ΚΥΠΕ
Αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στην Ισπανία ενώ διεθνώς οι αρχές ανησυχούν από τους λεγόμενους αθέατους θανάτους που ίσως να οφείλονται στον κορωνοϊό αλλά δεν καταγράφονται. Πονοκέφαλος και το κίνημα των αντιεμβολιαστών.
Η Ισπανία κατέγραψε 138 θανάτους της επιδημίας Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, την μικρότερη ημερήσια αύξηση από την Δευτέρα, επί συνόλου 27.459 θανάτων, ανακοίνωσε του υπουργείο Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 230.183, έναντι 229.540 χθες (+643 κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο).
Ποιος είναι ο αληθινός απολογισμός του κορωνοϊού στον κόσμο;
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία υπερβαίνει τους 300.000 θανάτους, αλλά η σύγκριση του αριθμού των θανάτων με εκείνον των προηγούμενων ετών πιθανολογεί έναν πιο βαρύ απολογισμό.
Στην Ιταλία, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, 12.428 άνθρωποι πέθαναν επισήμως από την Covid-19. Ομως, την ίδια περίοδο, οι αρχές διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν 25.354 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών.
Αυτοί οι 12.900 «ανεξήγητοι» θάνατοι είναι οι αθέατοι θάνατοι της Covid; Στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαφορά είναι ακόμη πιο συγκλονιστική: με τα δεδομένα του Μαρτίου, μια περίοδο όπου η χώρα δεν είχε ακόμη σχετικά πολλά κρούσματα, η διαφορά ανάμεσα στους επίσημους θανάτους από Covid-19 (1.890) και τους επιπλέον θανάτους (6.000) είναι τριπλάσια. Και τι γίνεται με τους 3.706 επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στη Γερμανία, μια χώρα που διασώθηκε σχετικά από τον ιό; Επισήμως, 2.218 από αυτούς αποδόθηκαν στον κορωνοϊό. Τι προκάλεσε τον θάνατο αυτών των επιπλέον 1.488 ανθρώπων σε σχέση με το περασμένο έτος;
Στη Γαλλία, αντίθετα, από την 1η Μαρτίου έως την 27η Απριλίου 2020, ο απολογισμός της Covid (23.291) είναι πολύ κοντά στον αριθμό των επιπλέον θανάτων που καταγράφηκαν σε σχέση με το 2019 (24.116). Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιβόν Ντόιλ, διευθύντρια δημόσιας υγείας της Αγγλίας, ο αριθμός των επιπλέον θανάτων σε μια δεδομένη περίοδο είναι ο καλύτερος δείκτης για να προσεγγίσουμε την επίδραση του κορωνοϊού, τουλάχιστον στις χώρες που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία.
Οι υγειονομικές και στατιστικές αρχές στην Ιταλία εκτιμούν πως οι επιπλέον θάνατοι μπορεί να σημειώθηκαν σε ασθενείς με Covid που δεν εντοπίστηκαν, ασθενείς που πέθαναν λόγω του κορεσμού του νοσοκομειακού συστήματος.
Κρούσματα από εστίες σε μπαρ στη Νότια Κορέα
Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν το προηγούμενο 24ωρο 27 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εξέλιξη που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στα 11.018.
Τα νέα κρούσματα είναι περίπου 30 επί έξι συνεχόμενες ημέρες, καθώς εντοπίστηκαν εστίες σε κλαμπ και μπαρ στην πολυεθνική συνοικία Ιτέουαν της Σεούλ, όπου είναι έντονη η νυχτερινή ζωή.
Πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη Νότια Κορέα από το εξωτερικό, με το σύνολο των περιπτώσεων του είδους να ανέρχεται σε 1.150. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος από την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος, στους 260 νεκρούς.
Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 2,36%. Από την 3η Ιανουαρίου, στη Νότια Κορέα έχουν γίνει διαγνωστικά τεστ σε πάνω από 726.000 ανθρώπους.
Πονοκέφαλος από αντιεμβολιαστές
Οι αντιεμβολιαστικές σελίδες στο Facebook έχουν λιγότερους συνολικούς ακόλουθους από ό,τι εκείνες υπέρ των εμβολίων, όμως είναι περισσότερες σε αριθμό, ταχύτερα αναπτυσσόμενες και κυρίως ολοένα πιο κεντρικά διασυνδεδεμένες μέσα στο δίκτυο του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς η επιρροή τους.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι πιθανό ότι οι αντιεμβολιαστικές απόψεις θα κυριαρχήσουν στον διαδικτυακό διάλογο σε περίπου δέκα χρόνια. Αυτή η ανησυχητική διαπίστωση -που προμηνύει εμπόδια στην καταπολέμηση τόσο της τωρινής πανδημίας Covid-19 όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 όσο και κάθε άλλης μελλοντικής επιδημίας- προκύπτει από μία μελέτη, την πρώτη του είδους της, σε περισσότερες από 1.300 σελίδες του Facebook, τις οποίες παρακολουθούν σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλ Τζόνσον του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν 124 σελίδες του Facebook υπέρ των εμβολίων (με 6,9 εκατομμύρια ακόλουθους), 317 σελίδες κατά των εμβολίων (με 4,2 εκατομμύρια "πιστούς") και 885 σελίδες "αναποφάσιστων", όπως π.χ. συλλόγων γονέων (με 74,1 εκατομμύρια ακόλουθους).
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις διασυνδέσεις κάθε μίας ιστοσελίδας με άλλες σελίδες διαλόγου σχετικά με τα εμβόλια και, στη συνέχεια, τις διασυνδέσεις των τελευταίων με άλλες σελίδες κ.ο.κ. Ακολούθως, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, δημιούργησαν έναν χάρτη διασυνδέσεων, που αποκαλύπτει ότι οι αντιεμβολιαστές κατέχουν πλέον πιο κεντρική θέση -άρα με μεγαλύτερη επιρροή στους αναποφάσιστους- από ό,τι οι υπέρμαχοι των εμβολίων.
Τι συμβαίνει στο μέτωπο των θεραπειών
Η θεραπεία με ιντερφερόνη-α2b επιταχύνει την εξαφάνιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 από τον οργανισμό των ασθενών και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, όπως δείχνει για πρώτη φορά μία μικρή -μη τυχαιοποιημένη- κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελεάνορ Φις του Τμήματος Ανοσολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας "Frontiers in Immunology", εξέτασαν την πορεία της Covid-19 σε 77 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο, οι οποίοι είχαν μέτρια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διασωληνωθούν.
Στους ασθενείς χορηγήθηκε ιντερφερόνη-α2b, το ευρέος φάσματος αντι-ιικό φάρμακο arbidol (ARB) ή ένας συνδυασμός και των δύο. Η εξαφάνιση του κορονοϊού από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών επιβεβαιώθηκε μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά μοριακά τεστ (με βάση δείγματα από τον φάρυγγα), με απόσταση 24 ωρών μεταξύ τους. Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ιντερφερόνη, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με το ARB, επιτάχυνε την εξαφάνιση του ιού κατά περίπου επτά ημέρες, σε σχέση με τη θεραπεία με μόνο το ARB.
Επίσης, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των βιοδεικτών φλεγμονής στο αίμα, συγκεκριμένα της ιντερλευκίνης (IL-6) και της C-αντιδρώσας πρωτείνης (CRP). "Αντί να αναπτύσσουμε ένα εξειδικευμένο αντι-ιικό φάρμακο για κάθε νέο ξέσπασμα ιού, πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε τις ιντερφερόνες ως τα φάρμακα πρώτης ανταπόκρισης για τη θεραπεία. Οι ιντερφερόνες έχουν εγκριθεί για κλινική χρήση εδώ και πολλά χρόνια, συνεπώς η στρατηγική μας πρέπει να είναι να αναπροσανατολίσουμε αυτά τα φάρμακα για τις σοβαρές οξείες λοιμώξεις από ιούς", δήλωσε η δρ Φις, η οποία τόνισε ότι πρέπει να ακολουθήσει μία μεγαλύτερη, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με πλασίμπο κλινική δοκιμή με ιντερφερόνη.
Τα θεραπευτικά οφέλη που έχουν οι ιντερφερόνες έναντι των κορονοϊών είχαν φανεί, ήδη, από το ξέσπασμα της επιδημίας SARS το 2002-3. (Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01061/ful )
Αμφιβολία για τεστ ταχείας διάγνωσης στις ΗΠΑ
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι το τεστ ταχείας διάγνωσης του κορονοϊού της Abbott Laboratories, το οποίο δίνει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά και χρησιμοποιείται στον Λευκό Οίκο, μπορεί ενδεχόμενα να μην είναι ακριβές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη ως διαγνωστικό τεστ.
Η FDA ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι τα πρώτα στοιχεία για το διαγνωστικό τεστ ID Now της Abbott αφήνουν να εννοηθεί ότι το τεστ μπορεί να παράγει εν δυνάμει αναξιόπιστα αποτελέσματα, κυρίως αποτυγχάνοντας να εντοπίσει τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει.
Η ίδια υπηρεσία πρόσθεσε ότι εξετάζει στοιχεία για την αξιοπιστία του τεστ και συνεργάζεται με την Abbott προκειμένου να βρει άλλους τρόπους για να μελετήσει το τεστ. Από την πλευρά της, η Abbott έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει πολλαπλές μελέτες για το ίδιο τεστ, καθεμιά από τις οποίες θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 150 ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στην COVID-19 σε διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες.