ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία σε Δανία και Σουηδία για την καύση Κορανίου

Η κυβέρνηση της Δανίας, χώρας προτύπου στην Ευρώπη αναφορικά με τις ελευθερίες της θρησκευτικής έκφρασης, σκέφτεται σοβαρά να ποινικοποιήσει το κάψιμο του Κορανίου

Kathimerini.gr

Η κυβέρνηση της Δανίας, χώρας προτύπου στην Ευρώπη αναφορικά με τις ελευθερίες της θρησκευτικής έκφρασης, σκέφτεται σοβαρά να ποινικοποιήσει το κάψιμο του Κορανίου –και οποιουδήποτε άλλου ιερού βιβλίου ή θρησκευτικού συμβόλου– υπό την πίεση διπλωματικών παραγόντων και απειλών για την εθνική ασφάλεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως παρά το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι εντελώς θεμελιώδης για τη λειτουργία της κοινωνίας, τέτοιες πράξεις στην πραγματικότητα ενισχύουν τον εξτρεμισμό και απειλούν την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της.

Οι δηλώσεις αυτές δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει έντονος δημόσιος διάλογος ύστερα από το δημόσιο κάψιμο του Κορανίου σε διαδηλώσεις τόσο στη Δανία όσο και στη γειτονική Σουηδία, οι οποίες μάλιστα έγιναν με την άδεια της αστυνομίας και προκάλεσαν την οργή των μουσουλμάνων διεθνώς.

Επέμβαση σε διαδηλώσεις

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να επέμβουμε σε ορισμένες διαδηλώσεις, οι οποίες προσβάλλουν άλλες χώρες, κουλτούρες και θρησκείες και που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη Δανία – συμπεριλαμβανομένων και απειλών για την εθνική ασφάλεια», καταλήγει η προαναφερθείσα ανακοίνωση.

Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε η Δανία «να θεωρείται χώρα που ανέχεται και υποθάλπει την προσβολή και τη δυσφήμηση των πολιτισμών, των θρησκειών και των παραδόσεων άλλων χωρών», προστίθεται. Τον Ιούνιο, ένας Ιρακινός χριστιανός πρόσφυγας που ζει στη Σουηδία, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης.

Στη συνέχεια, ο άνδρας έλαβε άδεια να καταστρέψει για δεύτερη φορά ένα Κοράνι την περασμένη εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτών των επικίνδυνων επιλογών των σουηδικών αρχών, ήταν η πρεσβεία της χώρας στη Βαγδάτη να γίνει στόχος βίαιης επίθεσης και σύσσωμο το διπλωματικό προσωπικό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ η Σουηδή πρέσβης απελάθηκε και δεν έγινε δεκτή ούτε στο γειτονικό Ιράν.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, δύο Δανοί ακροδεξιοί πάτησαν ένα Κοράνι και το πυρπόλησαν δίπλα σε μια ιρακινή σημαία, έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στην Κοπεγχάγη.

Νέα άδεια

Παράλληλα, και παρά το γεγονός πως ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα πως θα ευθυγραμμίσει την πολιτική του με αυτή της Δανίας, ώστε να παύσουν οι δημόσιες καύσεις του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, μια νέα τέτοια ενέργεια αδειοδοτήθηκε χθες από τη σουηδική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας ο ίδιος άνδρας που έκαψε το Κοράνι τον Ιούνιο, συνοδευόμενος από έναν ακόμη Ιρακινό, πυρπόλησε το ιερό βιβλίο έξω από το κοινοβούλιο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, που ηγείται ενός συνασπισμού στον οποίον ανήκει και η Ακροδεξιά, έγραψε την Κυριακή στο Ιnstagram ότι «έχουμε αρχίσει κι εμείς να αναλύουμε το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτές τις εκδηλώσεις… και σκοπεύουμε να εξετάσουμε μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και της ασφάλειας των Σουηδών τόσο στη Σουηδία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ