατιωτική ηγεσία ώστε να δώσει πυρομαχικά στους άνδρες του. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση θεωρείται ενδεικτική των εντάσεων ανάμεσα στον όμιλο Wagner και στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού. Την Τρίτη, ο Πριγκοζίν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για «εσχάτη προδοσία».

Ανησυχία για τη Μολδαβία

Σαφή προειδοποίηση της Ρωσίας συνιστά η απόφαση Πούτιν να ανακαλέσει προεδρικό διάταγμα του 2012 με το οποίο αναγνωριζόταν η κυριαρχία της Μολδαβίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου η Ρωσία διατηρεί «ειρηνευτικές» στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ημέρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε διαπιστώσει ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατ. κατοίκων είναι «πολύ τεταμένες» εξαιτίας των καταγγελιών της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σάντου περί ρωσικού σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Βαρσοβία, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τη Σάντου και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο αίτημα της Μολδαβίας για ένταξη στην Ε.Ε. Εξάλλου ο Μολδαβός ΥΠΕΞ Νίκου Ποπέσκου κάλεσε μέσω των Financial Times τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στον ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ιδρυτή του ομώνυμου, φιλορωσικού κόμματος, που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση