Ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακροχρόνιου πολέμου φθοράς, χωρίς ορατές προοπτικές τερματισμού του στο άμεσο μέλλον, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να απευθυνθεί ευθέως προς την Κίνα και να την καλέσει σε συντονισμένες προσπάθειες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να πειστεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο με όρους μιας «δίκαιης ειρήνης».
Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Σαρλ Μισέλ θα τασσόταν υπέρ της επίτευξης, το συντομότερο δυνατό, «μιας δίκαιης ειρήνης, που θα σέβεται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές του – την εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου έθνους». Στη συνέχεια επρόκειτο να στραφεί προς την κινεζική αντιπροσωπεία για να της απευθύνει ευθεία έκκληση: «Ως υπεύθυνα έθνη, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πείσουμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο που βλάπτει τόσους πολλούς».
Οικονομικός εταίρος και στρατιωτικός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα απείχε από τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασαν την εισβολή και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, παρότι τάχθηκε φραστικά υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε πρωτοβουλία ειρήνευσης και όρισε ειδικό απεσταλμένο για το Ουκρανικό, ο οποίος έχει ήδη ταξιδέψει σε Κίεβο και Μόσχα, όπου είχε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των δύο εμπόλεμων κρατών, χωρίς να προκύψει μέχρι στιγμής ορατό αποτέλεσμα.
Την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση στην Ουκρανία εξέφρασε, πάντα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τους όρους των επιτιθέμενων.
«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ψεύτικες λύσεις που αποσκοπούν σε μια κατ’ επίφαση ειρήνη», ανέφερε ο Γερμανός ηγέτης, για να προσθέσει: «Γιατί ειρήνη χωρίς ελευθερία λέγεται καταδυνάστευση. Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη λέγεται δικτατορία. Η Μόσχα πρέπει επιτέλους να το καταλάβει αυτό». Ξεκαθάρισε δε ότι η χώρα του θα ήταν αντίθετη σε κάθε προσπάθεια επιβολής στο Κίεβο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας την οποία δεν θα ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν οι ίδιοι οι Ουκρανοί.
Την πρόθεση της κυβέρνησής του να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία εξέφρασε για μια ακόμη φορά, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας να κρατάει γραμμή ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα. «Από την αρχή του πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) πιστεύοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», δήλωσε σε μια αποστροφή της ομιλίας του. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κάλυψε τη Μόσχα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υποκίνησαν την ένταση και έριξαν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με στόχο την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών χωρών».
Την Τρίτη, οι ομιλίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Τζο Μπάιντεν στα Ηνωμένα Εθνη δεν άφηναν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τερματισμό της σύγκρουσης σε ορίζοντα μηνών. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία», επιμένοντας στις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών και προειδοποιώντας ότι η επίθεση εναντίον του έθνους του στρέφεται εναντίον όλων των χωρών που στηρίζουν μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες δικαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός ηγέτης διακήρυξε ότι «πρέπει να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτή την ωμή επίθεση και να αποτρέψουμε άλλους υποψήφιους για παρόμοια εγχειρήματα στο μέλλον».
Η λογική της προετοιμασίας για έναν μακρύ πόλεμο κυριάρχησε και στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, που έλαβε χώρα στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ τόνισαν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός ώστε η αντεπίθεσή του, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, να σημειώσει πρόοδο στη διάρκεια του χειμώνα. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τους εταίρους τους «να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να εφοδιάσουν τους Ουκρανούς κατά πρώτο λόγο με συστήματα αεράμυνας, όπλα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία θα μπορούν να κινούνται και σε παγωμένα εδάφη.
Πούτιν – Γι
Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Μία ημέρα νωρίτερα ο στενός σύμμαχος του Πούτιν και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, είχε ταχθεί στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουάνγκ Γι, υπέρ του στενότερου συντονισμού Ρωσίας και Κίνας, ώστε να αναχαιτισθεί «η εκστρατεία της συλλογικής Δύσης για τη διπλή ανάσχεση» των χωρών τους.
Ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, οι New York Times του επιφύλασσαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Βασισμένη σε φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες Ουκρανών πολιτών, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι η φονική έκρηξη στην αγορά της πόλης Κοστιαντίνιβκα, στις 6 Σεπτεμβρίου, που άφησε πίσω της 16 νεκρούς, προήλθε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας Buk και όχι από τον ρωσικό στρατό, όπως είχε σπεύσει να υποστηρίξει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το FBI φέρεται ότι υποπτευόταν πως υπάλληλος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στρατολογούσε Ρώσους πράκτορες στις ΗΠΑ. Η αμερικανική υπηρεσία ερεύνησε τον Ντιμίτρι Πετρόφσκι, υπάλληλο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας τον Μάιο του 2021 και εντόπισε φακέλους γνωστών ορθόδοξων ιερέων στις ΗΠΑ με λεπτομέρειες για τα βιογραφικά των συγγενών τους. Το FBI πιστεύει ότι οι πληροφορίες αυτές τού ήταν απαραίτητες για να τους εκβιάζει κατά τη διαδικασία στρατολόγησης.