Kathimerini.gr
Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, η σουηδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πριν από λίγο: «Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επιστρέψει ψηλά στην ημερήσια διάταξη των 27, καθώς έχουν αυξηθεί οι αφίξεις στην ΕΕ, έπειτα από μια παύση που συνδεόταν με την πανδημία. Η τάση είναι προς μία όλο και πιο περιοριστική προσέγγιση, καθώς η άκρα δεξιά σημείωσε πρόσφατα εκλογικές επιτυχίες σε χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σεπτέμβριο 2020 την πρότασή της για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία περιλαμβάνει πακέτο μέτρων, για να επιχειρηθεί να αρχίσει και πάλι μια μεταρρύθμιση που είχε μπλοκαριστεί μετά την μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 και την αποτυχία των ποσοστώσεων κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Συνάντηση Μελόνι – Σολτς σήμερα στη Ρώμη στη σκιά των μεταναστευτικών πιέσεων
Nωρίτερα σήμερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς με βασικό θέμα στην ατζέντα το μεταναστευτικό.
Στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους η Μελόνι υπογράμμισε: «Η Γερμανία ξέρει ότι χωρίς την Ιταλία και τις χώρες με θαλάσσια σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολο να αποκτήσουμε μια πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική από τη σημερινή. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και δεν καταπολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπων, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις αυτές.»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «οι χώρες μέλη της Ένωσης να μπορέσουν να πετύχουν έναν συμβιβασμό και να συναντηθούν στα μισά του δρόμου, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου».
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί και πάλι στην Τυνησία, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για σειρά συναντήσεων.
Η Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε ότι «χρειάζονται νέοι κανόνες, οι οποίοι να λάβουν υπόψη το θέμα της ανταγωνιστικότητας». «Είμαστε της άποψης ότι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου πρέπει να λάβει υπόψη το θέμα της ανάπτυξης, της ευελιξίας και της ευρωπαϊκής στήριξης των επενδύσεων», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.