Kathimerini.gr
Η παραίτηση του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης Φαγίζ Σαράζ δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία της χώρας με την Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. «Αυτές οι συμφωνίες δεν επηρεάζονται από αυτή την πολιτική διαδικασία, διότι δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση ούτε από άτομα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Προεδρικό Συμβούλιο διατηρούν την ισχύ τους», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Σε συνέχεια της συνέντευξης του στο ειδησεογραφικό πρακτορρείο DHA, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη τουρκική αντιπροσωπεία συνεχίζει τις εργασίες της εκεί και πως ακόμη και αν αποχώρησε ο Φαγίζ Σαράτς η ομάδα εργασίας του και οι άλλοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της Λιβύης και αρμόδιοι έρχονται συχνά στην Τουρκία. «Υπάρχει πλήρης αποφασιστικότητα να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», ανέφερε.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη είπε ότι «σε κάθε περίπτωση το Προεδρικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο είναι εκεί, ασφαλώς οι επαφές μας με τον κ. Σαράτς θα συνεχιστούν επειδή εργαστήκαμε πολύ στενά μαζί του τον τελευταίο 1-1.5 χρόνο». Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης στην Τρίπολη εξακολουθεί να παραμένει σταθερά η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και η διεθνής αναγνώρισή της έχει ενισχυθεί.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως αντιπροσωπείες της Τουρκίας ενδέχεται να πάνε στη Λιβύη τις επόμενες μέρες. «Αυτή η κίνηση θα συνεχιστεί με τη Λιβύη διότι βλέπουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης τόσο σημαντική για την ασφάλεια και σταθερότητα τόσο της βόρειας Αφρικής όσο και της Μεσογείου», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας ότι η Λιβύη είναι σημαντική χώρα για την Τουρκία και η στήριξη της Άγκυρας προς την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης θα συνεχιστεί ως έχει. Όπως είπε, και οι ίδιοι επιμένουν να συνεχιστεί αυτή η στήριξη τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό.
Για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια ενεργειακή προοπτική στην οποία να συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες. «Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες. Ναι, έχουμε κάποιες πολιτικές διαφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή. Αυτές δεν είναι απαραίτητα εμπόδιο για τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Επειδή σε τελευταία ανάλυση είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της γεωγραφικής περιοχής και δεδομένου ότι αυτό δεν αλλάζει πρέπει να κινηθούμε στη βάση αυτής της πραγματικότητας. Επομένως βλέπουμε θετικά την έναρξη μιας διάσκεψης ή διαδικασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό της ενέργειας με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών της Μεσογείου. Ο Πρόεδρός μας το έχει αναφέρει τόσο στον Πρόεδρο της ΕΕ όσο και στην κ. Μέρκελ και πιθανότατα θα επανέλθει στις επαφές τους την επόμενη βδομάδα. Εμείς αυτό το βλέπουμε θετικά. Επειδή εάν υπάρχει ενεργειακός πλούτος στις αμφιλεγόμενες περιοχές μπορούν να διαμοιραστούν. Μπορούν να αναπτυχθούν μηχανισμοί γι αυτό. Αυτό δεν είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο. Επομένως μπορούμε να μετατρέψουμε τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου σε μια αξία που να ωφελήσει όλες τις χώρες», ανέφερε.
Για τα βήματα των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «αυτά τα μονομερή βήματα των ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στη διαδικασία». «Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον "Ε/κ τομέα" (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) μετά την άρση του εμπάργκο όπλων χωρίς να περάσει στην Τ/κ πλευρά και να έχει επαφές εκεί, αποτελεί μια μονομερής, μεροληπτική στάση που δεν συμβάλλει στη διαδικασία. Οι δηλώσεις των αμερικανικών αρχών ότι "δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στην περιοχή, πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή" πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτές οι αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν. Και εδώ, εάν η Αμερική θέλει να συμβάλει στη διαδικασία, πρέπει να έχει μια στάση δίκαιη», ανέφερε. Ο Ιμπραχίμ Καλίν απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο είπε: «Αν πας στον Ε/κ τομέα θα πας και στον Τ/κ τομέα. Αν παίρνεις τις απόψεις της Ε/κ πλευράς πρέπει να πάρεις και τις απόψεις της Τ/κ πλευράς. Επιβάλλεται αυτό για να συμπεριφέρεσαι δίκαια». Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι «εάν οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ένα δίκαιο και αντικειμενικό ρόλο και εάν θα συμβάλουν στη διαδικασία, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν έχοντας επαφές μόνο με την Ε/κ πλευρά. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επαφές και με την Τ/κ πλευρά».