ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από την Καζαμπλάνκα στο Qatargate

Ο πόλεμος των κατασκόπων που οδήγησε στην αποκάλυψη των δεσμών Παντσέρι - Τζόρτζι με το Μαρόκο και μετά με το εμιράτο

Γιάννης Σουλιώτης

Ενα παιχνίδι κατασκόπων που άρχισε να εκτυλίσσεται το 2021 με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου, της Ισπανίας, της Γαλλίας και ακόμα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του οποίου είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Ηταν εξάλλου αξιωματούχοι από υπηρεσίες πληροφοριών και όχι η βελγική αστυνομία αυτοί που ήδη από την άνοιξη του 2021 –ενάμιση χρόνο δηλαδή πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο– εντόπισαν κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης 700.000 ευρώ σε μετρητά, σε διαμέρισμα της συνοικίας Σάερμπεκ των Βρυξελλών. Το σπίτι ανήκε στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση διαφθοράς που πλήττει από τις αρχές Δεκεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο. Το γραφείο αντιμετώπισης διαφθοράς (OCRC) της βελγικής αστυνομίας και ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ ενεργοποιήθηκαν μόλις στις 12 Ιουλίου του 2022 προκειμένου να σχηματίσουν τη δικογραφία εις βάρος των έξι –μέχρι στιγμής– διωκόμενων για την υπόθεση.

Από το σύνολο των έως τώρα δεδομένων μάλιστα προκύπτει ότι αντικείμενο της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών ήταν αρχικά οι σχέσεις του «δικτύου Παντσέρι» όχι με το Κατάρ αλλά με το Μαρόκο. Ενα στέλεχος της μαροκινής «ΕΥΠ» ονόματι Μοχάμεντ Μπελαρέχ, σεσημασμένο από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για μυστική δράση σε Ισπανία και Γαλλία, εκτιμάται ότι λειτούργησε –άθελά του– ως ο αδύναμος κρίκος που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Μέσα από διαβαθμισμένη αλληλογραφία των μαροκινών αρχών που υπεκλάπη και διέρρευσε στο Διαδίκτυο (Morocco Leaks), έγγραφα από τη δικογραφία για το Qatargate και δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, η «Κ» ρίχνει φως στην εν πολλοίς άγνωστη μυστική έρευνα που προηγήθηκε των συλλήψεων της Εύας Καϊλή και των συγκατηγορουμένων της κατά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου.

Οι σχέσεις του Αντόνιο Παντσέρι και δευτερευόντως του επί σειράν ετών βοηθού του και μετέπειτα συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι με το Μαρόκο πηγαίνουν πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ηταν η περίοδος που υπό την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, ο Παντσέρι κατείχε τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ, ενώ ήταν συμπρόεδρος και της μεικτής επιτροπής Μαρόκου – Ευρωβουλής.

Το 2013 οι Παντσέρι και Τζόρτζι είχαν επισκεφθεί το Μαρόκο ως μέλη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και ο Ιταλός στα απόρρητα έγγραφα του «Morocco Leaks» περιγραφόταν ως «καλός φίλος του Μαρόκου», οι κινήσεις του παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της βορειοαφρικανικής χώρας. Εγγραφο με διαβάθμιση «εμπιστευτικό», που συνέταξε Μαροκινός αξιωματούχος, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των Παντσέρι – Τζόρτζι κατά την επίσκεψή τους σε Ραμπάτ, Καζαμπλάνκα για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με θέμα την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας προς όφελος πάντως της κυβέρνησης του Μαρόκου. Το περιεχόμενο του εγγράφου θα μπορούσε να θεωρηθεί προάγγελος του πολέμου κατασκόπων που θα κλιμακωνόταν μία δεκαετία αργότερα.

«12.30, γεύμα των μελών της αντιπροσωπείας στο εστιατόριο Josefina της πόλης Λααγιούν (σ.σ. Δυτική Σαχάρα)».

«15.20, επίσκεψη στο σπίτι του Μοχάμεντ Νταλάχ, παρουσία του Μουσταφά Νταχ της επιτροπής για την προστασία του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. Ακτιβιστές, αυτονομιστές».

«23.45, μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι πήγαν στην παραλία της Καζαμπλάνκα, έφαγαν στα Μακντόναλντς και πήραν ένα ποτό σε ένα μπαρ απέναντι από τη βίλα Fandago».

Παρόν στις συναντήσεις αυτές ήταν ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβης σήμερα του Μαρόκου στην Πολωνία, ο οποίος μοιραζόταν επί σειράν ετών με τον Παντσέρι την προεδρία της μεικτής επιτροπής Μαρόκου – Ευρωβουλής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο Ατμούν φέρεται να λειτουργούσε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ως ο σύνδεσμος του Παντσέρι και των συγκατηγορούμενών του με τις υπηρεσίες και την κυβέρνηση του Ραμπάτ, μεταφέροντάς τους χρήματα και «δώρα» ως ανταμοιβή για την προώθηση ευνοϊκών για το Μαρόκο πολιτικών στην Ε.Ε.

Τον Ιούνιο του 2022 η κατηγορούμενη για το Qatargate σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Κολεόνι, επισκέφθηκε το Μαρόκο μαζί με την κόρη της. Σε καταγεγραμμένη συνομιλία με τον σύζυγό της ακούγεται να λέει ότι συνάντησαν τον Ατμούν και ότι «μας συμπεριφέρθηκαν σαν VIP». Ακόμα πιο αποκαλυπτικά όμως είναι όσα αναφέρονται στο επίσημο ένταλμα σύλληψης εις βάρος της 67χρονης Κολεόνι: «Η σύζυγος του κ. Παντσέρι, Μαρία Κολεόνι και η κόρη της Σίλβια Παντσέρι μοιάζει να γνωρίζουν τις δραστηριότητες του συζύγου / πατέρα τους και να συμμετέχουν στη μεταφορά των δώρων που δίνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν για λογαριασμό του Μαρόκου». Στο ένταλμα μάλιστα υπονοείται ότι ο Ατμούν, τον οποίο οι Παντσέρι και Κολεόνι αποκαλούσαν «γίγαντα», είχε δώσει στο ζεύγος πιστωτική κάρτα μέσω της οποίας τους μετέφερε χρήματα.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο, από το 2019 και έπειτα σε στενό συνομιλητή του Παντσέρι εξελίχθηκε ένα ακόμα πρόσωπο «κλειδί»: Ο Μοχάμεντ Μπελαρέχ. Πρόκειται για δραστήριο στέλεχος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο το 2021 φέρεται να διοργάνωσε επίσκεψη στο Ραμπάτ, του Παντσέρι και του διαδόχου του στην Ευρωβουλή Ανδρέα Κοτσολίνο. Ο Μπελαρέχ δεν ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών Ισπανίας και Γαλλίας. Το 2013 μέσω της συζύγου του έστησε ένα δίκτυο κατασκοπείας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με βιτρίνα ταξιδιωτικό γραφείο με εμπορική επωνυμία «Aya». Το σχέδιό του αποκαλύφθηκε λίγους μήνες αργότερα και ο ίδιος εκδιώχθηκε από τη χώρα. Το 2016 ανέλαβε δράση στη Γαλλία. Στρατολόγησε υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι που εργαζόταν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και μέσω αυτού υπέκλεψε τα στοιχεία 200 υπόπτων για τζιχάντ. Σήμερα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η έρευνα για το Qatargate να ξεκίνησε από πληροφορία για την επαναδραστηριοποίηση του μαροκινού κατασκόπου που δόθηκε στην ΕΥΠ του Βελγίου από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ισπανίας (CNI)…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση