Kathimerini.gr
Η απότομη κλιμάκωση των στρατιωτικών κινήσεων της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη, με την εκτόξευση πολλών πυραύλων, ένας εκ των οποίων πλησίασε τις νοτιοκορεατικές ακτές, ξάφνιασε πολλούς αλλά όχι τους ειδικούς στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου. Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή ως απάντηση στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας προκαλώντας έντονη ανησυχία και στην Ιαπωνία, σχετικά με το πού αποσκοπεί ο Βορειοκορεάτης ηγεμόνας Κιμ Γιουνγκ-ουν.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιταχύνει και επεκτείνει τις στρατιωτικές δοκιμές της τόσο έντονα πλέον, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
Πρώτον, θα μπορούσε απλώς να είναι η κατάλληλη στιγμή μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, με τον Κιμ να ανακηρύσσει τη νίκη εναντίον του Covid τον Αύγουστο και μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει επικεντρωθεί σε επιδείξεις ενότητας με τη Νότια Κορέα.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιταχύνει και επεκτείνει τις στρατιωτικές δοκιμές της τόσο έντονα πλέον.
«Δεν μπόρεσαν να κάνουν δοκιμές για αρκετά χρόνια λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, οπότε αναμένω από τους μηχανικούς και τους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας να είναι πολύ πρόθυμοι να βεβαιωθούν ότι τα παιχνίδια τους θα λειτουργήσουν καλά», δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν της Νότιας Κορέας.
Ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies, στην Καλιφόρνια, είπε ότι είναι επίσης φυσιολογικό για τη Βόρεια Κορέα να είχε σταματήσει τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καλοκαιριού και να τις συνεχίζει τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός το φθινόπωρο.
«Είναι φυσιολογικό για τη Βόρεια Κορέα να είχε σταματήσει τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καλοκαιριού και να τις συνεχίζει τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός το φθινόπωρο».
Δεν θέλει να τον αγνοούν
Όμως, είπαν αρκετοί ειδικοί, ο Κιμ θα μπορούσε επίσης να στέλνει ένα μήνυμα επιδεικνύοντας σκόπιμα το οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης παγκόσμιας σύγκρουσης.
«Θέλουν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι δεν πρέπει να αγνοούνται, ότι υπάρχουν, και οι μηχανικοί τους εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουν τόσο πυρηνικά όπλα όσο και συστήματα παράδοσης», είπε ο κ. Λάνκοφ.
Ο Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, μοιράζεται τηνίδια σκέψη: Ο Κιμ «εκτοξεύει πυραύλους για να προσελκύσει την προσοχή προς τον εαυτό του, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνομιλούν με αυτόν», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να παίρνει κουράγιο να δράσει τώρα, ενώ η προσοχή της Δύσης αποσπάται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«(Οι δοκιμές πυραύλων) ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, που είναι περίπου η στιγμή που αρχίσαμε να αναφέρουμε τι έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία», είπε ο κ. Σούστερ. «Ο Κιμ Γιονγκ-ουν κάνει ό,τι νομίζει θεωρώντας πως δε θα το πληρώσει – δεν περιμένει κανενός είδους ισχυρή αντίδραση των ΗΠΑ».
Ο κ. Λάνκοφ είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί επίσης να ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του Κιμ επειδή «έδειξε ότι αν έχεις πυρηνικά όπλα, μπορείς να έχεις σχεδόν ατιμωρησία. Ενώ αν δεν έχεις πυρηνικά όπλα, έχεις πρόβλημα».
Τι προσπαθεί να πετύχει ο Κιμ;
Ο Κιμ ηγήθηκε ενός επιθετικού προγράμματος ανάπτυξης όπλων που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσπάθειες του πατέρα και του παππού του (πρώην ηγέτες της Βόρειας Κορέας), και οι ειδικοί λένε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των φιλοδοξιών του.
Τον Σεπτέμβριο, η Βόρεια Κορέα ψήφισε νόμο που αυτοανακηρύσσεται κράτος πυρηνικών όπλων, με τον Κιμ να δεσμεύεται ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τα πυρηνικά.
Ο νόμος κατέδειξε επίσης τις ελπίδες της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.
Στη Νότια Κορέα μελετούν διεξοδικά τις νέες στρατιωτικές πρακτικές του καθεστώτος του Βορρά (φωτ.: Associated Press).
Μετά την ανοιχτή αντίθεση της Κίνας και της Ρωσίας σε νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ «γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξή τους», είπε ο κ. Σούστερ. Πρόσθεσε ότι οι δοκιμές όπλων του Κιμ εξυπηρετούν διττό σκοπό: εκτός από το να κάνει μια εμφατική δήλωση στη διεθνή κοινότητα, ενισχύει επίσης τη δική του εικόνα στο εσωτερικό και εδραιώνει την εξουσία του καθεστώτος.
«Πρόκειται για ένα πολύ παρανοϊκό καθεστώς – (ο Κιμ) ανησυχεί τόσο για τους ανθρώπους κάτω από αυτόν όσο ανησυχεί για την αλλαγή καθεστώτος από έξω», είπε ο Σούστερ. Με τις δοκιμές, ο Κιμ λέει στους δικούς του ανώτερους ανθρώπους: “Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να αντιμετωπίσουν η Δύση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα”», είπε.
Ο κ. Λιούις πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα συνεχίσει να αναπτύσσει όπλα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, και αυτούς που εκτοξεύονται από υποβρύχιο, έως ότου «φτάσουν σε ένα σημείο που να είναι ικανοποιημένοι με αυτό – τότε νομίζω ότι πιθανότατα θα εκφράσουν ενδιαφέρον ξανά για συνομιλίες».
Πηγή: CNN