ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραγωδία δίχως τέλος: «Παιδιά, παιδιά, είναι παιδιά εδώ, μη χτυπάτε»

Ανθρωπιστική τραγωδία χωρίς τέλος εξακολουθεί να συντελείται στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων

Ανθρωπιστική τραγωδία χωρίς τέλος εξακολουθεί να συντελείται στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Ήδη, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί αναζητώντας ασφάλεια – αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Στη Μαριούπολη, εξακολουθούσαν την Παρασκευή οι προσπάθειες απεγκλωβισμού αμάχων από τα συντρίμμια του θεάτρου που ισοπεδώθηκε μετά τη ρωσική επίθεση. Το θέατρο χρησιμοποιείτο από αμάχους ως καταφύγιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μάλιστα, αποκάλυψε ότι δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι στον προαύλιο χώρο του κτιρίου είχε γραφεί με μεγάλα γράμματα η λέξη «παιδιά» προκειμένου να αποτραπεί η επίθεση. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι από τα χαλάσματα ανασύρθηκαν ζωντανοί περίπου 130 άνθρωποι. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι παραμένουν θαμμένοι εκατοντάδες. Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε ότι πλέον γίνονται μάχες στο κέντρο της πόλης και ότι το 30% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κατήγγειλε, επίσης, ότι στόχο της Ρωσίας στη Μαριούπολη αποτελούν οι αστικές υποδομές, τα σπίτια και οι περιουσίες των αμάχων.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε την Παρασκευή και η πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, περίπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία. Πρόκειται για ένα σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνονταν πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις επιθέσεις. Ο δήμαρχός της, Αντίγ Σαντόβι, τόνισε πως η πόλη επλήγη από ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχο μονάδα επισκευής αεροσκαφών κοντά στο αεροδρόμιο. Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα ή τραυματίες, αλλά μόνο για υλικές ζημιές.

Παρά τις τελευταίες ρωσικές επιχειρήσεις κατά του Λβιβ, στοιχεία που συγκέντρωσαν δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποδεικνύουν ότι ο ρωσικός στρατός είχε καθηλωθεί στις θέσεις του, καταγράφοντας, την περασμένη εβδομάδα, μηδαμινά εδαφικά κέρδη, τα οποία αφορούν κυρίως τη νότια και ανατολική Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές δυνάμεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των Ρώσων να περικυκλώσουν το Κίεβο. Οι βομβαρδισμοί κατά της πρωτεύουσας συνεχίστηκαν και πύραυλος έπληξε το προαύλιο οικιστικού συγκροτήματος, με συνέπεια να σκοτωθεί ένα πολίτης.

Στον βορρά και στη βορειοανατολική Ουκρανία παραμένουν περικυκλωμένες οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνιχίβ και Σούμι, ενώ το πρωί της Παρασκευής εκρήξεις ακούστηκαν και στην Οδησσό, χωρίς να γίνει άμεσα γνωστή η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Πάντως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είναι απίθανη μια από θαλάσσης ρωσική απόβαση.

Η συνομιλία Μπάιντεν – Σι

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας δύο ωρών είχαν αργά την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να πείσει το Πεκίνο να συστρατευθεί με τη Δύση στην ενίσχυση των πιέσεων προς τη Μόσχα και κυρίως να μην της δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό. Αν και έως αργά ο Λευκός Οίκος δεν είχε σχολιάσει τη συνομιλία των δύο ηγετών, το κινεζικό πρακτορείο CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν κάτι που απευχόμασταν να δούμε. Οφείλουμε να θέσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις στην ορθή τροχιά, να επωμισθούμε τις διεθνείς ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε για έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν η ειρήνη και η γαλήνη».

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ο περιορισμός στις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

H Μόσχα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο προοδεύουν. Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα «μέσα του δρόμου» όσον αφορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και ότι οι θέσεις τους συγκλίνουν σε θέματα όπως η ουκρανική ουδετερότητα, αλλά και η μη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επικοινωνία της με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της χώρας του από την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι η «ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας έχει ήδη ξεκινήσει».

Πηγή: A.P., REUTERS, NYT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση