Τα τελευταία χρόνια το Σουδάν ξεχώριζε ως η μοναδική χώρα της βόρειας Αφρικής που διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, το καθεστώς του Σουδάν ανέπτυξε στενές αμυντικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και το συμμαχικό Κατάρ. Οι νέες εξελίξεις στο Σουδάν έρχονται να αλλάξουν την προαναφερόμενη εικόνα-πραγματικότητας. Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν χάνει έναν πιστό φίλο και συνεργάτη.
Αυτό συμβαίνει μόλις λίγους μήνες μετά την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι στη χώρα. Λίγες εβδομάδες πριν την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν, συνοδευόμενος από Τούρκους υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου, ο Οκτάι υπέγραψε ευρύ φάσμα συμφωνιών για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Σουδάν επί του παρόντος ανέρχεται σε λιγότερο από 500.000.000 δολάρια. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε σε αυτή την ιστορική επίσκεψη ο στενός συνεργάτης Ερντογάν. Στις αρχές του Απριλίου 2019, ο συγκεκριμένος στόχος της Τουρκίας και οι νέες διμερείς συμφωνίες Τουρκίας-Σουδάν αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι πριν την επίσκεψη του αντιπροέδρου Οκτάι, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χαλουσί Ακάρ βρέθηκε στο Χαρτούμ και συναντήθηκε με τον Σουδανός ομόλογό του Αχμέτ Αγουάντ Ιμπν καθώς και τον πρόεδρο Μπασίρ. Το σχέδιο της Τουρκίας για τη δημιουργία στρατιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων στη χώρα συζητήθηκε αναλυτικά σε αυτές τις συναντήσεις.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Σουδάν ανέπτυξαν ιστορική δυναμική με την προσωπική συμβολή του κ. Ερντογάν. Πριν από περίπου δυο χρόνια, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε το Χαρτούμ και υπέγραψε ιστορικές συμφωνίες με την κυβέρνηση του Σουδάν. Μεταξύ των 13 συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ξεχώρισε μια συμφωνία για την ενοικίαση στην Τουρκία του νησιού Σουακίν, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε στρατηγική τοποθεσία στην Ερυθρά Θάλασσα, το νησί βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του μεγαλύτερου λιμανιού του Σουδάν, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του νησιού.
Σήμερα με την ανατροπή της κυβέρνησης του Σουδάν, τα σχέδια της Άγκυρας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Από τις νέες εξελίξεις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με διπλωματικά κέρδη βγαίνουν οι αντίπαλοι της Τουρκίας, κυρίως ο άξονας Αιγύπτου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιρατών-Σαουδικής Αραβίας.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και το Ισραήλ που δεν αποκλείει «μελλοντικά κέρδη» στον αναδυόμενο, νέο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής.