ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

BBC: Αυτοψία στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους Nord Stream

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Σουηδίας, κατά την οποία επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Πριν από την ανακοίνωση των Σουηδικών Αρχών, η δημοσιογράφος του BBC Κάτια Άντλερ επισκέφθηκε το σημείο όπου καταγράφηκαν οι εκρήξεις, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να της αναφέρει ότι η Δύση θα μπορούσε να εμπλακεί σε πόλεμο εάν η Ρωσία επιτεθεί σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

«Βρεθήκαμε ανατολικά του νησιού της Δανίας, Μπόρνχολμ, και νότια της Σουηδίας. Ακριβώς από κάτω μας περνούσαν οι δύο αγωγοί που εκτείνονται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία», σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC.

«Μαζί μας, είχαμε τον Νορβηγό ειδικό σε θέματα υποβρύχιων drones, Τρον Λάρσεν, ο οποίος με τη χρήση σόναρ εξέταζε τους αγωγούς που δέχθηκαν επίθεση», τονίζει. Ο Τροντ οδηγούσε προσεκτικά τα δύο υποβρύχια drones του με ένα «τροποποιημένο» χειριστήριο κονσόλας παιχνιδιών.

«Ένα κομμάτι του σωλήνα έχει εκτοξευθεί τέσσερα, πέντε, ίσως και έξι μέτρα από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε ο Λάρσεν, προσθέτοντας πως «η έκρηξη πρέπει να ήταν τεράστια».

Οι εικόνες από το σόναρ έδειξαν πως μεγάλα κομμάτια των αγωγών βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού.

Η Δύση εκτιμά ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Μόσχα μακριά από το μέτωπο της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση και συγκεκριμένα τη Βρετανία για δολιοφθορά.

Στο σημείο βρισκόταν και ένα ρωσικό πλοίο, το οποίο, όπως αναφέρει το BBC, πραγματοποιούσε τις δικές του έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς. Έντονη είναι η ανησυχία της Στοκχόλμης, καθώς θεωρεί ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εκρήξεις ως πρόσχημα για να έχει πιο συχνή παρουσία κοντά στις σουηδικές ακτές, την ώρα που η χώρα έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οι εκρήξεις ανέδειξαν για ακόμα φορά την κρισιμότητα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη. Σε πρόσφατο συνέδριο στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ενεργειακές υποδομές «οπουδήποτε» και αν βρίσκονται, απειλούνται.

Ο διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας, Ρούνε Άντερσεν, τόνισε στη δημοσιογράφο πως η «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι σημαντική» και για τον λόγο αυτό ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή. Στόχος του, όπως ανέφερε, είναι να αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X