Ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε την πρώτη του νύχτα ελευθερίας στο σπίτι του στην Αυστραλία, έπειτα από 14 χρόνια εγκλεισμού, έχοντας παραδεχθεί την ενοχή του για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ περί κατασκοπείας.
Η συντηρητική αντιπολίτευση προειδοποίησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας σήμερα, Πέμπτη, να μην χαιρετίσει τον ιδρυτή του WikiLeaks ως ήρωα.
Ο Ασάνζ προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη χώρα, όπου τον περίμεναν υποστηρικτές του, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.
Αφέθηκε ελεύθερος από αμερικανικό δικαστήριο στο απομακρυσμένο νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού, έχοντας εκτίσει περισσότερα από πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι θα κάνει ο σύζυγός της στη συνέχεια.
«Ο Τζούλιαν σχεδιάζει να κολυμπάει στον ωκεανό κάθε μέρα, να κοιμηθεί σε πραγματικό κρεβάτι, να δοκιμάσει πραγματικό φαγητό και να απολαύσει την ελευθερία του», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα, Πέμπτη.
«Θύμα» για τους υποστηρικτές του
Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον βλέπουν ως θύμα, επειδή αποκάλυψε αμερικανικές παραβάσεις και πιθανά εγκλήματα, μεταξύ άλλων, στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το 2010, όταν το WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται, εδώ και καιρό, ότι οι ενέργειές του ήταν απερίσκεπτες, καθώς και ότι με τη δημοσίευση των ονομάτων των κυβερνητικών πηγών έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πρακτόρων των ΗΠΑ.
Ο Ασάνζ δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά την απελευθέρωσή του, ενώ τη νύχτα, δικαστής στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια απέρριψε επισήμως όλες τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν εναντίον του.
Αυστραλοί βουλευτές ζητούσαν την απελευθέρωση του Ασάνζ εδώ και αρκετά χρόνια και η υπόθεσή του αποτελούσε σημείο έντασης, από τα ελάχιστα, στις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εδώ και αρκετό καιρό, η φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ ήταν αγκάθι για τη σχέση αυτή», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντριου Γουίλκι, συμπρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής που τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ.
«Αυτό έχει πλέον διορθωθεί, οπότε βλέπω τώρα λόγους να είμαι πολύ αισιόδοξος για τη διμερή σχέση», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Ο Ασάνζ, ο οποίος κρυβόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για επτά χρόνια πριν οδηγηθεί στη φυλακή, είχε δώσει μάχη για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για φερόμενη σεξουαλική επίθεση, καθώς και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε 18 ποινικές κατηγορίες που συνδέονταν με τη δημοσιοποίηση των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks.
«Δεν είναι ήρωας»
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζε, ο οποίος υποστήριξε την απελευθέρωση του Ασάνζ χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το 2022, τον καλωσόρισε στην πατρίδα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Είπε ότι «είχε πολύ θερμή συζήτηση» με τον Ασάνζ.
Ωστόσο, η συντηρητική αντιπολίτευση εξέφρασε ανησυχίες ως προς την «παρουσίαση του Ασάνζ ως ήρωα», αφότου πέρασε πάνω από μία δεκαετία προσπαθώντας να αποφύγει τη δίωξη και στη συνέχεια δήλωσε ένοχος σε ποινική κατηγορία για συνωμοσία.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ασάνζ, αλλά δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν είναι «μάρτυρας» αλλά υπεύθυνος για τη μαζική διαρροή δεδομένων.
«Δεν ήταν δημοσιογραφική πράξη», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Reuters πως «δημιουργήθηκαν κίνδυνοι ασφαλείας».
Προειδοποίησε τον Αλμπανέζε να μην συναντήσει τον Ασάνζ και τόνισε ότι οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωσή του είναι πιθανό να προκαλέσουν ανησυχία σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
«Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Κογκρέσο και αλλού που θα έβλεπαν με επιφυλακτικότητα την κίνηση του Αντονι Αλμπανέζε να καλωσορίσει τόσο δημόσια όσο και προσωπικά τον Τζούλιαν Ασάνζ στην Αυστραλία», πρόσθεσε ο Μπέρμιγχαμ.
Τζον Κίρμπι: Δεν εμπλέκεται ο Λευκός Οίκος
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, σε ραδιοδωνική της συνέντευξη στο ABC ανέφερε, από την πλευρά της, ότι η απελευθέρωση του Ασάνζ δεν απολτελεί απειλή για τις σχέσεις Αυστραλίας – ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι η εμπλοκή του στην επίλυση της υπόθεσης του Ασάνζ ήταν πολύ περιορισμένη και επανέλαβε τη θέση του ότι οι ενέργειες του ιδρυτή του WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ωστόσο, ο Αμερικανός δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Ο Λευκός Οίκος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην υπόθεση, τόνισε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με πληροφορίες από Reuters