ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εντός 24 ωρών» η κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Η παύση θα διαρκέσει για τέσσερις ημέρες, «με την επιφύλαξη παράτασης», όπως έγινε γνωστό από το Κατάρ

Το Κατάρ, το οποίο συνέβαλε στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «ο χρόνος έναρξης της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών».

Η παύση θα διαρκέσει στη συνέχεια για τέσσερις ημέρες, «με την επιφύλαξη παράτασης», όπως έγινε γνωστό από το Κατάρ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Γάζα εντός τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών.

Εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία θα είναι η πρώτη προσωρινή κατάπαυση του πυρός έπειτα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Οι όροι της συμφωνίας

  • Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι όλοι γυναίκες και παιδιά.
  • Η παύση των μαχών θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες – Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε δέκα ομήρους που απελευθερώνονται επιπλέον των αρχικών 50, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα
  • Το Ισραήλ επιμένει επίσης ότι αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου, ο οποίος «θα συνεχιστεί» για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους, να «ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς» και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει «καμία νέα απειλή» για το Ισραήλ από τη Γάζα
  • Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
  • Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε για τη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, σε εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα
  • Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει η παύση. Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες

Γιατί τώρα

Η συμφωνία ήρθε σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία είχε αυξηθεί σημαντικά η πίεση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ στο εσωτερικό, για πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή των ομήρων, αναφέρει ο αναλυτής του Guardian, εξειδικευμένος σε θέματα Αμυνας, Νταν Σάμπαχ.

Οι οικογένειες των ομήρων οργάνωσαν εκστρατεία με σύνθημα «φέρτε τους πίσω» και είχαν συνάντηση με μέλη του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ.

Η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να διασωθεί ζωντανός μόνο ένας όμηρος.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής πίεση είχε επίσης αυξηθεί σημαντικά λόγω της απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό, ακολουθούμενοι από τη χερσαία εισβολή, έχουν προκαλέσει πρωτοφανή κρίση: τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα είναι απελπιστικά λίγα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Ενδεικτικά, το 68% των Αμερικανών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός, αντανακλώντας τις ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ έχει ξεπεράσει το όριο του «αποδεκτού».

Επιπλέον, η Χαμάς χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν καταφέρει να καταλάβουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες σε δέκα από τα 24 τάγματα της Χαμάς και η ηγεσία της εκτιμάται ότι έχει μεταφερθεί στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Τι θα γίνει μετά

Παρά την επίτευξη της συμφωνίας άλλωστε, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον της Χαμάς μετά την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του Iσραηλινού πρωθυπουργού.

Η Χαμάς από την πλευρά της εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία. Παράλληλα όμως, ανακοίνωσε πως «οι διατάξεις της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει ανακούφιση σε αθώους Παλαιστινίους.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος, όπως ανέφερε, διασφάλισε ότι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα ως μέρος της συμφωνίας.

Επιπλέον, δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» που κάποιοι από τους ομήρους έπειτα από «εβδομάδες αιχμαλωσίας και μία ανείπωτη δοκιμασία» θα ενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου για την «κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους» στην επίτευξη της συμφωνίας.

Ανέφερε ότι εκτιμά τη «δέσμευση» του Ισραηλινού πρωθυπουργού να υποστηρίξει την παύση των μαχών.

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα χαιρετίζει τη συμφωνία για ανθρωπιστική παύση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το σχόλιο της εκπροσώπου Μαρίας Ζαχάροβα ήρθε μετά την προσχώρηση της Ρωσίας στην ομάδα μελών των BRICS – Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – που ζήτησαν την Τρίτη τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP, Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση