Kathimerini.gr
Συνεχίστηκαν και χθες, για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, οι σφοδρές εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός ανοιχτού πολέμου στον νότιο Καύκασο, με εμπλοκή της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 59 στρατιώτες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν σκοτωθεί από πυρά των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με αξιωματούχους της αυτόνομης περιοχής, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι τουλάχιστον 550 Αρμένιοι στρατιώτες «εξουδετερώθηκαν» (δηλαδή, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν).
Οι χειρότερες στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή από το 2016 ξέσπασαν το πρωί της Κυριακής, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνδαυλίζει τη σύγκρουση, στέλνοντας στο Αζερμπαϊτζάν στρατιωτικούς συμβούλους και όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Τουρκία στέλνει στην περιοχή Σύρους μαχητές που μάχονται στο πλευρό της εναντίον των Κούρδων, προκειμένου να στηρίξει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Το σχετικό ρεπορτάζ επικαλείται δύο μαχητές, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα λαμβάνουν μισθό 1.500 δολαρίων τον μήνα για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Αρμενία έχει στείλει στην περιοχή «μισθοφόρους και τρομοκράτες». Τις κατηγορίες αυτές επανέλαβε ο Αζέρος πρεσβευτής στην Αγκυρα, Χαζάρ Ιμπραχίμ, σύμφωνα με τον οποίο η Αρμενία έχει στρατολογήσει μαχητές της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας» (ASALA).
Η Ε.Ε. κάλεσε χθες τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας και τόνισε την ανάγκη να επιλυθεί η τρέχουσα κρίση με διπλωματικά μέσα. Θύμα των εχθροπραξιών έπεσε και η συμφωνία αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν. Η κύρωσή της «παγώνει» προσωρινά, καθώς θεωρήθηκε ότι η προώθησή της θα ήταν άστοχη υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.