ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Συμμετέχει στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα αφήσει μόνους τους «Λιβανέζους αδελφούς»

Kathimerini.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ / Μανώλης Κωστίδης

Από τη μια εμφανίζεται οργισμένη κατά του Ισραήλ και διακηρύσσει ότι δεν θα αφήσει μόνους τους «Λιβανέζους αδελφούς» κι από την άλλη συμμετέχει στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων.

Το πρωί ταυτίζεται με τους εχθρούς του Τελ Αβίβ και προβλέπει ότι η Τουρκία θα είναι ο επόμενος στόχος του και το βράδυ απογειώνει ραντάρ, ενθυμούμενη τον νατοϊκό της ρόλο.

Ο λόγος για την Αγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν αποφασίσει να το παίξουν σε διπλό ταμπλό, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίσει τις επιθέσεις στον Λίβανο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει περιφερειακός πόλεμος.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τη νύχτα της ιρανικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους λειτούργησε το ραντάρ του ΝΑΤΟ στη βάση του Κιουρέτζικ στην Τουρκία, ενώ απογειώθηκαν και τουρκικά ιπτάμενα ραντάρ που παρακολουθούσαν κάθε λεπτό την πορεία των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας το Ισραήλ δήλωσε ότι «εάν το ανθρωπιστικό μέτωπο εναντίον αυτής της κυβέρνησης γενοκτονίας δεν μπορεί να υπερβεί τα λόγια και να αναλάβει δράση, θα δημιουργηθεί μια περιοχή αστάθειας πολύ πέρα από τον περιφερειακό πόλεμο και θα προκληθεί ασύμμετρη αστάθεια σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία».

Ο Τσελίκ δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και ανέφερε ότι «δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα μέρος για ψαρόβαρκες στη Μεσόγειο, παντού είναι γεμάτα πολεμικά πλοία. Ο αριθμός των αμερικανικών πολεμικών πλοίων που έρχονται στη Μεσόγειο αυξάνεται. Ο σκοπός αυτού είναι η προστασία του Ισραήλ».

Σε ερώτηση σχετικά με «το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο η ένταση που προέκυψε μετά την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ», οι πηγές του υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι «οι απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο, συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα. Στο σημείο που βρισκόμαστε έχει αποδειχθεί πόσο δίκαιη είναι η ανησυχία μας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη Γάζα, αλλά θα εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εξαλείψουν όλες τις απειλές και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον της επιβίωσής μας».

Η Αγκυρα προειδοποιεί για περιφερειακό πόλεμο και κατηγορεί το Τελ Αβίβ για τα αντίποινα της Τεχεράνης.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Türkiye αποκάλυψε ότι η Αγκυρα παρακολούθησε προσεκτικά την επίθεση του Ιράν από την πρώτη στιγμή. «Ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη AWACS, τα οποία είναι έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, απογειώθηκαν αμέσως και πραγματοποίησαν έλεγχο στον τουρκικό εναέριο χώρο. Οι πύραυλοι της Τεχεράνης παρακολουθήθηκαν από τα ραντάρ. Τα AWACS διατηρούσαν τον τουρκικό εναέριο χώρο υπό επιτήρηση». Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι η Τουρκία μοιράστηκε με τις χώρες του ΝΑΤΟ όλα τα δεδομένα που ελήφθησαν από το ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Kιουρέτζικ της Μαλάτειας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η βάση ραντάρ του Κιουρέτζικ, μια στρατιωτική εγκατάσταση που βρίσκεται στη συνοικία, ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ιδρύθηκε το 2011 από το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθεί ως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κατά των επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και οι πληροφορίες που λαμβάνονται στη βάση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εκτός των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μετά τη συνεδρίασή του, ανέφερε: «Παράγοντες σε θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλούνται να αναλάβουν άμεση δράση για να αποτρέψουν τις επιθέσεις του Ισραήλ και πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη με στόχο την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία, ως έθνος και ως κράτος, θα σταθεί δίπλα στον αδελφό λιβανέζικο λαό και την κυβέρνησή του απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ. Η απόφαση του Ισραήλ να κηρύξει τον γ.γ. του ΟΗΕ persona non grata και να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα καταδικάστηκε ως το τελευταίο παράδειγμα περιφρόνησης του νόμου από το Ισραήλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση