ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχεδόν 1000 περιστατικά βίας κατά γυναικών μέσα σε ένα χρόνο

Το 2021-2023 καταγγέλθηκαν 147 βιασμοί και 20 απόπειρες βιασμών

ΚΥΠΕ

Το 2022-2023, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, καταγράφηκαν 999 περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Κύπρο, ενώ το 2021-2023 καταγγέλθηκαν 147 βιασμοί και 20 απόπειρες βιασμών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), προσθέτοντας ότι κατά τη δεκαετία 2014-2024 υπήρξαν 41 γυναικοκτονίες.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΣΕΠΚΒΟ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή έμφυλης διάκρισης, η οποία διαπράττεται στα πλαίσια των έμφυλων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία, συνεχίζει, η βία κατά των γυναικών παίρνει διαστάσεις πανδημίας, με το 35% των γυναικών να έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία στη ζωή τους, το 47% των δολοφονιών γυναικών να διαπράττεται από οικείο σύντροφο ή μέλος της οικογένειας τους, και το 98% των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης να είναι γυναίκες.

Η ΣΕΠΚΒΟ σημειώνει, ακόμα, ότι το 2024 προώθησε το θέμα της διασφάλισης της προστασίας/ασφάλειας των θυμάτων έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας μέσα από την ηλεκτρονική επιτήρηση των προστατευτικών διαταγμάτων.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι η απουσία μηχανισμών παρακολούθησης των προστατευτικών διαταγμάτων για λήψη άμεσων μέτρων σε περίπτωση παρακοής τους, αποτελεί παράγοντα κλιμάκωσης των υποθέσεων έμφυλης/ ενδοοικογενειακής βίας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, η αδυναμία διασφάλισης της προστασίας/ ασφάλειας των θυμάτων βίας, τα αφήνει έρμαια στα χέρια των δραστών.

Σύμφωνα με τη ΣΕΠΚΒΟ οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες που διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις πρόνοιες του νόμου. Ακόμα, επισημαίνεται ότι η έκδοση προστατευτικών διαταγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς παρακολούθησης τους, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της βίας, την αποτροπή των γυναικοκτονιών, καθώς και τη διασφάλιση της προστασίας/ ασφάλειας των θυμάτων, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης των προστατευτικών διαταγμάτων θα διευκολύνει σημαντικά το δύσκολο έργο της Αστυνομίας και θα συνδράμει αποτελεσματικά στην προσπάθεια της να παρέμβει έγκαιρα για την προστασία/ ασφάλεια των θυμάτων βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση