ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι σταθμοί της ζωής του

Δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη και, τελικώς, πέθανε στη φυλακή. Η πορεία του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι μέσα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής του

Kathimerini.gr

Δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη και, τελικώς, πέθανε στη φυλακή: ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα που έδωσε επί σειρά ετών κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν καταγγέλλοντας το καθεστώς του, όπως αναφέρει σε άρθρο του το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021, καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση».

Από τα τέλη του 2023, είχε μεταφερθεί σε μια απομακρυσμένη φυλακή στην Αρκτική, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο 47χρονος επικριτής του Πούτιν είχε εμφανιστεί αποδυναμωμένος.

Η δηλητηρίαση του 2020, η απεργία πείνας και η φυλάκισή του σε καθεστώς απομόνωσης, τον είχαν καταπονήσει.

Ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε ωστόσο, ως και την τελευταία στιγμή, να κατακρίνει τον Πούτιν.

Στη διάρκεια της δίκης του για «εξτρεμιστική δράση», τον Αύγουστο του 2023, κατήγγειλε «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι το σκοτάδι θα εξαφανιστεί, ότι θα κερδίσουμε, ότι η Ρωσία θα γίνει μια ειρηνική, λαμπερή και ευτυχισμένη χώρα», έγραφε ο ίδιος τον Ιούνιο του 2023.

Οι βασικοί σταθμοί στην πορεία του

2007: Ο δικηγόρος (με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο), Αλεξέι Ναβάλνι, άρχισε να αγοράζει μετοχές σε επιχειρήσεις στις οποίες είχε μερίδιο το ρωσικό κράτος, για να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά τους στοιχεία και να αναδείξει υποθέσεις αδιαφάνειας. Την ίδια χρονιά, αποκλείστηκε από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Yabloko.

2010: Μέσω της ιστοσελίδας Rospil, άρχισε να αναδεικνύει και να καταγγέλλει υποθέσεις κυβερνητικής/κρατικής διαφθοράς στη Ρωσία.

2011: Τον χειμώνα του 2011 τέθηκε επικεφαλής του κινήματος που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τις οποίες είχε κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Πούτιν. Για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές είχαν τόσο μεγάλη συμμετοχή. Ο Ναβάλνι βρέθηκε τότε αντιμέτωπος με τις πρώτες ποινές φυλάκισης και ίδρυσε την οργάνωση με το όνομα Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

Ιούλιος 2013: Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης στις 18 Ιουλίου του 2013 για υπεξαίρεση χρημάτων σε βάρος της εταιρείας υλοτομίας Kirovles. Ο ίδιος είδε πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίωξή του.

Σεπτέμβριος 2013: Επιχείρησε να εκλεγεί δήμαρχος της Μόσχας. Κατάφερε να εξασφαλίσει το 27,2% των ψήφων αλλά ήρθε δεύτερος.

2017: Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι είναι επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας ακινήτων που χρηματοδοτείται από ολιγάρχες.

2018: Επιχείρησε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας, αλλά η εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητά του λόγω της καταδίκης του στην υπόθεση Kirovles.

Αύγουστος 2020: Στις 20 Αυγούστου του 2020 έφθασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ενώ κρατούνταν στη Σιβηρία και, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok.

Ιανουάριος του 2021: Μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία. Συνελήφθη μόλις προσγειώθηκε στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου του 2021. Το περιβάλλον του κατήγγειλε ότι ο Πούτιν χτίζει ένα παλάτι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Φεβρουάριος 2021: Η ρωσική Δικαιοσύνη μετέτρεψε την ποινή που του είχε επιβληθεί με αναστολή για «απάτη», σε κάθειρξη δυόμισι ετών και τον έστειλε σε φυλακή 100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς FBK σταμάτησε να λειτουργεί, κατηγορούμενη για «εξτρεμισμό».

Οκτώβριος 2021: Τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ.

Μάρτιος 2022: Κρίθηκε ένοχος για «απάτη» και «ασέβεια προς το δικαστήριο» και καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών. Οδηγήθηκε σε φυλακή 250 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, από όπου κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία.

Αύγουστος 2023: Στις 4 Αυγούστου του 2023 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό».

Δεκέμβριος 2023: Εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε φυλακή στην Αρκτική.

Φεβρουάριος 2024: Ο Ναβάλνι ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα στις 15-17 Μαρτίου και θα επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X