ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο - Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Ολομέτωπη η ρωσική επίθεση - ΟΗΕ: Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:44 - «Μάυρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του Χάρκοβο

Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν πέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση. Σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε ότι οι «επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί» στον τηλεοπτικό πύργο στο Χάρκοβο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

22:29 - Περισσότεροι από 4.300 συνελήφθησαν στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Χιλιάδες φώναξαν «όχι στον πόλεμο!» και «ντροπή σου!».

Η ομάδα OVD-Info ανέφερε ότι 4.366 άτομα συνελήφθησαν σε 56 διαφορετικές πόλεις.

21:51 - Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασία εκκένωσης στο Ιρπίν -δυτικά του Κιέβου- δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκουσίν. Είπε ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης σε μια γέφυρα. «Πέθανε μια οικογένεια», είπε, «μπροστά στα μάτια μου πέθαναν δύο μικρά παιδιά και δύο ενήλικες».

21:48 - Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει αύριο περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα κυρώσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στο καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση είπε ότι είχε προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα «για να πατάξει τις διεφθαρμένες ελίτ και να ενισχύσει την πίεση στο καθεστώς του Πούτιν».

 

21:36 - Ο Μακρόν μίλησε με τον Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον Πούτιν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με μια πιθανή επικείμενη επίθεση στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, τη σημασία της εξεύρεσης λύσης για την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

21:22 - Το TikTok αναστέλλει τη μεταφόρτωση βίντεο στη Ρωσία

Η TikTok αναστέλλει τη ζωντανή ροή και νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο της στη Ρωσία λόγω του νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».

Η εταιρεία τόνισε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να αναστείλει τις λειτουργίες, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τις επιπτώσεις αυτού του νόμου για την ασφάλεια».

Δείτε τι είπε η εταιρεία:

20:59 - ΥΠΑ-ΝΟΤΑΜ: Άμεση κατάργηση συμπλήρωσης PLF για τους Ουκρανούς πολίτες

Οι Ουκρανοί πολίτες που εισέρχονται στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού δεν θα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

20:50 - Συνομιλία Μπένετ - Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με τον οποίο συζήτησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Μπένετ «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιάιρ Λάπιντ θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στη Ρίγα της Λετονίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν.

20:25 - Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.

Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

20:05 - Οι εξελίξεις επί του πεδίου

Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες του AFP. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες.

Στα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί. Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

Στο Κίεβο και το βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειες της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

19:40 - Ουκρανός ΥΠΕΞ: Tweet με φωτογραφία από βόμβα 500 κιλών

«Αυτή η φρικτή ρωσική βόμβα 500 κιλών έπεσε σε ένα κτήριο κατοικιών στο Τσερνίχιβ και δεν εξερράγη. Άλλες όμως εξερράγησαν, σκοτώνοντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε τον λαό μας από τους Ρώσους βαρβάρους! Βοηθήστε μας να κλείσουμε τον ουρανό. Δώστε μας μαχητικά αεροσκάφη. Κάνε κάτι!».

19:31 - ΔΟΑΕ: Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπό ρωσικές διαταγές

Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια συνεχίζει να τον λειτουργεί, ωστόσο η διαχείριση βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο, περιπλέκοντας τις επικοινωνίες με το εργοστάσιο. «Η διοίκηση και το προσωπικό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τα ζωτικά τους καθήκοντα σε σταθερές συνθήκες χωρίς αδικαιολόγητη εξωτερική παρέμβαση ή πίεση», τόνισε.

19:21 - Κουλέμπα: Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

19:04 - Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε.

18:50 - Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το Χάρκοβο

Βίντεο από την περιοχή.

18:44 - Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο είτε με πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

18:39 - Ο Μακρόν εξέφρασε στον Πούτιν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.

Το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρηνικής ασφάλειας.

18:38 - Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε την Κυριακή ότι τα οχήματά της προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εκκένωσης στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, που είχε συμφωνηθεί από τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω εν μέσω μαχών.

18:35 - Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Ουκρανός δημοσιογράφος ανάρτησε βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει θέση ρωσικού πυροβολικού κοντά στο Μικολάιβ

18:24 - Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα προσπαθήσει να του εξασφαλίσει περισσότερα αμυντικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

17:47 - Ένα εργοστάσιο και ένα κατάστημα καίγονται μετά τον βομβαρδισμό στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου της Ουκρανίας

17:33 - Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στη Νόβα Κακχόβκα που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις - Πέντε τραυματίες

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

17:11 - Ουκρανία: Διαδηλώσεις κατά της εισβολής σε πόλεις που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις

Κάτοικοι ουκρανικών πόλεων που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Στη νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.

Παρόμοια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα,στην πόλη Καλασάνκα.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

17:02 - ΟΗΕ: 364 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε αποστολή του ΟΗΕ.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που αφορούν τις απώλειες έως τις 5 Μαρτίου, προσέθεσαν επιπλέον 13 θανάτους και 52 τραυματισμούς στα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

16:59 - Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για τη φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά». Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.

16:58 - Ρωσία: Περίπου 3.500 συλλήψεις διαδηλωτών

Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών.

16:48 - Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Μακρόν το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης, συνεχίζοντας το συντονισμό της κοινής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

16:45 - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα για το κατά πόσο η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

16:43 - Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.

«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία», τόνισε η Μαρκάροβα.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα.

16:40 - Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία πίσω από την προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ουκρανία ήταν «υπεύθυνη για την πρόκληση» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας.

Η ρωσική επίθεση στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχόνταρ και το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Ζαπορίζια (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη) προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να εξετάζουν νέες κυρώσεις.

16:02 - «Διεκόπη» η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης 200.000 αμάχων της Μαριούπολης

Η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη».

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

15:52 - BBC: Άμαχοι που εγκατέλειπαν πόλη κοντά στο Κίεβο έπεσαν νεκροί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έπεσαν νεκροί στην Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, την ώρα που εγκατέλειπαν την πόλη, σημειώνει το BBC. Προσθέτει ότι σκοτώθηκαν από ρωσικούς όλμους που στόχευαν μια κατεστραμμένη γέφυρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι New York Times αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία μέλη της ίδιας οικογένειας. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι μικρές ομάδες έτρεξαν σε ένα τμήμα του εκτεθειμένου δρόμου.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την Ιρπίν νωρίτερα σήμερα.

Τα πλάνα είναι δυσάρεστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X