Για την ρωσική εφημερίδα Kommersant η χθεσινή ημέρα περνά στην σύγχρονη ρωσική ιστορία ως μια ημέρα νέας επιτυχίας της ρωσικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μόσχα κατάφερε να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση της Λιβύης. Η συνάντηση από μόνη της ήταν μια μεγάλη επιτυχία που χρεώνεται η ρωσική διπλωματία, παρά το γεγονός ότι στο τέλος της ημέρας δεν υπήρξε τελικό, θετικό αποτέλεσμα.
Η Άγκυρα, η οποία συμμετείχε στην διάσκεψη της Μόσχας, και ο στρατηγός Χαλίφα Μπιν Χάφταρ, ο οποίος από τις αρχές του Απριλίου του προηγούμενου έτους επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης έχουν διαφορετική άποψη για τα όσα συνέβησαν στην ρωσική πρωτεύουσα.
Ο Χάφταρ, η Άγκυρα και η αποτυχία
Ο στρατηγός Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα για την τελική αποτυχία. Σύμφωνα με τον στρατηγό, η επιμονή για εμπλοκή στην κρίση της Λιβύης και οι βλέψεις της Τουρκίας οδήγησαν σε αδιέξοδο την διάσκεψη της Μόσχας.
Η Άγκυρα από την πλευρά της τόνισε ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε είδους νέα επιθετικότητα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Στην Λιβύη, την Τρίτη το γενικό κλίμα -πολιτικό και στρατιωτικό- παραμένει τεταμένο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στα περίχωρα της Τρίπολης, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας εντατικοποιεί και ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, στέλνοντας νέες ενισχύσεις σε στρατηγικά σημεία.
Οι δε, δυνάμεις της ανατολική Λιβύης αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κύκλοι του επιτελείου του στρατηγού Χάφταρ αφήνουν να εννοηθεί ότι ακολουθούν νέες διαβουλεύσεις με δυνάμεις που υποστηρίζουν την προσπάθεια της ανατολικής Λιβύης, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκνευρισμός σε ξένες πρωτεύουσες
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη και η διπλωματική αποτυχία στην Μόσχα προκαλούν εκνευρισμό σε τουλάχιστον τρεις πρωτεύουσες που παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν.
Μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Μόσχας, η Ρωσία καλείται να αναθεωρήσει την στάση της στην σύρραξη της Λιβύης. Ρωσικές πηγές μεταδίδουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η απόσυρση ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων από την εμπόλεμη χώρα.
Αγανάκτηση εκφράζει και το Βερολίνο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες, σε λίγες ημέρες θα φιλοξενούσε μια νέα, μεγαλύτερη διάσκεψη για την κρίση της Λιβύης. Μετά το φιάσκο στην Μόσχα, η γερμανική πλευρά αναρωτιέται για το αν πλέον υπάρχουν περιθώρια για μια νέα διάσκεψη ή όχι, με το συγκεκριμένο ερώτημα να απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε.
Τέλος, οι εξελίξεις στην Λιβύη φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην μεγάλη κρίση. Τελικά, θα εντατικοποιηθεί η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στην Λιβύη; Θα εμπλακεί η Τουρκία με πιο ενεργό τρόπο στην κρίση της Λιβύης τώρα που καταρρεύσανε οι συνομιλίες; Ή μήπως η Άγκυρα θα επιμείνει στην διπλωματία; Στην Άγκυρα οι έμπειροι αναλυτές αναζητούν τις απαντήσεις αυτών των κρίσιμων ερωτημάτων.