Kathimerini.gr
Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της διάγνωσής του ότι πάσχει από καρκίνο έκανε χθες ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος χαιρέτισε από το αυτοκίνητο πλήθος ανθρώπων που είχαν μαζευτεί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, κατά μήκος της σύντομης διαδρομής από το Κλάρενς Χάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία. Στο μεταξύ, την κρισιμότητα της συγκυρίας υπογράμμισε η εσπευσμένη άφιξη του πρίγκιπα Χάρι στο Λονδίνο για να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του.
Δημόσια εμφάνιση του βασιλικού ζεύγους – Στο πλευρό του και ο πρίγκιπας Χάρι που έφθασε από την Καλιφόρνια.
Ύστερα από μία 11ωρη πτήση από την Καλιφόρνια, όπου κατοικεί, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου το απόγευμα και από εκεί μετέβη στο Κλάρενς Χάους, όπου ξεκουραζόταν ο μονάρχης μετά τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη τη Δευτέρα. Επειτα από μία σύντομη συνάντηση εκεί, το βασιλικό ζεύγος μετέβη οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και λίγες ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο, που σύμφωνα με το SkyNews μετέφερε τον Κάρολο και την Καμίλα, απογειώθηκε από το παλάτι και κατευθύνθηκε προς το Νόρθφολκ, στην εξοχική βασιλική κατοικία Σάντρινγκχαμ.
Η μυστικοπάθεια του παλατιού δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση του καρκίνου που ανακαλύφθηκε στον βασιλιά. Ωστόσο, το Μπάκιγκχαμ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη. Προσέθεσε ακόμη πως ο Κάρολος υποβάλλεται ήδη σε θεραπεία από τη Δευτέρα.
Οι ειδικοί στις παθήσεις του προστάτη δεν συμφωνούν απολύτως μεταξύ τους. Κάποιοι λένε πως η περίπτωση του Καρόλου είναι «αρκετά σπάνια» και άλλοι λένε ότι σε γενικές γραμμές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ο δρ Οτις Μπρόλεϊ, ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, μίλησε στους New York Times για ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας άνδρας ήρθε στην κλινική όπου δούλευε για μία επέμβαση στον προστάτη. Ενας από τους ειδικευόμενους γιατρούς που εργάζονταν μαζί του έγραψε στον κύριο μία ακτινολογική εξέταση θώρακος με ακτίνες Χ «χωρίς κανένα λόγο».
Όμως οι εξετάσεις αποκάλυψαν καρκίνο στον θώρακα. Κάποιοι καρκίνοι απαιτούν άμεση θεραπεία, ενώ άλλοι μπορούν να καθυστερήσουν κάποιο διάστημα. Το παλάτι δεν εξήγησε από τι καρκίνο πάσχει ο Κάρολος ούτε και τι θεραπεία λαμβάνει. «Κάποιοι καρκίνοι στο αίμα απαιτούν άμεση θεραπεία», εξηγεί ο δρ Μπρόλεϊ. «Υπάρχουν μερικοί τύποι λευχαιμίας και κάποια λεμφώματα που θέλουμε η θεραπεία να ξεκινάει σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη διάγνωση. Την αρχίζουμε ακόμη και μέσα στη νύχτα».
Δεν είναι γνωστό εάν ο καρκίνος του βασιλιά ανιχνεύθηκε από εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφία ή μία μαγνητική τομογραφία ενώ οι γιατροί τον προετοίμαζαν για το χειρουργείο. Ακόμη υπάρχει η πιθανότητα ένα μικρό φάσμα καρκίνων να ανιχνευθεί με μία μικροσκοπική κάμερα που τοποθετείται μέσα από την ουροδόχο κύστη του ασθενούς (κυστεοσκόπηση). Ο δρ Μπέντζαμιν Μπρέιερ, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζει πως εάν ένας καρκίνος ανιχνευθεί στον προστάτη ενός άνδρα αλλά δεν πρόκειται για καρκίνο στο συγκεκριμένο όργανο, τότε «μιλάμε εξ ορισμού για μετάσταση».
Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα φεύγουν από το Κλάρενς Χάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία. Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του μονάρχη μετά το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση για την περιπέτεια της υγείας του. Eιδικοί αναλυτές κάνουν ήδη εικασίες για το είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχει. [REUTERS / TOBY MELVILLE ]
Στους καρκίνους που μπορούν να φτάσουν έως τον προστάτη συμπεριλαμβάνονται τα μελανώματα, καθώς και ένα είδος καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης είναι και οι πιθανοί καρκίνοι να βρεθούν κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας για υπερπλασία του προστάτη. Η σύνδεση του ουροποιητικού συστήματος στέλνει τα καρκινικά κύτταρα στα όργανα που συμμετέχουν στην ουροποιητική διαδικασία. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί και τυχαία εάν ξύσεις τον προστάτη από μέσα στο πλαίσιο μιας επέμβασης για υπερπλασία», εξηγεί ο δρ Μπρέιερ.
Υπάρχουν δύο είδη καρκίνου της ουροδόχου κύστης. «Ο ένας είναι περισσότερο μία ενοχλητική κατάσταση», λέει ο δρ Τζαντ Μουλ, ογκολόγος με ειδίκευση στης παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα. «Αφαιρείται με χειρουργείο και στη συνέχεια ανά διαστήματα μπαίνει στην περιοχή φάρμακο για να θεραπευθούν πιθανώς εναπομείναντα κύτταρα». Ο άλλος τύπος, όμως, είναι σοβαρός. «Εισβάλλει στους γύρω μυς και θεραπεύεται με ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης», προσθέτει ο δρ Μουλ. «Ας ευχηθούμε ότι ο Κάρολος δεν έχει κάτι τέτοιο».