ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλωμάτης της ΕΕ θα μεταβεί στη Συρία για επαφές με τη νέα κυβέρνηση

«Εδωσα εντολή σε κορυφαίο Ευρωπαίο διπλωμάτη να μεταβεί στη Συρία και στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τους ανθρώπους εκεί»

ΑΜΠΕ

Κορυφαίος διπλωμάτης θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, ανακοίνωσε η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Κάγια Κάλας προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο της Συμβούλιο ως Υπατη Εκπρόσωπος, η Κ. Κάλλας ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς σκοπεύουν να δεσμευτούν και να συνομιλήσουν με τη νέα ηγεσία της Συρίας και σε ποιο επίπεδο. «Εδωσα εντολή σε κορυφαίο Ευρωπαίο διπλωμάτη να μεταβεί στη Συρία και στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τους ανθρώπους εκεί», πρόσθεσε η ίδια.

Σημείωσε ότι, πέρα από τα λόγια, η Ε.Ε. θέλει να δει αν η νέα ηγεσία της Συρίας θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οπως είπε, η Συρία αντιμετωπίζει ένα «αισιόδοξο αλλά αβέβαιο μέλλον», γι’ αυτό «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε, επίσης, ότι στη συνάντηση της Ιορδανίας με τα αραβικά κράτη, την Τουρκία και τις ΗΠΑ συμφωνήθηκαν κάποιες αρχές ως προς το τι θα πρέπει να αναμένεται από τη νέα ηγεσία της Συρίας. «Είναι σημαντικό ότι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες θέλουν για τη χώρα σταθερή ειρηνική και συνεκτική κυβέρνηση», τόνισε.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν σήμερα το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει τις κυρώσεις κατά του λεγόμενου «σκιώδη στόλου» της Ρωσίας.

Περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας καθώς και περιοριστικά μέτρα κατά κινεζικών εταιρειών που βοηθούν τον πόλεμο της Ρωσίας.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί στο σημερινό Συμβούλιο η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Κ. Κάλας απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί διότι, όπως είπε, «πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη για να στείλουμε ειρηνευτικές δυνάμεις και η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη, είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του Λαβρόφ».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Γεωργία, η Κ. Κάλας τόνισε ότι οι εξελίξεις δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για υποψήφια προς ένταξη χώρα και στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι συνέπειες προς τη γεωργιανή κυβέρνηση, είτε κυρώσεις, είτε περιορισμός του καθεστώτος απελευθέρωσης βίζας.

Η ίδια τόνισε ότι παρόλο που υπάρχει πρόταση με λίστα κυρώσεων, θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη, «αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ