ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βόρεια Μακεδονία: «Η νέα ηγεσία παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Οι κρατικές Αρχές είναι υποχρεωμένες από το Σύνταγμα να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία»

ΑΜΠΕ

Για «καθαρή παράβαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο από τη νέα προέδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και από την ηγεσία του μελλοντικού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, κάνει λόγο η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ελενα Μιχαΐλοβα-Στρατηλάτη.

«Οι κρατικές Αρχές είναι υποχρεωμένες από το Σύνταγμα να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε η Ελενα Μιχαΐλοβα, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «RESPUBLICA», επισημαίνοντας πως εάν συνεχιστεί ο φραστικός «πόλεμος» Αθήνας και Σκοπίων, «θα επιδεινωθεί η διεθνής θέση της Βόρειας Μακεδονίας».

Σχετικά με τις αντιδράσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, των ΗΠΑ και διεθνών οργανισμών, για την ανάγκη πιστής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελενα Μιχαϊλοβα τις χαρακτήρισε «απολύτως δικαιολογημένες».

«Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις αυτές, καθώς η συμπεριφορά της προέδρου της χώρας και του μελλοντικού πρωθυπουργού αποτελούν σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεύτερον, τέτοια συμπεριφορά βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οσοι εκπροσωπούν κρατικές Αρχές δεν έχουν δικαιώματα, έχουν αρμοδιότητες»

Κληθείσα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς πως η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ορκωμοσία της, όταν αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» επειδή κάτι τέτοιο είναι «προσωπικό της δικαίωμα», η Ελενα Μιχαϊλοβα ανέφερε ότι «οι δικαιολογίες αυτές είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά».

«Η κα Σιλιάνοφσκα συνέχισε και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο και μετά την ορκωμοσία της. Κοιτάξτε, ένα άτομο ή πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματά του και να πράττει όπως επιθυμεί, βάσει των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όταν εκπροσωπεί μια κρατική Αρχή, δεν έχει ανθρώπινα ή συνταγματικά δικαιώματα, αλλά έχει συνταγματικές αρμοδιότητες. Οσοι εκπροσωπούν κρατικές Αρχές δεν έχουν δικαιώματα, έχουν αρμοδιότητες», συμπλήρωσε.

Οπως εξήγησε, «ο κάτοχος του αξιώματος έχει δικαιώματα όταν ενεργεί υπό την ατομική του ιδιότητα, ως φυσικό πρόσωπο. Οταν εκπροσωπεί κρατική Αρχή, υποχρεούται να ενεργεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κράτους που εκπροσωπεί. Ετσι, είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο να αποκαλεί τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε παραβιάζει τις υποχρεώσεις του έναντι του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Είναι τόσο απλό. Αν οι ηγέτες του VMRO-DPMNE θέλουν να αποκαλούν τη χώρα Μακεδονία, μιλώντας ως άτομα, μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλά όχι όταν αντιπροσωπεύουν την κρατική Αρχή».

«Δκαίωμα» σε ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η συμπεριφορά της ηγεσίας του VMRO-DPMNE δίνει το «δικαίωμα» σε ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στην πραγματικότητα, ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας μας ήταν γεμάτος εμπόδια, ένα από τα οποία ήταν η εμφανής διστακτικότητα των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. να διευκολύνουν την πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η θέση του VMRO-DPMNE δίνει στους σκεπτικιστές την τέλεια δικαιολογία για να μην διευκολύνουν τη διαδικασία. Θα πουν “δεν μπορούμε να δεχτούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις”. Ποιος θα ήθελε να διαπραγματευτεί με μια τέτοια κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα έχει καμία αξία;» ανέφερε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιχειρήματα της Βόρειας Μακεδονίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, η Ελενα Μιχαϊλοβα σημείωσε πως «τα επιχειρήματα είναι μη πειστικά, αδύναμα, “ξεδοντιασμένα” σε σοβαρούς νομικούς κύκλους».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση