Kathimerini.gr
Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στη Λιβύη, καθώς μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα παραιτήθηκαν οι πρωθυπουργοί των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος λαϊκών διαδηλώσεων, που αποκτούν διαστάσεις εξέγερσης εναντίον των Αρχών, τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της άνεργης νεολαίας, οι διαδηλώσεις μαίνονται από τις αρχές Αυγούστου, καθώς τροφοδοτούνται από τη λαϊκή αγανάκτηση για τα αλλεπάλληλα λοκ-άουτ, την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων και τη γενικευμένη διαφθορά. Την περασμένη Κυριακή, ο Αμπντουλάχ αλ Θάνι, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, που έχει την έδρα της στη Βεγγάζη και στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις, καταλήψεις και λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων στη Βεγγάζη, την Αλ Μπάιντα, τη Σάμπχα και άλλες πόλεις της ανατολικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Μαρτζ, οχυρού και επιτελικού κέντρου του Χαφτάρ.
Τρεις ημέρες αργότερα ήρθε η σειρά του Φαγέζ Σαράζ, πρωθυπουργού της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Τρίπολης, που ελέγχει τη δυτική Λιβύη, να προαναγγείλει την παραίτησή του. Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο Σαράζ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Δικαιολόγησε την απόφασή του ως χειρονομία διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων με το αντίπαλο στρατόπεδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την ανάδειξη νέου προεδρικού συμβουλίου, μόνιμη εκεχειρία και προκήρυξη εκλογών.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι διαδηλώσεις στη Δυτική Λιβύη και στην ίδια την Τρίπολη είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης, οδηγώντας σε βαθύ ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης, ακόμη και σε ένοπλες συγκρούσεις των παραστρατιωτικών ομάδων που τη στηρίζουν – κατά κύριο λόγο μεταξύ εκείνων της Τρίπολης και της Μισράτα. Αντανάκλαση αυτών των συγκρούσεων ήταν η απόφαση του Σαράζ να καθαιρέσει τον ισχυρό υπουργό Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, για να ανακρούσει πρύμναν ύστερα από τη βίαιη αντίδραση της πολιτοφυλακής του, η οποία προέρχεται από μαχητές της Μισράτα.
Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Ahval υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε πιέσεις για την παραίτηση Σαράζ με στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη προ των αμερικανικών εκλογών και να αποδυναμώσει τη συμφωνία με την Τουρκία για τη χάραξη ΑΟΖ, που ερέθισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ισχυρούς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τρίπολη χαιρέτισε την ανακοίνωση Σαράζ περί παραίτησης, ενώ ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Γαλλία, η οποία απειλούσε να καταθέσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άρση της διεθνούς αναγνώρισης στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την ανησυχία του για την επικείμενη παραίτηση Σαράζ εξέφρασε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της διοίκησης της Τρίπολης, την ερχόμενη εβδομάδα.