ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαρκ Ρούτε: «Aυταπάτη» ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ

Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα εντός της συμμαχίας

Kathimerini.gr

Την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ επισήμανε για ακόμα μια φορά ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε. Απευθυνόμενος για πρώτη φορά στην κοινή επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Αμυνας του Ευρωκοινοβουλίου υπό τη νέα του ιδιότητα, ο Μαρκ Ρούτε επανέλαβε, εξάλλου, τις ανησυχίες του για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε σε ειρήνη» τόνισε, ενώ απαρίθμησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βορειοατλαντική συμμαχία από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα καθώς και τις απειλές της τρομοκρατίας, της διάδοσης πυρηνικών, της παραπληροφόρησης και της κλιματικής αλλαγής.

«Γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τους λαούς μας και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τώρα απλώς πρέπει να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών και απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, που δέχθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Απέφυγε να σχολιάσει ποσοστά, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το σημερινό 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι επαρκές για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Μπορεί το ποσοστό να αυξηθεί και μέσω κοινών και συντονισμένων αγορών, ώστε να πετύχουμε εξοικονομήσεις προσέθεσε ο Μαρκ Ρούτε. Χαρακτήρισε, παράλληλα, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ «αυταπάτη», καθώς όπως εξήγησε τότε θα χρειαζόταν αύξηση των δαπανών κατά 8 ή ακόμα και 9%. «Πως θα γινόμασταν αμυντική, πυρηνική δύναμη διαφορετικά;» αναρωτήθηκε.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε δίκιο σε πολλά ζητήματα»

Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι θα πρέπει πλέον να απαντήσουν στο επιχείρημα της αμερικανικής διοίκησης ότι οι υπόλοιποι σύμμαχοι δεν δαπανούν αρκετά, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ. 

Ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε παράλληλα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι είχε δίκιο σε αρκετά ζητήματα (σ.σ. που αφορούσαν την αύξηση των αμυντικών δαπανών), ενώ θεώρησε έξυπνη την τοποθέτηση της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν σε ό,τι αφορά την Γροιλανδία.

«Ορθά η Μέτε Φρέντρικσεν εστίασε όχι στη Γροιλανδία, αλλά στην Αρκτική και στο ποιος θα έχει τον έλεγχο στην κρίσιμη αυτή περιοχή», τόνισε ο Ρούτε σχετικά με την απάντηση της Δανής πρωθυπουργού στην απαίτηση του Τραμπ να «πουλήσει» το νησί στις ΗΠΑ. Υπονόησε παράλληλα ότι θα πρέπει πλέον και το ΝΑΤΟ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στα σχετικά επιχειρήματα του Τραμπ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών εντός της συμμαχίας.

Σχετικά με την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «πάει εντυπωσιακά καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε».

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επανέλαβε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα του πολέμου. «Θέλουμε βιώσιμη ειρήνη, εκεί. Εάν ο Πούτιν το καταφέρει τον δικό του τρόπο, η ειρήνη δεν θα κρατήσει» επισήμανε, για να προσθέσει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία.

Απέφυγε να απαντήσει για Τουρκία

Ερωτηθείς από αρκετούς ευρωβουλευτές – ανάμεσά τους και από τον ακροδεξιό Ζορντάν Μπαρντελά για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία – ο γ.γ του ΝΑΤΟ απέφυγε να τοποθετηθεί. Αντιθέτως αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε η Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το 2016, μέσω της σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Παραδέχθηκε ότι η Τουρκία «έχει τα δικά της συμφέροντα εντός της συμμαχίας», αλλά επισήμανε ότι «αποτελεί πολύτιμο μέλος της».

Αναγνώρισε, παράλληλα, τη σημασία της Νότιας Γειτονίας για το ΝΑΤΟ, των περιοχών δηλαδή, της Ανατολικής Μεσογείου, Βορείου Αφρικής και Βαλκανίων και ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας θέσης ειδικού εκπροσώπου για την περιοχή, με την οποία η συμμαχία πρέπει να συνεχίσει την ενίσχυση της συνεργασία της. Εξέφρασε ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικά στη Βοσνία, καθώς και για τον ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ