ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός και Εκτός: Ελλάδα, Τουρκία και στη μέση Ισραήλ

Πώς θα φθάσει το ισραηλινό (και όχι μόνο) φυσικό αέριο στην Ευρώπη; Κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο μόνος τρόπος είναι μέσω Τουρκίας.

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Η πολιτική ζωή κρύβει πάντα εκπλήξεις και ειδικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 κι έπειτα έπεφτε πάντα πάνω σε τέτοιες. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πια μάθει στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου να πραγματοποιηθεί το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του μήνα. Στο υπουργικό θα συζητηθούν διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Στόχος είναι στη συνέχεια να ακολουθήσει μια περίοδος μείωσης των ρυθμών. Επειτα από μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία οι αντοχές δεν περισσεύουν. Περιττό να σημειωθεί ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, δηλαδή ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών, δεν επιτρέπει σε κανέναν καμία χαλάρωση. Χθες, πάντως, στο πλαίσιο επισκέψεών του στα υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Υποδομών με τον κ. Σταϊκούρα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Πώς θα φθάσει το ισραηλινό (και όχι μόνο) φυσικό αέριο στην Ευρώπη; Κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο μόνος τρόπος είναι μέσω Τουρκίας. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε ότι θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 28 Ιουλίου στην Αγκυρα. «Ελπίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η αρχή μιας πολύ πιο θερμής περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν μεταβεί στην Αγκυρα, ο κ. Νετανιάχου θα έχει βρεθεί στη Λευκωσία, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Εν ολίγοις, σε ένα διήμερο ο βετεράνος Νετανιάχου θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις άριστες τριμερείς σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο και στο πολύπλευρο άνοιγμα από την Τουρκία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αντώνης Οικονόµου, γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Προχθές ανακοινώθηκε η ανανέωση της θητείας του έπειτα από 8 χρόνια (2012-15 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 έως σήμερα). Μετά τον γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργο Καλαντζή, που έχει μείνει σε αυτή τη θέση τα τελευταία 12 χρόνια, ο κ. Οικονόμου έχει αποκτήσει «ρίζες» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα περισσότερα υπουργεία στα οποία υπάρχει πληθώρα «γενικών» και «ειδικών» γραμματέων, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας χωρεί ένας. Η παραμονή του κ. Οικονόμου και σε αυτή την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε «κάτω από τα ραντάρ», καθώς στην επιφάνεια της επικαιρότητας επέπλευσαν ιστορίες, όπως αυτή της Ζέφης Δημαδάμα, η οποία τοποθετήθηκε στη γ.γ. Ισότητας και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ αυθωρεί και παραχρήμα. Ο κ. Οικονόμου, πάντως, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κινηθεί αθόρυβα και αποτελεσματικά, σε ένα υπουργείο το οποίο φημίζεται για τους πολύ… τοξικούς διαδρόμους του. Μάλιστα, σε στιγμές κατά τις οποίες η επικοινωνία ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ήταν προβληματική, ο κ. Οικονόμου υπήρξε βαλβίδα αποσυμπίεσης και εξεύρεσης λύσεων, ακόμη και όταν αυτές φαίνονταν εξαιρετικά δύσκολες. Οπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός εκτίμησε αυτή την ικανότητα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Ασπρόπυργος και η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ), που υπάγεται στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Εκεί, νωρίς χθες το πρωί ένας επιλοχίας ΕΠΟΠ άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, εισέβαλε στο διοικητήριο της μονάδας και στη συνέχεια αμπαρώθηκε εκεί. Ο επιλοχίας αρνήθηκε αρχικά να βγει από το διοικητήριο, ενώ η όλη επιχείρηση πειθαναγκασμού του εξελίχθηκε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Τελικά ο επιλοχίας πείστηκε να παραδώσει τον προσωπικό οπλισμό του και αυτή τη στιγμή για την υπόθεση διεξάγεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση, υπό τον συντονισμό στρατιωτικού εισαγγελέα, ο οποίος και θα κρίνει ποια πρέπει να είναι η συνέχεια. Ενα τέτοιο περιστατικό σε μια μονάδα που τοποθετείται στην ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, πρέπει να προκαλεί ανησυχία και μόνον.

H ATAKA

«Ο Βασίλης κοιμάται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο». Αυτή η αποστροφή μαθαίνω ότι έχει ακουστεί πολλάκις τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και την πολύ σοβαρή στάση που έχει κρατήσει στη διάρκεια των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τη δουλειά που έχει κάνει έως τώρα ο κ. Κικίλιας. Οπως πληροφορούμαι, είναι κατανοητό ότι ο νέος υπουργός δεν ενεπλάκη σε θέματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν γνωρίζει, όπως οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες, όμως συντόνισε άριστα τις πολλές ανάγκες που προέκυψαν. Ας ελπίσουμε ότι θα βρει και λίγο χρόνο να γυρίσει στο κρεβάτι του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση