Kathimerini.gr
Συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για τα κορωνοπάρτι που έλαβαν χώρα στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Τelegraph, την 16η Απριλίου της περασμένης χρονιάς, στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιήθηκαν δύο αποχαιρετιστήρια πάρτι για ισάριθμους συνεργάτες του πρωθυπουργού: τον Τζέιμς Σλακ, πρώην επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας, και ένα φωτογράφο. Η διασκέδαση και η οινοποσία συνεχίστηκαν έως το πρωί.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, τόνισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις διότι βρισκόταν στην εξοχική του κατοικία. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι πραγματοποιήθηκαν οι δύο κοινωνικές εκδηλώσεις σε μια περίοδο εθνικού πένθους, ζητώντας συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αρνήθηκε, πάντως, να αποκαλύψει αν θα πράξει το ίδιο, διά ζώσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επόμενη ακρόαση με την Ελισάβετ Β΄. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετείχαν στα πάρτι και μίλησαν στην Daily Telegraph, το κέφι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας στο υπόγειο και στους κήπους του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Κάποιος υπάλληλος του πρωθυπουργικού γραφείου είχε αναλάβει τον ρόλο του ντισκ τζόκεϊ, ενώ άλλος μετέβη σε γειτονικό σούπερ μάρκετ και επέστρεψε με μια μικρή τροχήλατη βαλίτσα γεμάτη φιάλες κρασιού. Η μουσική συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος της συνάθροισης, ενώ πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν ότι από τα «παιχνίδια» εκείνης της βραδιάς έσπασε η κούνια του γιου του Μπόρις Τζόνσον, Γουίλφρεντ.
Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον μετά τις νέες αποκαλύψεις για γλέντια μέχρι πρωίας στην πρωθυπουργική κατοικία.
Συγγνώμη ζήτησε με ανακοίνωσή του και ο Τζέιμς Σλακ, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Θα ήθελα να ζητήσω, συντετριμμένος, συγχώρηση για την οργή και την οδύνη που προκάλεσα. Αυτή η συγκέντρωση δεν θα έπρεπε να έχει γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Συνολικά στα δύο πάρτι συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, ενώ τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, που ίσχυαν εκείνη την περίοδο, δεν επέτρεπαν τη συγκέντρωση περισσότερων των έξι ατόμων, από δύο νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους.
Ο σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, μετά τις εξελίξεις δήλωσε ότι «η συγγνώμη προς τη βασίλισσα δεν αρκεί». Με ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνει ότι «οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την παρακμή και την κατάντια που επέφερε ο Μπόρις Τζόνσον στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι Συντηρητικοί απογοήτευσαν τη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν πρέπει να προσφέρει μόνο την απολογία του στα ανάκτορα σήμερα. Εχει χρέος να πράξει το σωστό και να παραιτηθεί».
Ο σερ Κρεγκ Ολιβερ, επικεφαλής Επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις υπογράμμισε ότι «ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ανησυχεί πολύ για το μέλλον του», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές των Τόρις προσπαθούν να προγραμματίσουν την επόμενη κίνησή τους, αξιολογώντας κατά πόσο θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση με ή χωρίς τον Τζόνσον.
Βολές από Τόρις
Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο σερ Μπομπ Νιλ, βετεράνος βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι «το ανησυχητικό που βλέπουμε σήμερα είναι το είδος της κουλτούρας που επετράπη να εισχωρήσει στην Ντάουνινγκ Στριτ επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον. Είναι προσβλητική και εντελώς λανθασμένη. Πρέπει απαραιτήτως να επιβληθούν μέτρα που θα μεταβάλουν τη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ». Πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου, εξάλλου, σημείωσε ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις προκαλούν σοκ επειδή έχουν «συνδυαστική επίδραση» στην εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης. Τη στιγμή που η Βρετανία βίωνε πανδημία COVID, στην πρωθυπουργική κατοικία επικρατούσε ανεμελιά και αναψυχή. Ο χρόνος που έλαβαν χώρα τα τελευταία κορωνοπάρτι είναι απλά κάτι θλιβερό. Ακόμη και αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρών στις συναθροίσεις, είναι ήδη διαπιστωμένο πως είναι ένας άνθρωπος που αδιαφορεί για την τήρηση των κανόνων, ότι τελικά γι’ αυτόν δεν ισχύουν. Επέτρεψε να καθιερωθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ η κουλτούρα τού «όλα επιτρέπονται».
Τέλος, χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, υποδυόμενα τον Μπόρις Τζόνσον. Φορούσαν ξανθές περούκες, ήταν τυλιγμένοι με τη βρετανική σημαία και, κραδαίνοντας φιάλες κρασιού, φώναζαν: «Με λένε Μπόρις».
Δύο ανεξίτηλες εικόνες
Θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει πολιτικά από τη θύελλα που προκάλεσε ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά τις αποκαλύψεις για τα πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου; Η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ να κάθεται, την επομένη των πάρτι, μαυροντυμένη και ολομόναχη στην εκκλησία εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, αποχαιρετώντας τον επί 70 χρόνια σύζυγό της, δεν θα σβηστεί εύκολα από τη μνήμη των Βρετανών ψηφοφόρων. Συμβολίζει, άλλωστε, τις στερήσεις, την οδύνη και τη σκληρή μοναξιά που βίωσαν τα δύο χρόνια πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι εικόνες που δεν είδαμε, αλλά μπορούμε να φανταστούμε από τις περιγραφές, με τα μέλη του πρωθυπουργικού γραφείου να πίνουν και να διασκεδάζουν, τις τροχήλατες βαλίτσες γεμάτες φιάλες κρασί να έρχονται και τη μουσική να παίζει δυνατά μέχρι πρωίας, είναι αλλόκοτες και ξένες για μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και εθνικού πένθους. Η ζημία που υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον είναι μεγάλη και κατά πάσα πιθανότητα μη αναστρέψιμη. Οσο και να απολογηθεί, οι δύο εικόνες εγγράφηκαν στη συλλογική μας μνήμη.