ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόπειρα δολοφονίας Φίτσο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη (βίντεο)

Ο άνθρωπος που επιχείρησε να πυροβολήσει θανάσιμα τον Σλοβάκο πρωθυπουργό έχει συλληφθεί και οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για τα κίνητρα του δράστη

Kathimerini.gr

Ο άνδρας που άνοιξε πυρ κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού βρίσκεται στα χέρια των αρχών, που αναζητούν απαντήσεις για τα κίνητρα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο.

Εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν τον Φίτσο να δέχεται πυρά από έναν άνδρα, την ώρα που χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από κτίριο όπου είχε διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση στην πόλη Χαντλόβα.

Η αστυνομία αμέσως συνέλαβε τον ένοπλο, ο οποίος σύμφωνα με το BBC πρόκειται για 71χρονο από ένα χωριό της κεντρικής Σλοβακίας, που φέρεται να είχε νόμιμα στην κατοχή του το πιστόλι. Το κίνητρο του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Ο δράστης, που φορούσε ένα ανοιχτό μπλε πουκάμισο, απεικονίζεται να κάθεται ακινητοποιημένος στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε σλοβακικά ΜΜΕ και social media αναφέρουν ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας βρίσκεται ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση.

«Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, χαρακτηρίζοντας «επίθεση κατά της δημοκρατίας» την επίθεση κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Η μεταφορά του Φίτσο σε νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστρικα

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς – άλλος μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε το ίδιο. Η Λουμπίκα Βαλκόβα βρισκόταν στην περιοχή για να σφίξει το χέρι του κ. Φίτσο και τον φωτογράφιζε όταν βγήκε από το κτίριο. «Ακούσαμε κάτι σαν κρότο, νομίσαμε ότι κάποιος έκανε πλάκα και πέταξε μια κροτίδα στο έδαφος, αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση. Ακουσα τρεις πυροβολισμούς, ήταν γρήγοροι, ο ένας μετά τον άλλον, όπως αν πετάξεις μια κροτίδα στο έδαφος».

Κρίσιμες ώρες για τον Φίτσο

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης πυροβολήθηκε εν ψυχρώ πολλές φορές στην πόλη Χαντλόβα, μπροστά από κτίριο όπου είχε διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Χαντλόβα γνωστοποίησε ότι ο 59χρονος Φίτσο είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε στις εγκαταστάσεις τους κι αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η σλοβακική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο για τη διακομιδή του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από το Γραφείο της κυβέρνησης, ο κ. Φίτσο μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστρικα, μίας γειτονικής, μεγαλύτερης πόλης, καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε κρίσιμη.

Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ότι μία σφαίρα πέτυχε τον Φίτσο στην κοιλιά.

Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters μετέφερε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άνδρες ασφαλείας «έσπρωξαν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν».

Σοκαρισμένος ο πολιτικός κόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και δήλωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Καταδικάζουμε αυτή τη φρικτή πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε την «άθλια επίθεση» κατά του Φίτσο. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει: «Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», τονίζει σε ανάρτηση του στο X. «Οι σκέψεις μας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένεια του».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας και σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε ότι «μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού αποτελεί απειλή για όλα όσα κοσμούσαν τη δημοκρατία της Σλοβακίας μέχρι σήμερα». «Είμαι τρομοκρατημένος από το πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος προς μια άλλη πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και νομικά», πρόσθεσε.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα στο «Χ». Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

«Είμαι σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο, η βία δεν έχει καμία θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σοκαρισμένος στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο. «Συγκλονισμένος άκουσα αυτά τα απαίσια νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του», δήλωσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν υπογράμμισε: «Σοκαρίστηκα από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος και εξοργισμένος με την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας». «Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό του Ρόμπερτ Φίτσο, της οικογένειάς του και του σλοβακικού λαού σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον πυροβολισμό κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αποτρόπαια. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει κανόνας σε καμία χώρα».

Τον πυροβολισμό κατά του Φίτσο καταδίκασε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σλοβακία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, δήλωσε ότι «στέλνουμε τις σκέψεις και τις προσευχές μας στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και στο λαό της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου του 1964, ο Φίτσο ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, λίγο προτού η Βελούδινη Επανάσταση σαρώσει, το 1989, την Τσεχοσλοβακία.

Το 1999 αποχώρησε από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL), πολιτικό κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος, για να ιδρύσει το Smer-SD.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο κοινωνιολόγο, Μίχαλ Βασέτσα, ο Φίτσο «θαυμάζει τον αυταρχισμό» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η σχέση του με τη Ρωσία καθορίζεται ιστορικά από τη σοσιαλιστική ρήση “Με τη Σοβιετική Ενωση για πάντα”», προσθέτει ο Βασέτσα στο βιβλίο του για τον Φίτσο.

Σχέσεις με την Ακροδεξιά

Το 2006, το Smer-SD κέρδισε με διαφορά στις εκλογές φέρνοντας τον Φίτσο στη θέση του πρωθυπουργού, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην Ε.Ε.

Τότε συμμάχησε με το Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα (SNS) της άκρας δεξιάς, με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις κατά των μεταναστών και τις λαϊκιστικές τάσεις. Στη συνέχεια, εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και του 2009 για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, αρνούμενος να επιβάλει μέτρα λιτότητας.

Το 2010 βρέθηκε στην αντιπολίτευση, όμως δύο χρόνια αργότερα κέρδισε ξανά τις εκλογές μετά την κατάρρευση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού εξαιτίας καταγγελιών για διαφθορά.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Φίτσο ακολούθησε σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, αρνούμενος «να συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία» και επικρίνοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάστασή τους.

Το Smer-SD κέρδισε τις εκλογές του 2016, όμως εκείνη η θητεία του Φίτσο τελείωσε απότομα, δυόμισι χρόνια αργότερα, μετά τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ, και της αρραβωνιαστικιάς του.

Η διπλή δολοφονία προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης Φίτσο στο τελευταίο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση