ΚΥΠΕ
Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η διαφύλαξη και ενίσχυση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην επετειακή τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τη διεξαγωγή του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.), οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.
«Την ώρα που η πατρίδα μάς χρειάζεται, οφείλουμε όλοι, με το όποιο ιδεολογικό και άλλο υπόβαθρο, να συμπορευτούμε και να συμπράξουμε. Να λάβουμε καίριες αποφάσεις, πάντα σε συνάρτηση και με υπολογισμό των διεθνών συγκυριών και εξελίξεων», υπογράμμισε.
«Με όπλο αυτό που μας πρόσφερε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε, συλλογικά, συντονισμένα και με πνεύμα ενότητας, με μια φωνή, να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε, να διαπραγματευτούμε σωστά και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Εξάλλου, η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας είναι κοινός στόχος», τόνισε.
«Με φόντο τις εξελίξεις στη γεωγραφική μας περιοχή που είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, και στο άναρχο διεθνές σκηνικό, που καλούμαστε να κινηθούμε, ως μια μικρή χώρα υπό κατοχή, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους παράγοντες ισχύος, εσωτερικούς και εξωτερικούς, για να πετύχουμε και τον υπ’ αριθμό ένα στόχο μας, την ύψιστη προτεραιότητά μας που είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφέροντας ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών, των εμποδίων, των προκλήσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε πλήρη αντίληψη του συσχετισμού δυνάμεων και, βεβαίως, είμαστε αρκούντως ρεαλιστές για να μην αιθεροβατούμε». Ωστόσο, όπως είπε, «ακριβώς επειδή είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές, ακολουθούμε με συνέπεια μια στρατηγική που βασίζεται στη θουκυδίδεια κατανόηση των διεθνών σχέσεων και τη σημασία που αποκτούν οι παράγοντες ισχύος και οι συνέργειες με άλλες δυνάμεις στην επίτευξη του βασικού μας στόχου».
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εξήγησε, «αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυροποιούμε το πλέγμα των συνεργειών που διατηρούμε με τρίτες χώρες, ενισχύουμε το πολιτικό και διπλωματικό μας αποτύπωμα με πράξεις και όχι απλά λόγια και διευρύνουμε τους παράγοντες ισχύος της χώρας μας».
Αναφερόμενος στη φετινή 70στή επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη και την υποχρέωση «να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά του τόπου μας για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη Κύπρο, για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουμε σήμερα». Όπως είπε, «η αρετή και η τόλμη απαιτούν βαθιά γνώση. Και γνώση πρώτα από όλα του εαυτού σου, δηλαδή της πραγματικής Ιστορίας σου».
Κάτι τέτοιο, ανέφερε, «σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού η βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και σίγουρα όχι μέσα από την αυτοκατάργηση».
«Όσο κι αν ο σκοπός και το όραμα του Δημοψηφίσματος του 1950 για «ένωση και μόνο ένωση» δεν ευοδώθηκε, όσο κι αν οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου είχαν μοναδικό κίνητρο και σκοπό την άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και την ένωση με την Ελλάδα, ωστόσο, οφείλουμε όλοι να παραδεχθούμε ότι ο αγνός εκείνος αγώνας οδήγησε στην Κυπριακή Δημοκρατία, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη σημαντικότερή μας κατάκτηση σε τούτο τον τόπο και η διαφύλαξη και ενίσχυση της υπόστασής της, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Ενωμένοι, λοιπόν, συνεχίζουμε για να αλλάξουμε την πατρίδα μας, για να γίνει η Κύπρος τόπος ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου. Για όλους και χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η φετινή εκδήλωση για την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 ακολουθεί και συμπίπτει και χρονικά με άλλες σημαντικές επετείους της σύγχρονης ιστορίας μας, που είναι η έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, η τουρκική εισβολή του 1974, η Μικρασιατική Καταστροφή και η Ελληνική Επανάσταση, κάνοντας λόγο για «μια φορτισμένη ιστορικά και εθνικά περίοδο, με συναισθήματα, μνήμες, προβληματισμούς, αναστοχασμούς, συζητήσεις, αφιερώματα, έρευνες και αποκαλύψεις».
Όλα τα γεγονότα, συνέχισε, «αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια της ιστορίας μας, συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μεταξύ τους και αποτελούν, ανάμεσα σε άλλα, και οδηγό για μελέτη και ερμηνεία των σύγχρονων ιστορικών εξελίξεων, αλλά και καθορισμό πορείας για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων».
Πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν της διεξαγωγής του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό τις ιδιότητές του ως ιστορικού και πολιτικού, σημείωσε ότι το Δημοψήφισμα του 1950 πρέπει να ερμηνεύεται μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. «Ως ιστορικό γεγονός με σημειολογική και ουσιαστική σημασία, αποτελεί σημείο αναφοράς, ξεκλειδώνει πολλά που ακολούθησαν και βοηθά τα μέγιστα στην κατανόηση της μετέπειτα πολιτικής και ιστορικής εξέλιξης της Κύπρου», εξήγησε.
«Οι αναφορές, εξάλλου, και οι προεκτάσεις του Δημοψηφίσματος του 1950 είναι ατελείωτες και συγκλονιστικές. Η ελληνικότητα της Κύπρου και ο πόθος του λαού της διατρανώθηκε όσο ποτέ άλλοτε, και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε να αρνηθεί τον αυθόρμητο ενθουσιασμό και την παλλαϊκότητα που το χαρακτήριζε», τόνισε.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η παλλαϊκή συμμετοχή στο Δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης, της συμπόρευσης και της συνεργασίας όλων των πολιτικών τότε Φορέων, της Εθναρχίας και του ΑΚΕΛ. «Η συμφωνία της Δεξιάς και της Αριστεράς δεν έφεραν μόνο ενότητα αλλά και αποτελεσματικότητα. Η φωνή της Κύπρου για αυτοδιάθεση και Ένωση με την Ελλάδα ήταν κοινή, δυνατή και εκκωφαντική», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «ο Ψυχρός Πόλεμος, οι ιδεολογικές διαφορές και άλλα δεδομένα που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, μπορεί να οδήγησαν στη διάσπαση Εθναρχίας και ΑΚΕΛ μετά το Δημοψήφισμα με τις ξεχωριστές Πρεσβείες, αποτελεί, όμως, αδιαμφισβήτητο γεγονός και σημείο αναφοράς η καθολικότητα και η δυναμικότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 1950».
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος είπε ότι πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της ενότητας και στην αποτελεσματικότητά της, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «πρέπει μέσα από τέτοιες σεμνές τελετές όχι μόνο να τιμούμε ιστορικά γεγονότα αλλά και να διδασκόμαστε από τα μηνύματα που προκύπτουν μέσα από τέτοιες σημαντικές ιστορικές εξελίξεις».
Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ανέφερε ότι «μπροστά στις μεγάλες επετείους της ιστορίας μας πρέπει να στεκόμαστε πάντα με ευθύνη και δέος, να παίρνουμε από αυτές διδάγματα, πορεία ζωής και κατεύθυνση σωτηρίας».
«Εβδομήντα πέντε χρόνια από τη θαρραλέα εκείνη ενέργεια του λαού μας, στρέφουμε με ευγνωμοσύνη τον νου μας προς τους πρωταγωνιστές του μεγαλειώδους εκείνου δημοψηφίσματος, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β’, τους Μητροπολίτες Πάφου Κλεόπα, Κιτίου Μακάριο και Κυρηνείας Κυπριανό και τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Γεννάδιο. Και αν οι καιροί άλλαξαν, και αν η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ έβαλαν ταφόπετρα στο θέμα της Ένωσης, η Ιστορία δεν παραγράφεται», τόνισε.
Το ουσιαστικό νόημα αυτής της εκδήλωσης, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «συνίσταται στο να αναβιώσουμε μέσα μας και γύρω μας το ενθουσιαστικό εκείνο κλίμα. Για να μπορούμε να παλεύουμε και να ελπίζουμε. Να αντέχουμε στη μεγάλη και φοβερή δοκιμασία μας. Να παλεύουμε για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας και να ελπίζουμε στην τελική δικαίωση», κατέληξε.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε., Ανδρέας Μαϊμαρίδης, είπε ότι «δεν κατάλαβαν οι υπερφίαλοι κατακτητές τη δύναμη που έδωσε στον λαό μας η άρνησή τους να δεχτούν την εφαρμογή της αυτοδιάθεσης των λαών και άλλων αποικιοκρατούμενων χωρών με αποκλεισμό μόνο της Κύπρου».
«Η προσβολή αυτή προς τον κυπριακό λαό οδήγησε στο Ενωτικό Δημοψήφισμα που χάλκευσε και γαλβάνισε σώματα και ψυχές και οδήγησε στην ένοπλη επανάσταση της ΕΟΚΑ με τον Μακάριο και τον Διγενή», ανέφερε. «Μακάριοι οι εμπνευστές και εκφραστές, τη δεδομένη στιγμή, της ετοιμότητας του Κυπριακού Ελληνισμού για συμμετοχή ολόψυχη στην κυοφορούμενη επανάσταση. Η ιστορία τούς έχει κατατάξει στον χώρο των Ευαγγελιστών, της Φιλικής Εταιρείας, του απανταχού Ελληνισμού», κατέληξε.
Στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, παρευρέθηκαν - μεταξύ άλλων - η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, και ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ιωάννης Παπαμελετίου.