ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαβέλ μέτρων στην Ευρώπη ενόψει του τρίτου πανδημικού χειμώνα

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και η Ευρώπη βλέπει σχεδόν 3.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από COVID-19 κάθε εβδομάδα

Οι προτεραιότητες μπορεί να έχουν πλέον φαινομενικά αναδιαμορφωθεί λόγω όσων μεσολάβησαν (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωριστικές πιέσεις, επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση, καύσωνες, φωτιές), ωστόσο η απειλή του κορωνοϊού παραμένει, αναδιαμορφωμένη και εκείνη, καθώς η Δύση οδεύει προς έναν ακόμη – όπως όλα δείχνουν δύσκολο – χειμώνα, τον κατά σειρά τρίτο χειμώνα της πανδημίας.

Οι χώρες στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην πανδημία. Στο παρελθόν, το γεγονός αυτό οδήγησε σε κλείσιμο των συνόρων προκαλώντας παράλληλα αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των πολιτών αναφορικά με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε περιοχή. Αυτές οι αποκλίσεις θα προκαλούσαν παράλληλα και δυσπιστία απέναντι στους ηγέτες που… δεν συντονίζονται.

Πλέον, καθώς η Ευρώπη υποφέρει μέσα σε συνθήκες καύσωνα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις υποπαραλλαγές της Όμικρον που συνεχίζουν να στέλνουν ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό το νέο κύμα του κορωνοϊού ωστόσο, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα είναι το τελευταίο και, καθώς η κόπωση από την πανδημία βαθαίνει, η Ευρώπη δέχεται πιέσεις να υιοθετήσει μια πιο ενοποιημένη προσέγγιση εάν θέλει να προετοιμαστεί για αυτό που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη θανατηφόρος πανδημικός χειμώνας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και η Ευρώπη βλέπει σχεδόν 3.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από COVID-19 κάθε εβδομάδα.

«Αυτοί οι αριθμοί δίνουν μια εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος. Το να κοιτάς και να προετοιμάζεσαι για το μέλλον είναι πολύ πιο δύσκολο, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», προειδοποίησε προ ημερών ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Οι χώρες, σύμφωνα με τον Κλούγκε, θα πρέπει να ενισχύσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά σε ομάδες κινδύνου, και να προωθήσουν την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας καλώντας τους να προετοιμαστούν τώρα για το φθινόπωρο που έρχεται.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έκανε γνωστό πως πρόκειται να επαναφέρει τους επόμενους μήνες την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους.

Όμως γενικότερα, οι ηγέτες στην Ευρώπη – που καλούνται τώρα να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που απειλεί με συνακόλουθη ύφεση – δεν έχουν σχεδόν καμία όρεξη να προχωρήσουν σε σκληρότερους περιορισμούς που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες λαϊκές αντιδράσεις και δυσφορία, όπως σημειώνει το Politico.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που ζητούν, πλέον, να εναρμονιστούν τα σχετικά μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει – συμφωνήσει σε «ένα σύνολο κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται», δηλώνει από την πλευρά της, μιλώντας στο Politico, η Dorota Sienkiewicz του δικτύου EuroHealthNet. Κάτι τέτοιο μπορεί, ωστόσο, να γίνει μόνο υπό τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

«Άπιαστο όνειρο»

Πόσο εφικτή είναι, όμως, πρακτικά μια τέτοια εναρμόνιση; Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για «άπιαστο όνειρο» («pipe dream»).

«Δεδομένων των διαφορών μεταξύ των χωρών ως προς τις δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης, τα ποσοστά εμβολιασμού και την κοινωνική αποδοχή των μέτρων για τον έλεγχο της COVID-19, δεν είναι εφικτό να καθοριστούν ουσιαστικά αριθμητικά όρια με δείκτες κρισιμότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες των ΕΕ/ΕΟΧ με εναρμονισμένο τρόπο», αναφέρουν οι ίδιοι οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) σε σχόλια που εστάλησαν μέσω email στο Politico.

To ECDC, ο ΠΟΥ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν δώσει οδηγίες – κατευθυντήριες γραμμές με μέτρα που προτείνεται να ακολουθήσουν τα κράτη. Όπως σημειώνει ωστόσο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Politico, τον τελικό λόγο εξακολουθούν σε κάθε περίπτωση να τον έχουν τα κράτη.

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση